Akkim Kimya IT Müdürü İlker Eser: “EKİPLERİMİZ DİJİTALLEŞMENİN ÖNEMİNİN FARKINDA”
“Endüstri 4.0’ın bize sağladığı teknolojiler (IoT, Yapay Zeka, Robot sistemleri, Veri Analitiği vb…) üretim ve diğer süreçlerimizde veriyi kullanma , anlamlandırma aynı zamanda process ve iş güvenliğini de sağlamamıza yardımcı olan en önemli araçlar. Dijital sistemlerimizde oluşan her türlü veriyi toplayarak dijital bir hafıza ve değer yaratabileceğimiz bir ortam oluşturabiliyoruz. Tabii bu oluşan verinin sistemlerimiz arasında güvenli şekilde yolcuk etmesi gerekiyor. Bu yolculuğu katmanlı mimari yapısı ile güvenli hale getiriyoruz. Katmanlı mimariden kastım, En alt seviyede fiziksel cihazlarımızda oluşan veriye (DCS, PLC,Scada, Sensör vb.), en üst katmandan (ERP, BI, Veri Analtiği uygulamaları gibi) direk erişim vermeden, sistemler arası özel konfigüre edilmiş firewallar ve network kısıtlamaları ile sadece izin verdiğimiz trafiğin oluşmasını sağlıyoruz. Bu anlattıklarım üretimde dijitalleşmenin hammaddesi olan veriyi nasıl oluşturduğumuz ve sistemlerimiz arası nasıl yolculuk ettiğinin özetiydi. Şimdi bu oluşan veriyi nasıl kullanıyoruz biraz bundan bahsetmek istiyorum.
Akkim çok nitelikli bir insan kaynağına sahip. Tüm çalışanlarımız dijital dönüşümün, dijitalleşmenin işini kolaylaştıracağının farkında. Bu farkındalık ile oluşturduğumuz ilk strateji üretimde oluşan verinin analiz edilebilmesini sağlayan, anlık veri ile beslenen dashboard uygulamalarının sahalarda yaygınlaştırılması oldu. Bu sayede üretim verisi hem geriye dönük analiz edilebilir hale geldi, hem de birden fazla sistemde oluşan ilişkili veriyi tek bir platformdan ulaşabilmelerini sağladık. Bir örnek verecek olursak, Nazilli lokasyonumuzda devreye aldığımız bir uygulama ile üretim hattını uçtun uca analiz edilebilir hale getirdik. Geriye dönük trend verileri ile yaptığımız analiz ile üretim hattının çalışma modelini optimize ederek günlük 8 Ton Buhar kazanımı elde ettik. Bu hem karbon ayak izini azaltma hedefimize hizmet etti hem de üretim maliyetinin düşmesine yardımcı oldu.
Bir diğer odaklandığımız nokta da yapay zeka algoritmaları ile tahminleme konusu. Bu kapsamda başladığımız projelerin birincisini geçtiğimiz ay devreye aldık. Talep tahminleme ve stok optimizasyonu projemiz ile ileriye dönük satış tahminlerini ürün bazında yapabilir durumdayız. Bu da stoklarımızı ve hammadde satın almalarımızı optimize etmemizi sağlıyor. Bu sayede stok devir hızımızı düşürerek stok maliyetlerimizi azaltmış hem de servis seviyemizi en üst seviyeye çıkarmış olduk.
Çalışanlarımızın fikirleri bizim için oldukça önemli. Hiçbir öneriyi, fikir aşamasında kaybetmek istemiyoruz. Bu nedenle tüm önerileri toplayabileceğimiz ve her seviyeden arkadaşımızın erişimine açık olan ‘AKKİM’li Bilir’ platformunu hayata geçirdik. Çeşitli ödüllendirmeler ile sistemin kullanımını ve çalışanlarımızı teşvik ediyoruz. Bu platform bize çok büyük bir proje havuzu sunuyor.
Sürekli dijitalleşen Akkim, sektörde öncü yatırımları ve yenilikçi ürünleri ile hep önemli bir oyuncu olmaya devam edecek. Bu vizyon ile dijitalleşmede lider ve ilham veren Akkim’i önümüzdeki yıllarda da görüyor olacağız. Sürdürülebilir bir gelecek için asıl faktörün yeni ve döngüsel iş modellerinin ve teknolojilerinin üretimi ve bu üretim altyapısına yatırım yapmak olacağına inanıyoruz. Dünyanın geleceğinin bilim ve teknolojide olduğunu biliyor ve yeni nesil kalkınma modellerini takip ediyoruz. Teknolojiyi en önemli inovasyon araçlarından biri olarak görüyor, dijital çağın kazananlarından ve geleceği inşa edenlerden olmayı başaracağımıza inanıyoruz.”