Akıllı şehirler için tüm ekosistem paydaşları birlikte çalışmalı
Ankara’da gerçekleştirilen ‘Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi’nde düzenlenen panelde ‘Akıllı Şehir Teknolojileri’ masaya yatırıldı.
BThaber Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe’nin moderatörlüğünü yaptığı ‘Akıllı Şehir Teknolojileri’ paneline; TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen, Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, İSBAK CEO’su Esat Temimhan ve ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Bekar katıldı. Akıllı şehir teknolojilerinin hepimizin hayatının önemli bir parçası haline geldiğinin altını çizen Göçe, ‘Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’ndan da bahsederek bu çalışmayı hazırlayan dünyada dördüncü ülke olduğumuzu hatırlattı ve “Bu planın gerçekleşmesi için tüm ekosistem paydaşlarının birlikte çalışması gerekiyor” şeklinde konuştu. Şehircilikte daha doğru bir planlama yapılması gerektiğine dikkat çeken Önal, “Akıllı şehir oluşturmanın temelinde, fiber altyapı hizmeti bulunuyor. Türk Telekom olarak ülkemizin dört bir yanında gerçekleştirdiğimiz fiber altyapı çalışmalarımızla bütün şehirlerimizde akıllı şehirlere altyapıyı sağlayacak olan fiber hizmetini sunmaya ve fiber altyapımızı genişletmeye çalışıyoruz” dedi. “Bu kapsamda 2020 yılı içerisinde öncelikli hedeflerimizin başında, bütün cadde ve sokaklara fiber hizmeti götürmek geliyor” ifadesini kullanan Önal, “Bireylerin ve kurumların hayatlarını kolaylaştıracak teknoloji ve hizmetleri sunmak ‘Akıllı Şehirler’ anlayışımızın temelini oluşturuyor. ‘Akılı Şehirler’; akıllı ulaşım, akıllı çevre, akıllı yaşam, akıllı toplum ve akıllı yönetim kavramlarının bir araya gelmesiyle oluşuyor. Türk Telekom olarak bizler bu alanlarda 50 ayrı teknoloji, iş birliği yaptığımız 100 farklı firma ile çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.
Akıllı şehirlerin temel dayanağını ‘Endüstri 4.0’ oluşturuyor
Şen, “‘Akıllı Şehir’, belediyelerin dijital dönüşümü anlamına gelmektedir” ifadesini kullanarak şunları kaydetti: “Akıllı şehir planlaması, trafik kontrol sistemleriyle başlar ve akıllı çevre uygulamalarıyla devam eder. Akıllı şehir kavramının ortaya çıkmasında; çevre, yaşam kalitesi ve ekonomik sebepler etkili oldu. İnsanlar şehirlerde yaşamak istiyor ve bu şekilde şehirlerde metrekaraye düşen insan sayısı sürekli yükseliyor. 2030’da dünya nüfusunun yüzde 63’ünün şehirlerde yaşaması öngörülüyor. Sınırsız ihtiyaçların sınırlı kaynaklarla karşılanması problemi akıllı şehirleri ortaya çıkarıyor. Endüstri 4.0 ile gelen kolaylıklarla, daha kaliteli hizmet vadediliyor. Akıllı şehirlerin temel dayanağını Endüstri 4.0 oluşturuyor.” Akıllı şehirlerin 3 katmanı olduğuna dikkat çeken Şen, “Bunları; donanım ve iletişim katmanı dediğimiz altyapı, uygulamalar ve iş katmanındaki karar vericiler olarak sıralayabiliriz. İş yapış şekilleri değiştirilmeli. TÜRKSAT olarak akıllı şehir alanında belediyelerimize, ihtiyaçların belirlenmesi, planlama, projelendirme, proje ekibinin oluşturulması, proje seçimi ve seçilen projeleri bir araya getirerek sistemlerin sistemi dediğimiz ‘Akıllı Şehir Planlaması’nın gerçekleştirilmesi noktasında destekler veriyoruz; somut olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun yanı sıra ‘Akıllı Şehir’ kavramına altyapı sağlayacak olan, akıllı devlet uygulamalarını da TÜRKSAT bünyesinde gerçekleştiriyoruz. TÜRKSAT, sistemlerin sistemi şeklinde açıklanan yapı içinde paydaşlar arasında orkestrasyonu sağlıyor. Devletin e-Dönüşümüne TÜRKSAT liderlik ediyor” açıklamasını yaptı.
Ülkemizi teknoloji çöplüğüne çevirmeden, katma değeri artırmaya çalışmalıyız
“Türkiye’deki bu endüstriyi nasıl faydaya dönüştüreceğiz?” sorusunu gündeme taşıyan Bekar, “Dünyada şehir nüfusu devasa şekilde artmakta. Bu da büyük potansiyeller oluşturuyor. Türkiye, strateji planının ötesine geçmeli. Ülke olarak teknolojik ilerlemelere karşı uyumda gösterdiğimiz hızı, teknoloji üretmekte de göstermemiz gerekiyor. Belediyelerimiz de bu anlamda teknolojiye çok hızlı bir şekilde, birbirinden bağımsız bir şekilde uyum sağlıyor. Dikkat etmemiz gereken bir husus da; ülkemizi teknoloji çöplüğüne çevirmeden, katma değeri artırmaya çalışmalıyız. Şehirlerin birbirleriyle bağlantıları da çok önemli. ASELSAN sağladığı ekosistem ve yürüttüğü projelerle teknoloji sektörünün amiral gemilerinden” dedi ve ‘Kent Güvenlik Yönetim Sistemi’nden söz etti. Temimhan, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ‘Akıllı Şehir’ uygulamaları ile dünyaya örnek olabilecek çalışmalar yürütüyor” ifadesini kullandıktan sonra şunları paylaştı: “İBB olarak önceliklerimizin başında şehrimizde yaşayan vatandaşlarımızın beklentileri gelmekte. Bu kapsamda vatandaşlarımızın beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda bir strateji eylem planı ortaya çıkardık. Yaptığımız çalışmada vatandaşlarımızın en önemli gördükleri konu başlıklarının Deprem/Afet ve Su Yönetimi konusu olduğunu görüyoruz. İSBAK olarak; ortaya çıkan bu sonuçlar ışığında dünyadaki uygulamaları inceleyerek, İstanbul’a uyarlama yönünde çalışmalar yürütüyoruz. ‘Akıllı Şehir’ kavramının içinin doldurulması gerekiyor. İstanbul’da trafik sorununa ciddi önlemler almalıyız. Trafik İzleme hususunda İSBAK olarak geliştirdiğimiz ulaşım izleme sistemini sadece İstanbul ilimizde değil, diğer illerimizde de hayata geçirerek vatandaşların hayatını kolaylaştırmak adına çalışmalar yürütmekteyiz. Kamu israfı yapmamak gerek. Bu nedenle doğru planlama çok önemli. Dijital dönüşümün halka sağlayacağı faydalar olmalı. İstanbul’u daha yaşanabilir bir hale getirmeye çalışıyoruz.”