Akıllı telefon sahnesinde yeni bir oyuncu
Dünyanın en büyük bilgisayar üreticisi sonunda akıllı telefon sahnesine girmeye karar verdi. Mayıs ayının sonunda 1.2 milyar dolar ödeyerek Pre ve Pixi adlı akıllı telefonları üreten ancak bu pazarda beklenen yerini alamayan Palm’ı satın alan HP bundan böyle bu tür telefonların bilgiişlem ürünlerine getirdiği radikal değişikliğe katılma yolunda çok önemli bir adım attı.
HP’nin Palm’ı satın alması sonucu hem akıllı telefon ve hem de tabletlerde kullanılan Palm yazılımları ile akıllı telefon pazarında bundan böyle rekabetin çok daha kızışacağı bekleniyor. Palm’ın satın alınmasından ertesi günü de üç yıldan beri satışlarında bir gerilemenin izlendiği, dokunmatik ekranlı ve Google’ın Android yazılımı ile çalışan Droid akıllı telefonların satışında da çok büyük bir sıçrama olduğu bu ürünün sahibi Motorola tarafından açıklanıyordu.
HP ve son yıllarda zor bir dönemden geçen Palm iPhone ve BlackBerry’nin başını çektikleri ve son üç yılda yarattıkları çok dinamik akıllı telefon pazarından uzak kalmış bulunuyorlar. HP’nin 2007 yılından beri sattığı akıllı telefon sürümlü iPaq’in bu pazarda şimdiye dek ismi bile geçmiyordu. 2007 yılında 531 milyon dolar olan iPaq ürünlerinin satışları 2009 yılında 172 milyon dolara inerken bir yıl önceki 57 milyon dolarlık üç aylık satışları son üç ayda ise 25 milyon dolara düştü.
Dünyada en çok bilgisayar satan şirket olmasına karşın HP akıllı telefon sektöründe ilk 20’ye bile giremiyor. Bu durum akıllı telefonların avuç içi bilgisayarlara dönüştüğü bu dönemde daha da şaşırtıcı oluyor. Yıllık akıllı telefon satışlarının dizüstü biligisayarların sayısına eşit bir duruma geldiği günümüzde analistler 2012 yılında bu ürünlerin satışlarının toplam PC satışlarından daha fazla olacağını öngörüyorlar. HP yöneticileri de akıllı telefon pazarının bu denli hızla büyümesinin Palm’ı satın alma gibi cesur ve riskli bir karar almalarında etkin olduğunu ileri sürüyorlar.
Palm ise son zamanlarda kendi mobil araçları yazılımını geliştirmek amacı ile aralarında Apple’ın iPhone mühendisleri bulunan yeni bir ekip kurmuş ve şirketin CEO’su olarak gene Apple’da iPod’u geliştiren Jon Rubenstein’nı CEO olarak şirketin başına getirmişti. HP ve Palm’dan yapılan açıklamaya göre Rubenstein yeni durumda görevini sürdürecek.
Palm’ın akıllı telefonlardaki uygulamaların çok önemli olduğu gerçeğini yeterli olarak ön görmemesi nedeniyle bu tür telefonların Amerika’daki satışlarındaki payı şimdiye dek yüzde 5’i geçemedi. Oysa Apple ve Android uygulamaları onbinlerce adedi geçerken Palm’ın uygulamalarının sayısı birkaç yüzde kaldı. Şubat ayında Palm ürünlerinin satışının azalması nedeniyle satılık durumunun ortaya çıkmasıyla Dell ve Lenevo’dan sonra bu şirkete Tayvan’ın akıllı telefon üreticisi HTC de talip olmuştu.
Şimdiye dek akıllı telefon ve tablet bilgisayarları yazılımları için Microsoft’a bağımlı olan HP Google’ın Android yazılımını da kullanmakta olup Palm’ın satın alınmasından sonra bu ürünler için Microsoft Windows yazılımı kullanıp kullanmayacağı konusu henüz bir açıklığa kavuşmuş değil. Ancak telefon ve tablet bilgisayarlarında bundan böyle HP desteği ile geliştirilecek Palm yazılımları ile akıllı telefon sahnesinde HP’nin de yeni bir oyuncu olarak çok daha güçlü bir rol alacağı kesinleşiyor.