Almanya’da Türkiye rüzgarı esecek
TÜBİSAD’ın BITKOM ile gerçekleştirdiği işbirliği, sektörün yıl boyu sürecek etkinliklerle, Almanya’daki tanınırlığını artıracak._x000D_
Bu yıl ortaya konan CeBIT Hannover Fuarı Partner Ülke yaklaşımı, beraberinde Türk bilişim şirketleri açısından yeni bir dönemin kapısını aralayacak. Partner Ülke yaklaşımı vizyonuyla örtüşen bir başka adım olan TÜBİSAD’ın Almanya’daki muadil kuruluşu BITKOM ile gerçekleştirdiği işbirliği, sektörü organize bir yapılanma ile Almanya pazarı ile buluşturmaya hazırlanıyor. İşbirliğinin Türk bilişim şirketleri için CeBIT Hannover Fuarı etkinliği ile başlayarak yıl boyunca Almanya’da sektörle ilintili etkinlikleri içine alan tanınırlığı artıracak ve ilişkileri güçlendirecek yeni bir platform oluşturması bekleniyor. TÜBİSAD- BITKOM işbirliği ile ilgili olarak görüştüğümüz, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Levent Kızıltan’a göre de bu işbirliği doğru değerlendirildiğinde Avrupa kapısını da aralayacak önemli bir fırsat. Bilişimde başarılı ülkelerin ortak etkilerine bakıldığında dünya pazarlarında kendilerini hangi kanallarla nasıl tanıttıklarının, diaspora ve pazarlama etkisinin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Kızıltan, “Biz Partner Ülke yaklaşımının Türkiye’nin bu etkileri kullanabilmesine yönelik faaliyetlerdeki en önemli ilk adımı olarak düşünüyoruz. İTO’nun CeBIT’le yapmış olduğu anlaşmanın çok faydalı bir anlaşma olduğunu düşünmenin yanı sıra TÜBİSAD’ın BITKOM’la yapmış olduğu anlaşmanın bütün bir seneye yayılarak sonrasında, takip edilecek işbirlikleri ile beraber, Türkiye’nin bilişim sektörünü Avrupa’ya Almanya’dan başlamak üzere çok ciddi bir açılım getireceğine inanıyoruz” diye konuştu. Burada KOBİ’lere gidebilecek düzeyde bir iş bazının bizzat Türk iş adamları tarafından yaratıldığı Almanya’nın dışarıya açılım noktası olarak avantaj sağlayacağını belirten Kızıltan, “Almanya’da bilişim sektörünün karar vericilerinin Türkiye bilişim yetenekleri konusunda bilgi sahibi olmasının temin edilmesi önemli. Sağlamamız gereken şey; ortada böyle bir platform oluştuktan sonra bilişim şirketlerimizin niteliklerini bu kanaldan yararlanarak Alman şirketler ile işbirliği noktasına getirmek” dedi.
Bir yıla yayılan etkinliklerle, temas ortamı
İşbirliğinin 2011 yılı boyunca pek çok etkinliği kapsayacağını belirten Kızıltan, BITKOM’un yıl boyunca gerçekleştirdiği 200 etkinliğin bilişim sektörü ile ilgili olanlarının tümünde TÜBİSAD’ın temsil edileceğini, yıl boyunca ortak çalıştaylar, konferans ve şirket görüşmeleri gerçekleşeceğini belirtti. Mart’ta CeBIT Hannover ile başlayan etkinlikler takviminde Haziran ayında BITKOM’un özellikle politikacılar ve basınla partner ülkenin bilişimcilerini tanıştırma aktivitesi olacağını ifade eden Kızıltan, “Bizi temsil edecek politikacıların olacağı bu konuda kamunun destekleyici birimlerini konumlandıracağımız hem de Türk şirketlerini basınla tanıştıracağımız bir etkinlik yer alacak. Ekim ayında teknoloji ve iş dünyasının bir araya gelmesini sağlayan bir büyük aktivite var. Yıl boyunca toplam 7 etkinlik işbirliğimiz kapsamında yer alacak. Ayrıca CeBIT’te, Türk- Alman ICT zirvesi yer alacak. BITKOM’un bir CeBIT, Executive Gecesi yer alacak” şeklinde konuştu. Kızıltan, asıl önemli olanın bu aktivitelerin arkasına hem sivil toplum kuruluşlarının hem de bu konuyla faaliyet gösterecek ilgili bilişim şirketlerinin çok somut strateji ve hedefler koyabilmesi olduğunu vurguladı. “Türkiye bir bilişim ülkesidir” algısının yaratılabilmesi için ilgili paydaşlara özellikle de kamu paydaşlarına görevler düştüğünü vurgulayan Kızıltan, “Başkanımız, Ulaştırma Bakanımız bu konuda destekleyici olmalı. BTK, DPT, Yatırım, destek ve tanıtım ajansımız, Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığımı konunun paydaşları. Kamunun bu paydaşlarının konuyla ilgili toplu bir eforu da ortaya koymalarını temin etmemiz gerekiyor ki bu yaklaşım şirketlerin desteklenmesiyle uzun yıllara yayılabilsin” dedi.