Alışverişlerde kâğıt faturaya son
Maliye Bakanlığı’nın geçtiğimiz aylarda kanuni alt yapısını oluşturduğu e-Arşiv Faturası olarak adlandırdığı yeni uygulama ile tüketiciler artık alışverişlerinde faturalarını e-Posta hesapları ile mobil telefonları üzerinden e-Fatura olarak kolayca alabilme, saklama, istediklerinde ulaşabilme imkânı bulabilecekler. Geçtiğimiz Nisan ayında Türkiye’nin en büyük 20 bin firmasının fiilen kullanmaya başladığı e-Fatura Uygulaması ile işletmelerin ticari hayatlarında değişiklikler meydana geldi. Ayrıca Maliye Bakanlığı geçtiğimiz Aralık ayında yaptığı düzenleme ile e-Faturayı bireysel tüketicilerin kullanabilmesinin de önünü açtı. Böylece alışverişlerinde kâğıt fatura yerine e-Fatura alabilecek olan nihai tüketiciler; bu sayede faturalarını e-Posta hesaplarında muhafaza edebilme; alışveriş sonrası iade, değişim gibi işlemlerinde de kolayca geçmişe dönük faturalarına ulaşabilme imkânı bulacaklar.
Kurumlara maliyet avantajları
Türkiye’de Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan (GİB) e-Arşiv Fatura izni alan ilk özel Çözüm ortağı olan İdea Teknoloji Çözümleri’nin Yönetici Ortağı Bahadır Onay, uygulamanın kurumlar ve tüketiciler için avantajlarına değinerek şunları söyledi:
“Bugüne kadar e-Fatura yükümlüsü olan kurumlar, karşılıklı olarak birbirlerine e-Fatura düzenleyebiliyorlardı. Bu uygulama ile kurumlar, zaman, kâğıt, sarf malzeme, arşivleme giderleri gibi maliyetlerden büyük oranda tasarruf sağlıyorlar. Haziran 2014’te Avrupa Birliği’nde yayımlanan bir rapora göre, e-Fatura, kâğıt fatura ile karşılaştırdığında, satıcılara yüzde 59, alıcılara ise yüzde 64 oranında tasarruf imkânı sağlamakta.”
Tüketiciler de e-Fatura alabilecekler
Sürecin tüketici tarafındaki avantajlarına da değinen Onay, sözlerine şöyle devam etti: “e-Fatura Uygulamalarında, tüketiciye yönelik herhangi bir düzenleme söz konusu değildi. e-Arşiv Faturası olarak adlandırılan, kurumların e-Fatura mükellefi olmayan kişi ya da firmalara da e-Fatura düzenlemesine imkan sağlayan yeni sistem sayesinde artık tüketiciler için de e-Fatura düzenlenebilecek. İşletmelerin e-Fatura düzenlemesiyle birlikte tüketiciler de faturalarını, kanuni geçerliliğe sahip elektronik bir belge olarak alabilecek ve muhafaza edebilecekler. Böylelikle tüketici, alışveriş yaptığı firmadan kendisine kâğıt fatura verilmemesini, onun yerine faturasının e-Posta hesabına, mobil telefonuna ya da banka hesabına gönderilmesini isteyebilecek.
Türkiye ekonomisine katkısı büyük
e-Arşiv Fatura Uygulamasının ülke ekonomisine sağladığı katkıları çarpıcı hesaplamalarla ortaya koyan Onay, “ TÜİK verilerine göre ülkemizde 20 milyon civarında hane sayısı var. Her bir haneye aylık en az birer adet elektrik, su ve doğalgaz faturası düzenlendiği, bu faturaların birer nüshasının da düzenleyen işletmeler tarafından 10 yıl boyunca saklanması gerektiği düşünüldüğünde, sadece bu sektörlerde yılda yaklaşık 1,5 milyar adet kâğıt fatura, e-Fatura şeklinde düzenlenmiş olacak. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın verilerine göre Telekom ve GSM firmaları tarafından yılda ortalama 500 milyon civarında faturanın işletmelerde kalan ikinci nüshaları elektronik ortamda düzenlenmekte olup, nihai tüketiciler de bu faturaların kendilerine gönderilen birinci nüshalarını e-Fatura şeklinde aldıklarında 1 milyar âdete yakın fatura elektronik ortamda düzenlenmiş olacak. Bu basit hesaplamalara göre ülkemizde düzenlenen sadece elektrik, su, doğalgaz ve mobil telefon fatura sayısı yılda yaklaşık 2,5 milyar adet olup, bunların kâğıt, baskı, posta ve arşiv maliyetleri göz önüne alındığında, bu yeni e-Arşiv Fatura Uygulamasının ülke ekonomisine katkısı çok net olarak ortaya çıkmakta” değerlendirmesinde bulundu.