Akıllı şehirler için sürdürülebilir projeler
IBM, Ankara basınıyla 28 Mayıs tarihinde ‘Akıllı Şehirler’ ile ilgili çalışmalarını, yatırımlarını paylaşmak amacıyla bir araya geldi. Ülkelerin ekonomik büyümesinde en kritik konular arasında gösterilen şehirler ve sürdürülebilir gelişim, IBM’in 2008 yılından bu yana öncelik verdiği ve dünya genelindeki farkındalığı artırmak için ciddi çalışmalar yürüttüğü bir alan.
IBM, Türkiye’nin de ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine doğrudan katkı sağlamaya aday bu önemli konudaki çalışmalarını anlatmak için Ankara basınıyla buluştu. Toplantıya; IBM Türk Ankara Bölge Müdürü Onur Buçukoğlu, IBM Türk Teknoloji ve Sektörel Çözümler Satış Müdürü Server Tanfer, IBM Türk Akıllı Şehirler ve Endüstri Çözümleri İş Geliştirme Yöneticisi Bülent Ekuklu katıldı.
IBM’in vizyonuyla ilgili bilgi veren Buçukoğlu, dünyanın gittiği noktanın ‘bulut’ olduğunu söyledi ve IBM’in iş analitiği, mobilite, ‘sosyal’ vizyonuyla hareket ettiğini kaydederek farkındalık yaratmak için ‘sosyal kurumlar’ın önemine vurgu yaptı. Tanfer de, “Şehirleşmedeki sorunlara getirdiğimiz çözümlerin hızı, sorunların ortaya çıkma hızından daha fazla olmalı. Aksi takdirde şehirlerdeki yaşam kalitesinde düşüş kaçınılmaz olacaktır. En üst düzeydeki şehir yöneticileri, şehir planlamacıları ve başkanları teknoloji odaklı projeleri anlamalı, teşvik etmeli ve sahip çıkmalı. Bu projeler belediyelerin bilgi işlem dairelerine ait değil, doğrudan başkanın gündeminde ve takibinde olmalıdır. Bir ülkenin gelişen ya da gelişmiş bir pazar olması önemli değil. Pozitif bir çalışma ortamını sunmayı başaran ülkeler ekonomik büyüme, istihdam ve refah anlamında ciddi kazanımlara ulaşırlar. Öyle bir sistem sınmalıyız ki, altyapılar şehirlerdeki büyümenin üstünde olmalı ki kalite yukarı çıksın. Projeler sürdürülebilir olduğu takdirde akıllı eylemlere dönüşüyor” açıklamasını yaptı ve Rio de Janeiro örneğini verdi: “Bu şehrin, 2014 FIFA Dünya Kupası’na ve 2016 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmaya hak kazanması bir tesadüf değil. Rio bu sürece hazırlanırken, akıllı teknolojilere yatırım yaptı, IBM ile işbirliğiyle altyapısını yenileyerek vatandaşlarının yaşam şartlarını iyileştirecek ve sistemlerini geleceğe hazırlayacak projeler planladı.”
“Ulaşım, sağlık, vatandaş ilişkileri, çevre, altyapı işletimi, eğitim ve kültür, acil durum yönetimi, güvenlik gibi pek çok başlık altında teknoloji kullanımı hem projenin gerçekleştirilmesi hem de hizmetin verimli bir biçimde sürdürülebilmesi için vazgeçilmez bir bileşen” açıklamasını yapan Ekuklu, akıllı şehir projelerinin muhakkak o şehrin yapısına uygun olarak tasarlanması gerektiğine vurgu yaptı.