Almanlar bir de böyle şampiyon oldu!
Son Dünya Kupası’nda Almanya’nın şampiyonluğunun saha dışındaki faktörlerle de oluştuğu gözler önüne serildi.
SAP’nin oluşturduğu teknoloji, antrenmanlarda koşu hızları, koşu mesafeleri, pozisyon etkinlikleri, top kayıpları gibi dakikada 700 bin civarında veriyi anında işleyip analiz eden bir sistem ile Almanların şampiyonluğundaki bir başka etkendi.
Alman Milli Takımı’na şampiyonluğu getiren analizlerin başında hızlı ve hedefi bulan pas oranları geldi. Buna göre Alman Milli takımı, anlık veri analizlerinden yararlanarak 2010’da 3,4 saniye olan ortalama ayakta top tutma süresini 2014’te 1,1 saniyeye indirmeyi ve bu kulvarda rakiplerine karşı üstünlük sağlamayı başardılar.
SAP, Alman Futbol Federasyonu için geliştirdiği teknoloji Alman Milli Takımı’nın performansını üst seviyeye çıkarmasına yardımcı oldu. 2014 FIFA Dünya Kupası’nda şampiyonluğu kucaklayan Almanya, kendileri için geliştirilen “SAP Match Insights” teknolojisi ile rakiplerini bezdiren baskın ve pas futbolunu başarıyla uygulayarak hiç mağlubiyet almaksızın 24 yıl aradan sonra Dünya Şampiyonu oldu.
Almanya Milli Takımı için geliştirilen “SAP Match Insights” teknoloji ile Almanya’nın antrenmanları ve maçları kameralarla takip edilerek saha içinde ve özel çalışmalarda sporculara ait tüm veriler an ve an toplandı. Toplanan veriler dünyanın ilk gerçek zamanlı bellek içi platformu SAP HANA’da saniyeler içinde analiz edildi. Bunun sonucunda başarının görünmeyen yüzü kendini gösterdi. Bu analizler sonucunda Alman futbolcular, 2010 FIFA Dünya Kupası’nda ayaklarına top geldiğinde ortalama topa sahip olma süreleri olan 3,4 saniyeyi bu seneki turnuvada 1,1 saniyeye indirebildi. Böylece ayağında daha kısa süre top tutan Almanlar, daha hızlı paslaşarak oyunu hızlandırdı ve hem göze hoş gelen hem de rakipleri yıpratan bir oyun sergilediler. “”SAP Match Insights”, yalnız Almanya’nın değil, rakiplerinin de analizlerini yaparak, rakibin bilinmeyenini gösterdi.
Bu teknoloji ile saniyeler içinde analiz edilip veriye dönüştürülen istatistikler, canlı olarak tabletler ve akıllı telefonlar aracılığıyla teknik heyete sunuldu. Maç ve antrenman içinde canlı analizlerle takımın performansını takip eden teknik heyet, bu çözümle takımın performansı en üst düzeye çıkarabildi. Panzerler, bilimsel çalışmanın ve spor analizlerinin başarıyı getirebilen önemli bir faktör olduğunu kanıtlamış oldu.
Teknoloji başarıyı getirdi
Panzerler teknolojinin getirdiği fayda ile kendi oyununu rakibe kabul ettirmek ile beraber, rakibin oyununu da rahatlıkla çözmüş oldu.
Beraberinde rekorlar da geldi
Golcü Klose’nin tüm zamanların Dünya Kupalarında en çok gol atan oyuncu olması ve Panzerlerin Güney Amerika’da bu kupayı kazanan ilk Avrupalı olmasının, ardındaki teknolojinin etkisi de yadsınamazdı.
Bu fikir nasıl oluştu
SAP teknolojisinin Alman Milli Takımı içinde kullanılmasını öne süren ve şampiyonlukta büyük pay sahibi olan Almanya menajeri Oliver Bierhoff, şunları söyledi:
“Bir antrenmanda 10 dakika içinde, 10 oyuncu, 3 farklı topla 7 milyon adet farklı veri üretiyor. Bir dakikada 700 bin farklı veriyle karşı karşıyayız. Bir teknik heyetin çıplak gözle bu bilgiyi takip edip doğru performans istatistiklerine ulaşması mümkün değil. SAP sayesinde Alman Milli Takımı bu büyük veriyi saniyeler içinde canlı olarak analiz edip anlamlı veriye dönüştürebiliyor.”