Akıllı şehir uygulamalarının birbiriyle uyumlu olması kritik önem taşıyor
‘Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi’; Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğiyle 15-16 Ocak tarihinde Ankara’da düzenlendi.
Akıllı şehirlere geçiş sürecine ivme kazandırmayı hedefleyen kongrenin açılış konuşmaları; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından yapıldı. Erdoğan, “Kimi belediyelerimizin şimdiden akıllı şehirlerle ilgili hem kurumsal kapasiteyi geliştirme hem de fiili uygulamalar yönünde adımlar attıklarını biliyoruz. Belediyelerin akıllı şehir kavramı çerçevesinde altyapı, güvenlik, enerji, yönetim, eğitim ve öğretim, sağlık, bina ve ulaşım gibi alanlarda önlerinde çok geniş bir potansiyeli bulunuyor. Bu alanlardaki uygulamaların ortak amacı daha az maliyetle daha verimli ve etkili hizmet sunabilmek. Akıllı şehir hizmetleriyle insanların hayat kaliteleri ne kadar yükseltilir ve kolaylaştırılırsa vatandaşların bu işi sahiplenme düzeyi de o derece yüksek tutulabilir. Marka şehirler hedefine giden yol, akıllı şehir çözümlerinden geçiyor” açıklamasını yaptı. Erdoğan, yeni nesil teknoloji altyapısının insan hayatında yol açacağı büyük dönüşüm düşünüldüğünde bu konunun çok geniş bir uygulama alanı olduğunun altını çizerek belediyeler, diğer kurumlar veya özel sektör tarafından hayata geçirilecek tüm akıllı çözüm uygulamalarının birbiriyle uyumlu olmasının kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekti ve konuşmasını şöyle tamamladı: “Aksi takdirde Türkiye, teknoloji çöplüğüne döner. Biz, ülkemizi teknoloji çöplüğü olarak görmek istemiyoruz. Bunun için hem ilgili bakanlıklarımızın ve kurumlarımızın hem de Türkiye Belediyeler Birliğimizin öncü bir rol üstlenmesi gerekmekte. Bu işe hukuki bir altyapı kazandırmak dahil birbiriyle uyumlu teknoloji altyapısının kuruluşu konusunda gereken her türlü tedbiri almak zorundayız.”
‘Akıllı Şehirler’ önümüzdeki 10 yılda en az 20 trilyon dolarlık yeni bir ekonomi oluşturacak
Bakan Varank, belediye başkanlarına yerli ürün kullanma çağrısında bulunarak şunları aktardı: “Kamu yatırımlarının ve alımlarının oluşturacağı ölçek sayesinde aslında pek çok alanda yerlileşmeyi ve millileşmeyi başarabiliriz. Yatırımları uzun vadeli planlama ve yerli ürünlerle hayata geçirme konusunda Bakanlığımız ile sanayi iş birliği projelerinde beraber çalışabilir, teknik danışmanlığımızdan en üst seviyede yararlanabilirsiniz. Hazırlanan ihale şartnamelerinde yerli malını dışlayan uygulamalara asla müsaade etmeyin. Kalkınma için yerliliği ve milliliği olmazsa olmaz bir ilke olarak hep beraber kabul etmeliyiz. Bu iradeyi ortaya koyabilirsek, savunmadaki başarımızı pek çok alanda hayata geçirmemizin önünde hiçbir engel kalmayacak.” Varank, “Yapılan son analizlere göre, akıllı şehir çözümleri, önümüzdeki 10 yılda en az 20 trilyon dolarlık yeni bir ekonomi oluşturacak. Dolayısıyla nesnelerin interneti, büyük veri, yapay zekâ, otonom araçlar ve enerji depolama gibi alt teknolojilerde topyekün bir entegrasyonun sağlanması gerekiyor. Farklı alanlardan akan verinin işlenmesi, gerçek zamanlı şekilde şehrin dijital ağına yansıtılması, küçükten büyüğe çok sayıda cihazın birbiriyle konuşması şart” açıklamasını yaptı. Varank, şehirlerin akıllı bir geleceğe sahip olması için Ar-Ge ve inovasyonla da buluşması gerektiğine dikkat çekerek ” ‘Türkiye’nin Otomobili’nin de akıllı şehir vizyonumuzun tamamlayıcısı olduğunu belirtmek istiyorum. Bu girişimi sadece bir otomobil projesi olmasından öteye taşıyan elbette beraberinde getirdiği mobilite ekosistemidir” dedi.
‘Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’ Türkiye’de ilk, dünyada dördüncü
Kurum, ‘Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nın hazırlandığını hatırlatarak şu bilgileri verdi: “Eylem planı; Türkiye’de ilk, dünyada ise Amerika, Hollanda ve Avustralya’dan sonra dördüncü olma özelliğini taşıyor. Akıllı şehir uygulamalarını, bölgesel ve ulusal bir ölçekte gerçekleştirmek için tüm illerimizin birbirine entegre olduğu yeni bir sistemi hayata geçiriyoruz. Şehirlerimizin acil ihtiyaçlarına odaklanıyor, her şehrin kendine özgü akıllı şehir stratejilerini geliştiriyoruz. Şu an Esenler’de yaptığımız ‘Akıllı Şehir Projesi’nin yenilerini ülkemize kazandıracağız.” ‘Türkiye’nin Otomobili’ için şarj istasyonlarının altyapılarının inşa edileceğini belirten Bakan Kurum, yeni yapılacak binalara bu istasyonların entegre edileceğini kaydetti. Şahin de şehirlerin ‘akıllı şehir’ olmasının bir strateji dahilinde olduğunu vurgulayarak akıllı şehirlerin liderlik, vizyon, bütçe, vatandaş odaklı çalışma, teknoloji, kültür gibi bileşenlerden oluştuğunu kaydetti. Şahin, “Biz yalnızca pazar olamayız, üretimin merkezi olmak durumundayız. Milli ve yerli üretime geçmek için büyük bir gayret gösteriyoruz. Yeni büyüme hikâyemizi Ar-Ge, inovasyon, teknoloji ve çevreye duyarlı şehircilikle yazacağız” dedi. Etkinliğin ilk gününde; ‘Akıllı Şehirler İçin Temel Politikalar’, ‘Yenilikçi Yerel Politikalarla Dönüşen Şehirlerimiz’ ve ‘Akıllı Şehirler ve Uluslararası İş birliği’ başlıklı üç ana oturum gerçekleştirildi. Kongrenin ikinci günü; ‘Akıllı Şehir Teknolojileri’ başlığında gerçekleştirilen panelle başladı. 12 panel ve 6 seminerle devam eden kongre kapsamındaki organizasyonlarda; belediyeler, akademisyenler ve özel sektör temsilcileri tarafından akıllı şehir teknolojileri, akıllı çevre ve doğa kaynaklı çözümler, akıllı şehirlerde yatırım ve finans yönetimi, akıllı bölge uygulamaları, akıllı şehir mimarisi, bilgi güvenliği gibi konular irdelenerek tespitler, sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Kongre ve serginin yaklaşık 15 bin misafiri ağırladığını açıklayan TBB Genel Sekreteri Birol Ekici, Türkiye’nin akıllı şehir yolcuğunda önemli bir adım atıldığını ifade etti.