Akıllı ulaşım sistemleri için uygulama koridoru oluşturuluyor
‘Geleneksel Ulaştırma Muhabirleri Toplantısı’, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın katılımıyla, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ev sahipliğinde, 4 Şubat tarihinde düzenlendi.
2019 yılı değerlendirmesinin yapıldığı ve 2020 yılı hedeflerinin açıklandığı basın toplantısına; Bakan Turhan’ın yanı sıra Bakan Yardımcıları Dr. Ömer Fatih Sayan, Enver İskurt, Selim Dursun, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren ile çok sayıda uzman ve basın mensubu katıldı. Bakan Turhan, yurdun her tarafında aynı seviyede ulaşım ve haberleşme altyapısını sağlamak, zenginlik merkezlerini Türkiye’nin her tarafına yaymak amacıyla entegre ulaşım sistemlerini güçlendirmeye ve yaygınlaştırmaya çalıştıklarını kaydetti. 2003’ten bu yana kamu-özel ortaklığı projeleriyle 776,6 milyar lira yatırım yaparak birçok projeyi hayata geçirdiklerinin altını çizen Turhan, harcamalarının önemli bölümünü karayolları yatırımlarının oluşturduğunu ifade etti.
TÜVASAŞ’ta ilk prototip Milli Elektrikli Tren setini raylara indireceğiz
Turhan, özel sektörün dinamizmiyle yaklaşık 200 milyar liralık kamu-özel iş birliği projesi başlattıklarını aktararak, söz konusu yatırımların yüzde 77’sinin tamamlandığını, yapımı devam eden projelerle 45,5 milyar liralık yatırımı daha ülkeye kazandıracaklarını dile getirdi. Havayolu sektöründe 17 yıldır dünya ortalamasının çok üzerinde büyüme yaşadıklarını söyleyen Turhan, “Havacılıkta gösterdiğimiz başarılar nedeniyle 2016-2019 döneminde ICAO Konsey üyesi olarak dünya çapında sivil havacılıkla ilgili kararları alan ve onaylayan ülkelerden biri olduk.
İstanbul Havalimanı’nda hizmete açıldığı günden 2019 yılı sonuna kadar 330 bin 574 uçak ve yaklaşık 55 milyon yolcu trafiği gerçekleşti” açıklamasını yaptı. Turhan, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu yıl TÜVASAŞ’ta ilk prototip Milli Elektrikli Tren setini raylara indireceğiz ve seri üretimine başlayacağız. Yenikapı-Sefaköy hattını Büyük İstanbul Tüneli ile entegre olacak şekilde yapmayı planlıyoruz. Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle gerçekleştireceğimiz ‘Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nin ihalesini de bu yıl yapacağız.”
5G’yi ilk olarak İstanbul Havalimanı’nda pilot uygulama olarak başlatmayı planlıyoruz
Bakan Turhan, kurumsal ve sektörel siber olaylara müdahale ekibi (SOME) sayısını 1289’a çıkardıklarını, elektronik haberleşme işletmecileri tarafından raporlanan siber saldırı sayısının da 2019’da 150 bini geçtiğini söyledi. Yeni uydu projelerine değinen Turhan, Türksat 5A’nın 2020’nin üçüncü çeyreğinde, Türksat 5B’nin 2021’de fırlatılması takvimine uygun olarak sürecin devam ettiğini kaydetti. Turhan, Türksat 6A’da mühendislik modeli entegrasyon faaliyetlerine devam ettiklerini, uydunun 2022’de uzayda hizmete başlamasını hedeflediklerini söyledi. 5G’ye yerli ve milli imkanlarla geçiş sürecinin devam ettiğini dile getiren Turhan, “5G’yi ilk olarak İstanbul Havalimanı’nda pilot uygulama olarak başlatmayı planlıyoruz.” dedi.
Depremde sesli internet üzerinden haberleşme yapılması çalışmaları devam ediyor
Başta depremler olmak üzere afetlerde kullanılacak acil haberleşme sistemine yönelik, olası depremlere karşı tedbirleri operatörlerle koordineli şekilde aldıklarını ifade eden Turhan, ortak uygulama olarak operatörlerle deprem anında kullanılacak mesajlaşma ve sesli görüşme uygulamasının geliştirilmesi için çalışmalar yaptırdıklarını vurguladı ve “Depremde sesli internet üzerinden haberleşme yapılması önemli. Bununla ilgili girişimlerimiz devam ediyor. İçişleri Bakanlığımız ve AFAD ile bu konuda çalışmaları sürdürmekteyiz” açıklamasını yaptı. Bakan Turhan, yakın dönemde akıllı ulaşım sistemleri uygulama koridoru oluşturacaklarını kaydederek bu koridorda operatif akıllı ulaşım sistemleri hizmetlerinin vatandaşlara uygulamalı olarak gösteriminin sağlanmasının yanında, bu sektörde faaliyet gösteren üreticilerin milli kaynaklarla ürettiklerini test etmeleri için gerekli ortamın oluşturulacağını vurguladı.
Bu çalışmaların yanında Avrupa’da akıllı ulaşım sistemleri üzerine çalışma yapan en büyük organizasyonlara üye olarak gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Turhan, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün de 15 bin kilometre fiber altyapı imalatına başladığını ve 505 kilometrenin tamamlandığını bildirdi. Turhan, akıllı yolların mimarisinin oluşturulduğunu ve Akdeniz Sahil Yolu’nun bir kısmında bu hizmetin verilmeye başlandığını dile getirdi. e-SIM teknolojilerini destekleyen sistemlerin kurulumu ve cihazlarda kullanımının yüzde 100 yerli ve milli olacağının belirtildiğine işaret eden Turhan, otomotiv endüstrisi de dahil, cihazları söz konusu teknolojiyi destekleyen son kullanıcıların sistemlerden bu yıl yararlanabileceğini söyledi.
Turhan, yapılan düzenlemeyle uluslararası sertifikasyona sahip ekipman kurulumuna yüzde 100 yerlilik şartı getirildiğini vurgulayarak böylece Türkiye’ye ait hassas verilerin kendi kontrolünde olacağına dikkat çekti. Özellikle makineler arası iletişim (M2M) cihazlarında kullanılacak e-SIM teknolojisinin yerli e-SIM altyapısıyla küresel firmalara ve iş senaryolarına hizmet vereceğini ifade eden Turhan, söz konusu verinin ülke kontrolünde olması prensibine uygun şekilde bu altyapının kullanılacağını kaydetti. Turhan, e-SIM teknolojisiyle SIM karta bağlı güvenlik altyapısının yeni otomobillerde yazılım tabanlı olarak sunulacağı bilgisini vererek, araç tedarikçilerinin 29 Şubat’tan itibaren bu hizmetten yararlanabileceğinin altını çizdi. Bakan Turhan, fiber ortak altyapısıyla ilgili olarak 2018’de işletmeciler arasında pasif sabit elektronik haberleşme altyapısının kiralanmasına ilişkin protokol imzaladıklarını, bunun ülke kaynaklarının verimli kullanılması ve altyapıda tek kazıyla işlerin gerçekleştirilmesi için yapıldığını aktardı. Turhan, ortak altyapı konusunda Ankara-Sincan’da pilot proje geliştirdiklerini hatırlattı.