Akıllı şehir deneyi
Bütün dünya şehirlerinin ‘akıllı şehir’ kavramına ulaşmak için projeler geliştirdiği günümüzde İspanya bulunan Santander şehri, binlerce algılayıcı ve veri merkezi ile adeta bir açık hava laboratuvarına çevrildi.
Tüm bu belirsizliklerin arasında İspanya’nın Atlantik kıyısındaki eski bir liman şehri olan Santander, yaşadığı mali zorluklara rağmen tamamen akıllı şehir kavramında yapılandırılmış durumda. Turistik anlamda haretli olan şehrin ziyaretçilerinin bir bölümünü de Google, Microsoft, IBM gibi büyük şirketlerden gelen heyetler oluşturuyor. Bu ziyaretçilerin birçoğu 180 bin nüfuslu Santander’ı adeta bir açık hava laboratuvarı gibi görüyor.
Cantabria Üniversitesi'nde görevli BT Profesörü Luis Muñoz, Avrupa Birliği’nden de destek olarak yaklaşık 9 milyon avroluk bir bütçeyle Santander’ı bir akıllı şehir prototipine çevirdi. Muñoz, şehir merkezinde 6 kilometrekarelik bir alana 10 bin adet algılayıcı yerleştirdi. Bu algılayıcılar sayesinde ışık, ağırlık, sıcaklık, nem oranı insan ve araç hareketlerine kadar ölçülebilecek olan her şeyi kayıt altına alınıyor. Geçen her saniyede toplu taşıma araçları hız, mesafe ve konum bilgilerini hatta bulundukları bölgedeki nitrik oksit ve kirlilik miktarına kadar Muñoz’un üniversitedeki laboratuvarına gönderiyor. Bu bilgi aktarımı polis araçları ve taksiler için de aynı şekilde işliyor. Bunun yanında şehir sakinleri de şehre özel mobil uygulamayı telefonlarına indirerek bütün bu verilere ulaşabiliyorlar.
Bütün noktalardan gelen bu bilgiler tek bir resim haline getiriliyor. Buradan hareketle şehir sakinleri hangi noktalarda trafik yoğunluğu olduğunu ve hangi bölgelerde havanın kirli olduğununu görebiliyorlar. Gürültü ve ozon haritaları şehrin hangi bölgelerinin AB standartlarının altında kaldığının görülebilmesini sağlıyor. Bunun yanında şehrin ışıklandırması da akıllı sistemlerle kontrol ediliyor. Örneğin sokak lambaları dolunay olan bir akşamda yağmurlu bir akşama nazaran daha az ışık veriyor. Parklardaki sulama işlemi de boşa su harcanmayacak şekilde akıllı sistemlerle kontrol ediliyor.
Konuyla ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz :