Allianz Teknik, küresel bir ilk oldu
Yeni bir hafta ile selam,
Kamu spotu tadında haberlerim var. CNR Holding kuruluşu Pozitif Fuarcılık tarafından düzenlenen ENTECH – Geri Dönüşüm Çevre Teknolojileri ve Sıfır Atık Fuarı ile sıfır atığın küresel bir gündem maddesi haline geldiği vurgulanmış. Fuarda konuşan Dünya Sıfır Atık Birliği Kurucusu Paul Connett, sıfır atığın toplumsal sorumluluk ve endüstriyel sorumluluk buluşması olduğunu, gelecek için daha iyi endüstriyel tasarımlara ihtiyaç olduğunu söylemiş. Connett, “İsraf yönetimi değil, kaynak yönetimi yapmalıyız” demiş ki, az kelime ile net durum özeti budur.
Bireysel farkındalığı sadece tüketim ve atık kontrolünde, internet kullanımında değil, maalesef deprem ve yangın gibi başlıklarda da geliştirmemiz gerek. Bu yolda önemli çalışmalara imza atan Allianz Türkiye’nin 30 milyon liralık yatırımla hayata geçirdiği Allianz Teknik Deprem ve Yangın Test ve Eğitim Merkezi açılmış. Bu kapsamda akademik çalışmalar desteklenecek, endüstriye yönelik uluslararası standartlarda yangın ve deprem testleri yürütülecek, öğrencilere ve gençlere yönelik eğitim çalışmaları düzenlenecek. Çünkü Allianz Türkiye İcra Kurulu Başkanı Tolga Gürkan’ın belirttiği gibi, önlem almanın yolu toplumsal risk farkındalığını artırmaktan geçiyor. Münih’teki iki test merkezinin ardından, Allianz Grubu’nun bünyesinde dünya genelinde üçüncü test merkezi olan Allianz Teknik, grubun da deprem ve yangın alanlarında hizmet veren dünyadaki ilk test merkezi.
Her yaşta, her konuda eğitim şart. Panasonic Life Solutions Türkiye de meslek lisesi öğrencilerinin teorik eğitimini pratik beceriye dönüştürmelerine ve eğitim gördükleri alanda uygulamalı eğitim imkanı bulmalarına katkı amacıyla endüstri meslek liselerine destek sağlıyor. Geçtiğimiz yıllarda Etiler İSOV Dinçkök, Kartal Atalar, Samandıra ve Eyüp Sultan Endüstri Meslek Liselerine elektrik tesisat laboratuvarı kazandıran kuruluş, “Meslek Eğitimine Destek, Aydınlık Geleceğe Destek” projesi kapsamında şimdi de Kartal Atalar Meslek Lisesi’nde öğrencilere kitap hediye etmiş.
Malumun, bu gibi destekler önce bireysel, ardından toplumsal fayda yaratmakla kalmıyor, düzenleyen her ölçekte her sektörden şirketi ödüllerle buluşturuyor. Mercedes-Benz Türk’ün 15 yıldır aralıksız devam ettirdiği “Her Kızımız Bir Yıldız” projesi de “Kadının Güçlendirilmesi” kategorisinde Sürdürülebilir İş Ödülü’ne layık görülmüş. Proje kapsamında maddi desteğin yanı sıra bursiyerlerin kişisel ve mesleki gelişimlerine de destek sunuluyor, bursiyerlere “Bilgisayar Bilimleri ve Kodlama” eğitimleri veriliyor, online İngilizce kursları ile yabancı dil öğrenmelerine destek olunuyor. Proje ile bugüne kadar 5 bini aşkın genç kadının hayatına dokunan Mercedes-Benz Türk, bu destek ile eğitimini başarıyla tamamlayan kızlara istihdam olanakları da sunuyor.
Öyle ki, üretimde çalışan kadın şirket çalışanlarının yüzde 20’si Yıldız Kızlar’dan oluşuyormuş. HPE Aruba, Gartner’ın Kablolu ve Kablosuz Ağ Bağlantıları LAN Erişimi Altyapısı İçin Magic Quadrant Raporu’nda 14 yıldır liderler bölümünde ve altı kullanım senaryosunun beşinde birinci olmuş. AvivaSA da dünyanın en prestijli uluslararası iş dünyası ödüllerinden Stevie Awards’tan 3 ödülle dönmüş, “AvivaSA Mobil” ile “Finansal Servisler” kategorisinde, çağrı merkezinde yürütülen “Müşteri Deneyimini İyileştirme Programı” ile de “Yılın Müşteri Hizmetleri Departmanı” ve “Yılın Müşteri Hizmetleri Ekibi” kategorilerinde Bronz ödüle layık görülmüş. Böylece müşteri odaklı geliştirmeler ve iyileştirmelerin ödülleri beraberinde getirdiğini görmüş oluyoruz.
2007 yılından bu yana teknoloji ürünleri, ev gereçleri, mutfak eşyaları, aksesuar, mobilya, dalış ekipmanları, mimari donatılar, yapı sektörü gibi çok farklı sektörlerden markalar için kalıcı tasarımlar üzerinde çalışan endüstriyel tasarımcı Mete Mordağ, dünyadaki en prestijli inoasyon ve tasarım ödüllerden biri olarak kabul edilen Edison Ödülleri’nde jüri koltuğunda oturacak, 150 kişilik jüri içinde tek Türk olarak oy kullanacakmış. 12 yıllık tasarım kariyeri, farklı sektörlerden onlarca marka için ürettiği 25’i aşkın patent ve yüzlerce tasarım arasında, Mordağ’ın “Bir parçası olmaktan her zaman gurur duyacağım” dediği, 2018’de Edison Altın Ödülü’nü akıllı baston WeWALK’un endüstriyel tasarımı da var.
Görme engelli girişimci Matthew Shifrin'den ilham alınarak geliştirilen yeni LEGO Braille Building Instructions, görme engelli çocukların LEGO yapım parçaları ile oyun oynamalarına ve öğrenmelerine yardım edecek. ABD’de doğan fikir, LEGO tarafından küresel bazda hayata geçirilecek ve yapay zeka ile geliştirilen bu yeni LEGO uygulaması LEGO Audio & Braille Building Instructions, oyun deneyimini görme engelliler için erişilebilir hale getirecek.
www.legoaudioinstructions.com adresinde ücretsiz sunulan uygulama, LEGO Classic, LEGO CITY, LEGO Friends ve LEGO Movie 2™ setlerini içeriyormuş. Kullanıcılar, ekran okuyucularını kullanarak, LEGO tarafından sağlanan sesli talimatları dinleyebiliyor ya da bir Braille okuyucu aracılığıyla talimatları öğrenebiliyor. Herkes için LEGO hedefiyle yürütülen pilot uygulamanın sonuçlarına göre 2020’nin ilk yarısında daha fazla sesli talimat ve Braille talimatı yayınlanma hedefi de var.
Haftayı bir sergi haberi ile noktalıyorum. Türk edebiyatının usta ismi Selim İleri’nin düzyazı serüveni, usta ressam Ali Kotan’ın fırçasıyla tablolara dönüşmüş. Ali Kotan’ın tablolarını Selim İleri de özel kısa metinlerle yorumlamış. İzmir’deki Folkart Gallery’de Gece Sirenleri isimli sergide 85 eser var. Yolu düşenleri haberdar etmiş olayım.
Haftaya buluşalım,