Akıllı telefonlar ve tabletler çağ atlıyor
Qualcomm tarafından her yıl Avrupa’da gerçekleşen IQ2011 Etkinliği’ne İstanbul ev sahipliği yaptı.D ünyanın önemli mobil teknoloji üreticilerinden biri olan Qualcomm tarafından her yıl Avrupa’da gerçekleşen IQ2011 etkinliğine bu yıl İstanbul ev sahipliği yaptı. 13-14 Eylül tarihlerinde gerçekleşen ve farklı ülkelerden çok sayıda gazetecinin katıldığı etkinlik, mobil dünyanın yol haritasından son teknolojilere kadar birçok konuda bilgilerin aktarıldığı ve Qualcomm’un teknolojilerinin sergilendiği bir platforma dönüştü.
Qualcomm CEO’su Paul Jacobs’un katılımıyla gerçekleşen etkinliğin konuşmacıları arasında şirketin birçok üst düzey yöneticisi de vardı. Açılış konuşmasını yapan Paul Jacobs, mobilin artık geleceğin değil, günümüzün hakim platformu olduğuna dikkat çekerek, mobil teknolojilerin kullanımını çarpıcı rakamlarla ortaya koydu. Dünyada 3G hizmeti alan 1,4 milyar kullanıcıya 2015 yılına kadar 2 milyar yeni kullanıcının daha ekleneceğini dile getiren Jacobs, mobil veri trafiğinin son yıllarda katlanarak arttığını ve genişbant bağlantının sabit hat bağlantısını geçen yıldan itibaren geride bıraktığını belirtti. Jacobs ayrıca, tüm dünyadaki 1,7 milyar mobil internet bağlantısının büyük kısmının gelişmekte olan ülkelerden geldiğine dikkat çekti.
Dokunmatikten sonra hareket algılama
Jacobs, etkinlikte mobil pazarla ilgili açıklamalarının dışında yeni teknolojilerin tanıtımı için de sahneye çıktı. Kısa bir süre önce satın alınan GestureTek adlı şirket sayesinde harekete duyarlı ekran teknolojisini geliştirmeye başlayan Qualcomm’un CEO’su ilerde piyasaya sürülmesi beklenen bir ürünü kısa bir süre sahnede kullandı. Bahsi geçen teknoloji, ekrana dokunmadan tüm ekran fonksiyonlarının kullanılabilmesini sağlıyor. Teknolojideki yenilikler ve uygulama süreçlerinin ana tema olarak belirlendiği IQ2011’de 2G’den 3G’ye geçiş süreci, mobil uygulamalar, yeni nesil mobil teknolojiler ve Snapdragon yongaları öne çıkan başlıklar arasında yer aldı. Hareket tabanlı ekran teknolojisinin yanı sıra sergi alanında öne çıkan konular; Full HD 3D, Augmented Reality, E-call ve AllJoyn şeklinde sıralandı.
Snapdragon yongasının gücünün ön plana çıktığı demolardan biri, bu yonga kullanılarak üretilen bir çokluortam cihazının Full HD bir filmi ekrana aktarmasıydı. Active-Shutter gözlüklerle izlenen filmdeki akıcılık yeni 1,5 GHz frekansındaki işlemcilerin gücünü ortaya koymak açısından iddialı oldu. Diğer taraftan sunumlar sırasında gösterilen Augmented Reality örneği de etkinliğin dikkat çekici bölümlerindendi.
Tüm otomobillere eCall standardı geliyor
Yeni teknolojilerin sergilendiği alanda sunumu yapılan bir diğer teknoloji ise eCall oldu. Bu teknoloji, bütünleşik olarak kullanıldığı motorlu taşıtların acil durumlarda belirli acil durum merkezlerine bilgi aktarıyor. Otomobilin kaza yapması halinde aracın konumu, emniyet kemerlerinin ve hava yastıklarının durumu gibi araçtan toplanabilen tüm bilgiler merkeze gönderilerek, doğru birimlerin olay yerine zamanında ve hazırlıklı bir şekilde gelebilmesi sağlanıyor. Qualcomm yetkililerinden aldığımız bilgiye göre bu konuda hükümetler nezdinde çalışmalar da başlamış durumda. Avrupa Komisyonu 2015 yılı itibariyle satılacak tüm araçlar için bu teknolojiyi şart koşarken, Rusya daha agresif bir kararla bu tarihi 2013 olarak duyuruyor.