Akıllı yaşamın kaynağı yeşil enerji…
Kendi enerjisini üreten, harcadığı enerjiyi azaltan, atıklarını tekrar çevreye kazandıran, yeşil sertifikalı binalar gün geçtikçe daha fazla karşımıza çıkıyor. Ancak bu çevre duyarlı akıllı binaların sayısını artması akıllı şehirlere yayılması gerekiyor.
Yeşil teknolojiler konusunda uzun zamandır yapılan Ar-Ge ve pazarlama faaliyetlerine rağmen yaygınlaşması konusunda alınacak daha çok yol var. Özellikle karbondioksit yaymayan temiz enerji kullanımı hayatımızın her yerine girdiği zaman çevre için faydalı bir konuma erişmiş olacağız. Enerji kullanımına baktığımız zaman ağırlıklı olarak binalar (konutlar, işyerleri, sanayi) ve ulaşım olarak ayırabiliriz. Ulaşımda elektrikli araçlar hakkında son zamanlarda çok fazla gelişme olsa da oran olarak halen hayatımızda çok düşük bir oranda yer almaktadır. Ölçsan Genel Müdürü Burak Sondal’ın verdiği bilgilere göre, yakın ve orta gelecekte elektrikli araçlara geçişin hızlanması beklense de bugün bir çoğumuz benzinli ve hatta daha da çevre düşmanı olan dizel araçlar kullanmaya devam ediyoruz. Ancak toplu ulaşımda yeşil enerjinin daha fazla yer aldığını görüyoruz. Tramvaylar, elektrikli otobüslere özellikle çevreci ve akıllı şehir inisiyatif alan şehirlerde daha fazla rastlıyoruz. Akıllı ulaşım teknolojileri de enerjide tasarruf için şehirlerin öncelikleri arasında.
“Evlerimizde ve işyerlerimizde de yeşil enerjiye geçiş yavaş bir şekilde ilerliyor. Bu konuya daha çok yeni yapılan rezidanslarda ve plazalarda rastlıyoruz. Kendi enerjisini üreten, harcadığı enerjiyi azaltan, atıklarını tekrar çevreye kazandıran, yeşil sertifikalı binalar gün geçtikçe daha fazla karşımıza çıkıyor. Ancak bu çevre duyarlı akıllı binaların sayısını artması akıllı şehirlere yayılması gerekmektedir” diyen Burak Sondal, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Akıllı ulaşım teknolojileri alanında, ÖLÇSAN İTÜ Elektrikli Otomotiv kümelenmesinde yer almaktadır. Kümenin temel hedefi ve ana sektörel odağı, dünya ölçeğinde yerli, elektrikli ve/veya hibrit araçlara yönelik yeni komponentlerin tasarımı ve üretimi, bu ürünlerin kullanıldığı elektrikli araçların üretilmesidir. Bu ürünlerin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilen Enerji Saklama Sistemleri'nin başka sektörlerde de hizmet verebilecek şekilde geliştirilmesi hedeflenmiştir. Firmamız olarak kümede; sürücünün biyometrik olarak tanımlanması, aracın biyometrik olarak çalıştırılması, sürüş davranışlarının görüntü işleme ile takip edilmesi ve gerekli uyarıların verilmesi ile araç haberleşme güvenliğinin sağlanmasıdır.”
AB destekli akıllı projeler
ÖLÇSAN olarak, enerji verimliği ve yeşil enerjiye geçiş için akıllı şehir başlığı altında, güvenlik ve gerçek zamanlı interaktif ve adaptif teknolojileri göz önünde bulundurarak çözümler geliştirdiklerinin altını çizen Burak Sondal, şu bilgileri verdi: “Bu kapsamda Avrupa Birliği tarafından, 2014 Horizon 2020 proje görevleri arasında onlarca proje arasından titizlikle seçilmiş olan “REMOURBAN – Horizon 2020” projesinin Türkiye’de ana yüklenicileri arasında yer almaktayız. Söz konusu en iyi uygulama örneklerinden biri ülkemizden çıkmıştır. 24 milyon avroya yakın bir bütçeye sahip olan Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Yaşam Köyü Projesi, Avrupa Komisyonu Akıllı Şehirler ve Topluluklar 2014/2015 Çağrısı kapsamında 20 proje arasından ikinci seçilerek 21,5 milyon avro hibe almaya hak kazanmıştır. Bu projenin diğer paydaşları arasında yol gösterici şehir olarak Eskişehir Tepebaşı ile birlikte İspanya’dan Valladolid, İngiltere’den Nottingham, takipçi şehir olarak da Belçika’dan Seraing ve Macaristan’dan Miskolc belediyeleri yer almaktadır.
Eskişehir'in Tepebaşı Belediye'sinde gerçekleştirilecek REMOURBAN (Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması için Yenileme Modeli) projesinde Yaşam Köyü adı verilen yaşlılar ve Alzheimer hastalarının bakım merkezinde kapsamlı bir dönüşüm gerçekleştirilecek. Toplamda 60 ay sürecek olan ve 2019 yılı sonunda tamamlanması hedeflenen Yaşam Köyü Projesi, Eskişehir Tepebaşı’nda ulaşım, iletişim ve bilişim teknolojileri alanında yapılacak iyileştirmelerle sürdürülebilirliği sağlamayı hedeflemektedir. Proje kapsamında teknolojinin yardımıyla kaynak ve enerji verimliliği artırılırken, Tepebaşı’nın sera gazı emisyon oranlarının ciddi oranda azaltılması amaçlanmaktadır.
ÖLÇSAN olarak projede bilişim ve iletişim teknolojilerinin geliştirilmesinden sorumluyuz. Ocak 2015 itibarıyla hayata geçen proje için Akıllı Portalı “City on Cloud”u kuracağız. Kullanıcılar Akıllı Portale bulut teknolojileri sayesinde istedikleri yerden ulaşabilecekler.
Yaşam Köyü projesinde de uygulanacak olan, kapalı ve açık alanlarda akıllı aydınlatma yönetim sistemi olan AGASY, Ölçsan’ın geliştirdiği yerli bir üründür. LED Tüp Ampuller ve Sokak lambaları ile uzaktan akıllı yönetim platformu ile oldukça yüksek tasarruf sağlanmakta olup, ayrıca bakım ve servis giderlerinde de uzaktan takip ve kontrol ile ayrıca bir kez daha tasarruf sağlanmış olmaktadır. Hali hazırda iki büyükşehir belediyesi ve İTÜ Ayazağa kampüsünde uygulanarak test edilmektedir.”