Akıllı veri yönetiminde şirkete uygun bütünleşik çözüm yaklaşımı
Akıllı veri yönetimi kavramı ile 2000 yılından bu yana sistem bütünleştirici olarak hizmet veren Datacore’un Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Özçelik, 2013’ün ilk yarısında veri yedekleme ve kurtarma, veri arşivleme hizmetlerini bulut üzerinden sunacaklarını belirtti.
“Datacore olarak Türkiye’deki sistem bütünleştiriciliği kavramının dışına çıkarak gerçekten sistem bütünleştiren bir şirket olmak için 2000 yılında yola çıktık; sistem bütünleştirici olarak yolumuza devam ediyoruz” diyen Datacore Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Özçelik, Datacore’un başarısını uzmanlık alanlarını belirleyip ürün değil çözüm satma vizyonlarıyla açıkladı.
Özçelik, Datacore’un kurumun sahip olduğu tüm veriyi akıllı bir şekilde yönetmek amacıyla ortaya koyduğu akıllı veri yönetimi kavramını “Hizmet verdiğimiz şirkete bir ürüne bağlı değil, o segmentin içerisinde türünün en iyi örneklerini bir araya toplayıp, bu ürünlere kendi bilgi birikimini katarak sağlam bir veri yönetimi çözümü oluşturmaya çalışıyoruz” sözleriyle anlattı.
Bu bağlamda kendilerine büyük küresel üretici şirketleri rakip gördüklerini belirten Özçelik, “Bu üreticilerin her şeyi tek elden verme yaklaşımına karşılık Datacore’un türünün en iyi örneği yaklaşımıyla toplam çözüm yaklaşımı sunuyor” dedi.
Özçelik’in belirttiğine göre, projeye çözüm sunan müşteri ve üretici arasında bir köprü görevi gören Datacore, dağıtıcılarla çok fazla çalışmadan iletişim ağını daraltarak üreticiye daha hızlı ulaşıyor.
IDM Laboratuvarı’nda tüm senaryolar test edilebiliyor
Datacore olarak akıllı veri yönetimi alanında yaptıklarımızı daha anlaşılır kılmak için yatırım yaptığımız IDM LAB Projesi (Akıllı Veri Yönetimi Laboratuvarı) ile her türlü veri yönetimi senaryosu test edilebildiğini belirten Özçelik şu sözlerle devam etti: “İş sürekliliği, felaket yedekleme, e-posta sunucuları, sanal kütüphaneler gibi alanlarda tüm yönetsel faaliyetleri müşteriler IDM Lab’da test ederek satış öncesi karar alma aşamasında kullanma şansını buluyor. IDM’in müşteriler için avantajı kendi ortamlarında nasıl bir tasarım değişikliği olacağını kendi ofis ortamlarına dokunmadan yakın teknik ortamı oluşturarak test yapabilmeleri. Bunun dışında IDM Lab’ı müşterilerimizin yaşadığı bir sorunu simüle etmek için de kullanıyoruz; böylelikle müşterilerimize daha hızlı hizmet verme şansını elde ediyoruz.”
“Türkiye’de büyük veri sistemlerini kullanabilecek çok az şirket var”
Büyük veriyi, “geniş veriler içinde analitik işlemler yapabilmeyi sağlayan bir yapılanma” olarak tanımlayan Özçelik, dünyada ve buna paralel olarak Türkiye’de de tartışılan büyük veri kavramının Türkiye’deki durumuyla ilgili şu yorumda bulundu: “Türkiye’de büyük veriyi kullanıp, analitik sistemler kuracak çok fazla şirket yok; çünkü büyük veri için petabaytlarca veriye sahip olmanız gerekiyor. Türkiye’nin en büyük kurumlarıyla çalıyoruz; bu ölçekte çalıştığımız 4-5 şirket bulunuyor. Datacore’un hedefi zaten verisi büyük olan şirketlere çözüm sunabilmek. Veri küçüldükçe sunacağınız hizmette farklılaşma yaratamazsınız.”
Finans ve telekom sektörüyle ağırlıklı olarak çalıştıklarını belirten Özçelik, gelecekte özellikle bu sektörlerde büyük veriye olan ihtiyacın artacağını ve buna kendilerini hazırladıklarını belirtti: “Büyük verinin bir saklanması ve yönetilmesi aşaması, bir de analiz aşaması var. Bunları yapabilmek için uygun altyapıya ihtiyacınız var; Datacore bu altyapının hayata geçirilmesinde hizmet veriyor. Büyük verinin yedeklemesi, felaket yedekleme merkezine verilerin gönderilmesi gibi pek çok işlem söz konusu. 1-2 terabaytlık veri 100 terabayta çıktığında veri depolama ve yedekleme çok farklı bir boyut kazanıyor; bu yüzden alanında uzman bir şirketle çalışmak gerekiyor.
Özçelik, bulut bilişim ve veri güvenliği konusundaki hedefleri ile ilgili ise: “Bulut bilişim de gittikçe önem kazanıyor ve bulut bilişim en çok e-posta servislerinde kullanılıyor; ikinci sırada yer alan diğer konu ise veri güvenliği. 2013’te kendi tarafımızda bulut bilişim alanında yapacağımız yatırımları tamamlamayı hedefliyoruz. Haziran ayına kadar akıllı veri yönetiminin üç ayağını oluşturan veri yedekleme ve kurtarma, veri arşivleme hizmetlerini bulut üzerinden sunacağız” dedi.
2013’te ilk ayda geçen Ocak ayına oranla yüzde 20 büyüdük
Özçelik, verileri hızla büyüyen şirketleri yakından izliyoruz, doğru işi yapan şirketler hızla büyüyor dedi ve 2013 yılı hedefleri ile ilgili şunları söyledi: “2012 yılı bizim için çok iyi geçti; 2013 senesi daha da iyi geçecek gibi görünüyor. Ocak ayında geçen seneki ocak ayına oranla yüzde 20 daha fazla karlılık elde ettik. Geçen sene Ankara ofisimizi büyütme kararı aldık. Kamu kurumları veri yönetimi konusunda sıkıntı yaşayabiliyorlar; ilk senemiz olmasına rağmen Ankara’da kamu kurumlarıyla büyük projelere imza attık. Bulunduğumuz alanda çok derin bir deneyime sahibiz, yaptığımız hiçbir projede yabancı kaynak kullanmıyoruz. Bu fiyatlama tarafında da bize avantaj sağlıyor. Projenin tasarım aşamasında, destek ve eğitim aşamalarında hep kendi kaynaklarımızı kullanıyoruz. Yurtdışında ise temsil ettiğimiz ürünlerle özellikle Ortadoğu Bölgesi’nde daha aktif rol oynamak istiyoruz. Bölgedeki projelerde danışmanlık ve destek gücümüzü artırmak için görüşmeler yapıyoruz.”