Akkim Kimya Bilgi Teknolojileri Müdürü İlker Eser: “DİJİTAL DÖNÜŞÜM VERİ GÜVENLİĞİ İHTİYAÇLARINI DEĞİŞTİRİYOR”
“Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarından Akkök Holding bünyesinde faaliyet gösteren Akkim Kimya, 45 yıl önce yıllık bin ton kükürt dioksit üretimiyle başladığı yolculuğunda bugün ülkemizin öncü kimyasal madde üreticisi konumunda. Çözüm sunulan sektörler tekstilden inşaata, plastikten gıdaya, enerjiden su arıtma ve hijyene, petrolden sağlık sektörüne geniş yelpazede çeşitlilik gösteriyor. Akkim ürünleri musluğumuzdan akan suda, kullandığımız sabunda, deterjanda, yumuşatıcıda, diş macununda, temizlik kağıtlarında, bazı gıdalarda, ilaçlarda, tüm tekstil ürünlerinde, inşaatlarda, maden ve petrol sondaj sektörlerinde ve daha birçok tüketim ürününde kullanılıyor.
Akkim Kimya olarak, uzun yıllardır dijital dönüşüm ve dijitalleşme kültürünün şirketimizde kök salabilmesi için teknolojik altyapı yatırımlarımızı hızla gerçekleştiriyoruz. Dijitalleşme ile insan gücünü daha etkin kullanma, veriden değer ve kazanç yaratma aynı zamanda da kurumsal bilgi hafızasını güçlendirme fırsatlarımız oluyor. Bu fırsatlar beraberinde verinin güvenliği ve korunması anlamında da birçok sorumluğu ve farklı ihtiyacı beraberinde getiriyor.
Verinin güvenliğini en üst seviyede sağlayabileceğimiz birçok uygulamayı kullanıyoruz. Rekabette avantajı kaybetmemek adına üretim verilerimiz bizim için en hassas konumda. Üretimin 7/24 devam ettiği Akkim’de yoğun bir üretim verisi oluşuyor. Oluşan ve biriken bu verilerin güvenliğini en üst seviyede sağlamamız büyük önem kazanıyor. Katmanlı mimari yapısı içinde her sistemi güvenlik uygulamaları ile koruyor, erişimleri sınırlı ve kontrollü bir şekilde veriyoruz. Veriyi yukarıya doğru (ERP, BI vb.) güvenli şekilde taşıyoruz.
Ayrıca 7/24 SOS hizmeti ile olası atakları gözlemliyoruz. Bu sayede dışarıdan saldırılara karşı sürekli tetikteyiz. Veri güvenliği her ne kadar sistemler ile sağlanabilse de günün sonunda aslında bir kültür. Çalışanlarımızı bu konuda sürekli bilgilendiriyoruz. Yıl içinde bilgi güvenliği eğitimleri veriyor, belli periyodlarla simülasyonlar yapıyor ve bunları ölçümlüyoruz. Ölçümler düşük çıkarsa yeniden eğitimlere ağırlık veriyor, dijitalleşme kültürünü şirket içinde sürdürülebilir kılmaya gayret ediyoruz.
Hassas verinin tespiti için daha akıllı algoritmalar geliştirilmeli
Hassas veriyi kullandığımız uygulamalar ile keşfediyoruz. Ancak false positive oldukça fazla veri raporlanıyor. Hassas veriyi biraz daha akıllı algoritmalarla keşfedebilirsek ve false positive oranını düşük tutabilirsek hem iş yükümüz azalır hem de sürecin yönetilmesi kolaylaşır. Ayrıca veri imha prosedürünün belli bir sistematik dahilinde yönetimini sağlayacak çözümler çok yardımcı olacaktır. Çünkü uzun yıllar belli bir çalışma alışkanlığı olanlar geçmişe dönük, artık kullanmayacağı e-posta ve dokümanlarını silmekte zorlanıyor, bu anlamda yeni bir yaklaşımı kabullenmekte güçlük çekiyor.”