Akıllı telefonda geniş ekran arayanlara
Akıllı telefonlarda ortalama ekran boyutu o kadar büyüdü ki bir zamanlar tablet ile telefon karışımı olarak adlandırdığımız “phablet” teriminin pek bir manası kalmadı. 5.5 inç modeller artık phablet değil, “akıllı telefon” olarak geçiyor. Çin’in ünlü ağ ürünleri ve akıllı telefon üreticisi Huawei, P8 modeliyle 5.5 inç ekranı kullanıcılarıyla buluşturuyor. Şimdi bu telefonu biraz daha yakından tanıyalım.
Şık ve sağlam
Huawei G8’i elimize aldığımızda ilk dikkatimizi çeken şey, arka panelini ve yanlarını komple kapatan metal kapak oldu. Telefonun şık görünmesinin yanı sıra sağlamlığını da pekiştiren bu metal arka kapak, orta kısmında bir parmak izi okuyucu taşıyor. Ses ve kilit tuşları son derece düzgün bir şekilde sağ tarafına yerleştirilen cihaz, ergonomi konusunda büyüklüğü haricinde iyi bir durumda. 5.5 inç ekranı olan cihazların hiçbirini tek elle tutmak kolay değil. Fakat Huawei, hem ekran / çerçeve oranının başarılı olmasıyla hem de arka kısmında verdiği eğimlerle bu işin üstesinden iyi gelmiş gibi görünüyor.
Full HD ekran
Huawei G8’in 5.5 inçlik ekranı, IPS teknolojisini kullanıyor. Çok geniş bir görüş açısı bulunan bu IPS ekran, Full HD (1920 x 1080 piksel) çözünürlüğe sahip. Piksel sıklığına baktığımızda ise 401 ppi gibi ideal sayılabilecek bir yoğunlukla karşılaşıyoruz.
Ürün, içerisinde Snapdragon 615 çipsetini barındırıyor. 16 ve 32 GB olmak üzere iki ayrı sürümü bulan cihazda RAM’i de “depolama biriminin büyüklüğüne göre değişken” olacak şekilde ayarlanmış. 16 GB’lik sürümde 2 GB RAM bulunurken, 32 GB’lik sürümdeki RAM miktarı 3 GB. Cihaza microSD kart da takılabiliyor.
Bize, incelemeye gelen cihaz 32 GB depolama / 3 GB RAM modeliydi. Bu modelde uygulamalarda ve arayüzde performansın tatmin edici olduğunu söyleyebilirim. Uygulamaların açılışları, kapanışları ve geçişleri yeterince hızlı. Uygulama içi yüklemelerde de pek bir sıkıntı yok. Fakat Snapdragon 615’in içerisinde bulunan grafik işlemcinin (Adreno 405) giriş seviyesine hitap etmesi sebebiyle 3D oyun performansı çok da iyi değil. Yani eğer 3D oyun oynamayı planlıyorsanız bu telefonla hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
13 megapiksel arka kamera
Ürünün arka tarafında 13 megapiksellik bir kamera yer alıyor. Bu kamera özellikle HDR modunda gayet iyi işler çıkarabiliyor. Fotoğrafların çekilme hızı iyi sayılabilecek bir seviyedeyken görüntü kalitesinin de “fena değil” seviyesinde olduğunu belirtmem gerek. Cihazdan fotoğraf konusundaki beklentiniz ne çok yukarıda olsun, ne de çok aşağıda. G8’in kamerası pek çok kişiye yeterli gelecektir. Ayrıca cihazın ön tarafında 5 megapiksellik selfie kamerası da yer alıyor.
G8, Huawei’nin Emotion UI adını verdiği arayüzü kullanıyor. Android 5.1 işletim sistemini kullanan ürünün arayüzü, daha çok Apple’ın son derece temiz arayüzünü andırıyor. Açıkçası Huawei benim Android tarafında en beğendiğim arayüz tasarımlarından birine imza atıyor. Tek sıkıntısı ise “ana menü” ile “masaüstü” bölümlerinin birleşik olması. Yani iPhone’lardaki gibi tek bir masaüstüne sahibiz ve bütün uygulamalar burada listeleniyor. iPhone’dan farkı ise bizim buraya widget’ları da yerleştirebiliyor olmamız.
3000 mAh batarya ile 2 gün kullanım
Ürünün bataryası 1 buçuk günü rahat çıkarabiliyor. Tüm e-postalarım, sosyal medya hesaplarım, oyunlarım ve diğer uygulamalarım kuruluyken cihaz, standart kullanımımla 1 buçuk gün kadar dayanabildi. Şehir dışında gezinmem esnasında telefonu daha az kullandım ve bu süre 2 güne kadar çıktı. Batarya konusunda G8’in iyi iş çıkarabildiğini söyleyebilirim.