Alcatel-Lucent’tan hizmet ihracatı için çağrı
Alcatel-Lucent Teletaş, 30 Kasım’da düzenlediği toplantıyla hizmet ihracatı konusunu ele aldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer’in katılımlarıyla düzenlenen toplantıda, mühendislik hizmetlerinin ihracatı konusuna dikkat çekilerek olası teşvik olanakları konuşuldu ve genel bir sektör değerlendirmesi yapıldı.
2011 yılında hükümetin gündeminde bilişim konusunun yeniden yapılandırılmasının olduğunu belirten Yıldırım, bilişimden daha fazla katma değer sağlanması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Alcatel-Lucent Teletaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kançal’ın hizmetlerin teşvik kapsamına alınmasına yönelik önerilerini de değerlendiren Yıldırım, bu kapsamda çalışmaları olduğunu ve yakında arzu edilen sonuçların alınabileceğini belirtti.
Alcatel-Lucent Teletaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kançal ise hizmet ihracatı yapan şirketlere Ar-Ge’de olduğu gibi teşvik verilmesi önerisini gündeme getirdi. Sunumunda TEDEMER (Teknik Destek Merkezi) oluşumu hakkında ayrıntılı bilgi veren Kançal, Ar-Ge alanında Çin ve Hindistan’ın lider konumda olmasına karşın teknik destek mühendisliği alanında ülkemizin birçok avantaja sahip bulunduğunu, uluslararası telekom üreticilerinin maliyetlerini azaltmak için her ülkede teknik destek kurmak yerine bölgesel teknik destek merkezi arayışında olduğunu ve ülkemizin mevcut avantajlarına ek olarak bir teşvik paketiyle uluslararası şirketlerin bu alandaki yatırımlarının Türkiye’ye yönlendirilebileceğini söyledi. Kançal, 5746 sayılı kanunla Ar-Ge mühendislerine verilen teşviklerin teknik destek mühendislerini de kapsaması gerektiğini vurguladı. 2023’e kadar toplam 5 milyar avroluk ihracat potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken Kançal, Alcatel-Lucent Türkiye’nin, bu yıl mühendis hizmet ihracından teşviksiz 25 milyon avro elde edeceğini ifade etti.