Akıllı şehir projeleri güçleniyor
STM’nin (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.) Teknolojilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Korkut, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) düzenlediği 5. Türkiye İnovasyon Haftası Akıllı Şehirler Paneli’nde yaptığı konuşmada, verinin bilgiye çevrilerek karar süreçlerinde kullanılmasının akıllı şehir uygulamaları için önemine vurgu yaptı.
Ömer Korkut, “ Hepimiz yaşadığımız şehirlerde daha fazla konfor ve güvenlik istiyoruz. STM olarak geliştirdiğimiz büyük veri ve veri analitiği uygulamalarımız yanında siber güvenlik çözümlerimizle, şehirlerimizin akıllı ve daha güvenli hale getirilmesine katkı sağlıyoruz. Bu çalışmaları farklı kaynaklardan iletilen verilerin işlenmesiyle yapıyoruz. Bilgi çağının petrolü olan ve yaşanan hızlı sayısallaşma neticesinde büyük miktarlarda üretilen veriyi, önce bilgiye ve sonunda akla çevirerek değer yaratmak gerekiyor.” dedi.
“Veri Bilimi Hackathonu’nun sorusu: İçeride kaç kişi var?
STM’nin tüm teknik altyapısı ile kurgusunu üstlendiği, THY ve TEMSA’nın sponsor olduğu ve alanında öncü bir etkinlik olan “Veri Bilimi Hackathonu” Türkiye İnovasyon Haftası kapsamındaki dikkat çeken etkinliklerden biri oldu. STM Siber Güvenlik ve Büyük Veri AR-GE Grup Yöneticisi Dr. Umut Demirezen tarafından yürütülen “Veri Bilimi Hackathonu”nda, rehine olaylarında, deprem gibi doğal felaketlerde sensör verilerinden elde edilen karbondioksit, sıcaklık, ışık şiddeti ve nem gibi verilere bakılarak bir bölgede veya yapıda “içerde insan var mı yok mu” sorusuna yapay zeka algoritmaları ile yanıt arandı. Türkiye’nin 8 farklı üniversitesinden 40 kişinin katıldığı etkinlikte yüzde 99 ile en yüksek güvenilirlik değerine ulaşan SabancıÜniversitesi ekibi birinci oldu. Gerçekleştirilen Hackathon etkinliğini T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sn. Berat Albayrak da ziyaret etti.
Siber Güvenlikte Yapay Zeka Uygulamaları ile tanıştılar
Türkiye İnovasyon Haftası kapsamındaki bir diğer önemli etkinlik ise yine STM’nin teknik altyapısını ve kurgusunu üstlendiği ve TEMSA’nın sponsor olduğu “Siber Güvenlikte Yapay Zeka Uygulamaları Çalıştayı” oldu. Üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği çalıştayda Dr. Umut Demirezen siber güvenlik alanında kullanılan klasik yaklaşımlar hakkında bilgiler verdi. Katılımcılar ayrıca yeni nesil yapay zeka temelli yaklaşımları konusunda bilgi edindiler ve görüntü işleme tekniklerinin, derin öğrenme tabanlı yapay zeka yaklaşımlarının zararlı yazılım analizinde kullanılması konularını uygulamalı olarak öğrendiler.