Alarko Carrier IT Direktörü Ethem Topgül: “LOW-CODE UYGULAMALAR HIZLI VE ESNEK ÇÖZÜMLER SAĞLIYOR”
“Alarko Carrier ısıtma, soğutma ve iklimlendirme sektörünün öncüsü bir kuruluştur. Alarko, 1954 yılında İshak Alaton ve Üzeyir Garih tarafından kurulmuştur. Sektörün en önemli global oyuncularından Carrier firması ile 1998 yılında eşit oranda olacak şekilde ortaklığa giderek Alarko Carrier adını almıştır. Gebze Organize Sanayi Bölgesi ve Eskişehir’de olmak üzere iki ayrı fabrikada üretim yapmaktadır. Üretim tesislerinde ısıtma, soğutma ve su başınçlandırma sistemlerinin üretimini yapmaktadır. Alarko, Carrier, Toshiba ve Wolf markalarının satışını online olarak web sitesinden ve Türkiye genelindeki geniş bayi ağı üzerinden yapmakta, yetkili servis ağı ile bu ürünlere destek vermektedir. Ürün portföyünde kombi, kazan, split klima, multi split klima, klima santralleri, çatı tipi klima, fancoil, dalgıç pompa, sirkülasyon pompası, ısı pompası ve hidrofor gibi ürünler bulunmaktadır.
Alarko Carrier olarak şirket genelinde iş süreçlerini yönetmek için farklı kurumsal çözümler kullanıyoruz. Tüm süreçler için gereksinimler doğrultusunda yapılandırılmış ERP, CRM, B2B ve B2C uygulamalar, in-house ve dış firmalara yazdırılan yazılımlar bulunuyor. Ana merkezde bulunan ERP ve CRM uygulamaları genelde kuralları belli, esnek olmayan, çerçevesi genişletilemeyen, katı yapılardır. Bu uygulamalar genellikle kullanıcı dostu olmayan ekranlara ve görsellere sahiptir. Bu uygulamaların en büyük dezavantajı ise geliştirme yapmanın zorluğudur. En ufak bir değişiklik için detaylı analiz yapılmalı ve diğer süreçlere etkisine bakılmalıdır. Ayrıca uygulama geliştirme dilini iyi bilen bir ekibe sahip olmanız veya dış kaynak ile devam etmeniz gerekir. Tüm bunlar düşünüldüğümde; geliştirme süreci zaman alan, maliyeti yüksek ve kullanıcı dostu olmayan bir ekrana sahip oluyorsunuz.
Teknolojinin hızlı gelişimi ile birlikte, yazılım geliştirme süreçlerini hızlandırmak için Low-Code uygulamaları ve yapay zeka destekli Low-Code uygulamaları görmekteyiz. Standart Low-Code uygulamalar ile sadece görsel bir tasarım uygulaması üzerinden kutu ve alanları taşıyarak, minimum derecede kod yazarak uygulamaları çok hızlı bir şekilde devreye alabiliyorduk. Bu yazılım geliştirme süreçlerinde verimliliği artırıyor, zaman ve maliyet avantajı sağlıyordu. Low-Code uygulamalar, yapay zeka desteği ile birlikte şimdi daha avantajlı oluyor. Low-Code uygulamaların içerisine eklenen yapay zeka desteği ile birlikte; yapay zeka içerideki yapıyı ve verileri inceliyor, yazılım geliştirme sürecinde destek oluyor ve verileri analiz ederek önerilerde bulunuyor. Yapay zekanın verileri analiz ederek önerilerde bulunması, zaman içerisinde şu an kullanılan yönetimsel raporlama araçlarının yerini alabilir.
Low-Code uygulamalarının ERP ve CRM sistemleri ile otomatik entegre olması yazılım geliştirme ve entegrasyon süreçlerini hızlandıracak, bu uygulamaların tercih edilmesine sebep olacaktır. Yakın zamanda Low-Code uygulamaların isimlerini daha fazla duyacak ve iş süreçlerinde çok fazla kullanıldığını göreceğimize inanıyorum.”