Alo 170 EMEA bölgesinden sonra dünyada da zirvede
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB), İŞKUR ve SGK’nın yaklaşık 300 hizmetinin bütünleşik bir şekilde 7/24 sunulduğu Alo 170 projesi, uluslararası arenada taçlanan bir proje oldu. SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürü ve ÇSGB Bakanlık Bilişim Koordinatörü Adem Onar, projede 1700 bakanlık uzmanı ve 300 çağrı merkezi çalışanının mutfakta çalıştığını gelen çağrıların, yüzde 87’sinin çözüldüğü, 2 iş günü içerisinde dönüşler alınan bir yapı olduğunu belirterek projenin getirdiği ödül hakkında da şöyle konuştu:
“Dünyada ‘Contact Center World’ diye çok prestijli bir kurum var, 7 yıldır 25 ayrı kategoride ödüller veriyor ve bunlar dünyanın en prestijli ödülleri. Kurum, önce dünyayı Amerika kıtası, Asya Pasifik ve EMEA olarak üçe ayırıyor. Önce Londra’da ‘En iyi Dış Kaynaklı İş Ortaklığı’ kategorisinde 26 ülkeyle yarıştık. Oradan EMEA birincisi olarak çıktık ve bu sene 26 Haziran’da çok güçlü rakipleri geride bırakarak Londra’da bölge ödülümüzü aldık. Alo 170’in sosyal sorumluluk projesi olması, yüzde 50 engelli çalıştırılması çok ilgiyle ve dikkatle izlendi, zaten bölge birincisi olmamızda da çok büyük etkisi oldu. 2 Kasım’da Las Vegas’ta yapılan yarışmada da 3 bölgenin birincileri bir araya geldi; biz EMEA birincisi olarak katıldık. Orada AMERICAS bölge birincisi ABD’li şirketi kendi evinde geçerek dünya birincisi olduk. Alo 170’in sosyal boyutu, insan odaklı altyapısı olması da çok ciddi yankı uyandırdı tüm dünyada. Gelişmiş ülkelerde insana verdiğiniz değer oranında her şey kıymet buluyor. Biz de gelişmiş ülkelerin de üzerinde değer verdiğimizi ispat ettik; sosyal devlet olma anlayışını ortaya çıkardık.”
Bu ödülle Silikon Vadisi’nin teknolojileriyle donatılmış altyapıları geçmekten bahsettiklerini ifade eden Onar, “Bu Türkiye’de; özellikle bizim kurumumuzun ve bakanlığımızın bu konuda geldiği yerin de göstergesi. Tüm bakanlıklar çok başarılı projeler üretmekle beraber, aynı sosyal alanda yaşadığımız iletişimsizlik ve koordinasyonsuzluk yüzünden e-devlet sistemlerimizde de bütünleştirme sağlayamıyoruz. AB, OECD ülkeleri, gelişmiş ülkeler, bu tür değerlendirmelerde; devlet kurumlarına; “Ne kadar beraber çalışabiliyorsunuz, verin bir başka bir kurumda kopyalanmış mı, tekrarlanmış mı” diyor… Alo 170’in bu dünya birinciliği ödülü; ‘Yazılımevi’ gibi çalıştığımızın göstergesidir; bakanlık birimleri bütünleşik, kesintisiz çalışıyor.
“Dört büyük dünya markası yaratacağız”
Dört büyük marka yaratmak istediklerini belirten Onar,
“Birinci olarak; çağrı merkezinde Alo 170, uluslararası marka ve patentini de alacağız. İkincisi; sağlık yazılımlarıyla ilgili MEDULA’yı dünya markası yapıyoruz. Üçüncü; sosyal güvenlik bütünleştirme altyapısını kuruyoruz; tüm sigorta yazılımlarını tek çatı altında topluyoruz; bütünleşik sosyal güvenlik sistemi de bir markamız olacak. Bir de; 40’ın üzerinde kamu kuruluşunun ve 30’un üzerinde de bankanın bilgi aldığı ve verdiği, çok büyük bir Muhasebe Ödeme Sistemi olan MOSİP de bir dünya markası olma yolunda” diye konuştu.
2013’te devreye girecek farklı projeler var
SGK Kurumsal İletişim Daire Başkanı İlhan İşman da, 2013 yılı için devreye girecek projelerine dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Coğrafi bilgi sistemiyle ilgili projeyi tamamen kendi öz kaynaklarımızla gerçekleştirdik: harita.sgk.gov.tr; ilk mobil uygulama olarak yayında. Onun dışında bizim ‘Dijital Tabela’ denilen kurumsal bilgi ekranları, kurumsal TV olarak aşağı yukarı son aşamaya geldi. Bu bir kapalı devre televizyon sistemi olacak. Ayrıca Web TV’imizi önümüzdeki yıl, ikinci çeyrekte hayata geçireceğiz. Sgkcocuk.com çalışmamız olacak; biz çocuklarımızı geleceğimizin güvencesi, paydaşlarımız olarak görüyoruz. Özellikle sosyal güvenlik bilincinin artırılması, kayıt dışı istihdamla mücadelede çocularımızın da bu bilgi ve bilinçle yetişmelerini istiyoruz. İnsansız SGK projemizin de 2013 sonuna doğru pilot çalışmaları bitecek diye düşünüyoruz. Sosyal güvenlik merkezindeki hizmetlerin tamamının bilgisayar ortamından alınacağı bir merkezden bahsediyoruz; bütün hizmetleri oraya koyacağız.”