ALO 199 dünya finallerinde
Merhaba,
Yeni haftaya ‘gerilimli’ bir konuyla, acı yüklü elektrik faturalarıyla başlıyorum. Biliyorum ki bizler kullanmadığımız lambayı söndürür, gereksiz elektrik kullanmamaya özen gösteririz. Ama daha fazlası da olmalı. Çünkü evde olmasak bile evde elektrik kullanmaya devam eden cihaz da bol. Bu gerçek karşısında elektrik tedarikçileri karşılaştırma ve değiştirme sitesi encazip.com, evde sürekli elektrik tüketen ve en sık kullanılan ev aletlerinin elektrik tüketim miktarlarını araştırmış. Ortalama hesaplama ile klima kullanılmayan bir evde, sadece buzdolabı, televizyon, dizüstü bilgisayar, ocaklı fırın, kombi, çamaşır ve bulaşık makinesi çalıştırılması, aylık fatura tutarına minimum 234 TL olarak yansıyor. Yani biz ekstra elektrik tüketecek hiçbir şey yapmasak bile evdeki elektronik aletler, çalışmaya devam ediyor. Faturaların sadece yüzde 20’si vergi ve kalanını kontrol bizlerin elinde.
Gelelim çevreye… TSKB Gayrimenkul Değerleme, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin gayrimenkul sektörüne yansımalarını ve bu konudaki öngörülerini ortaya koyan bir çalışma gerçekleştirmiş. Buna göre; yeşil bina sayısında 2017’den beri dünyada ilk 10 ülke arasına giren ve 2019’da altıncı sıraya yükselen Türkiye, bugün Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada. Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) kayıtlarına göre; Türkiye’de toplam 518 adet sertifikalı proje bulunurken, bunlardan 425’i LEED, 70’i BREEAM, ikisi B.E.S.T sertifikalarına sahip. Türkiye genelinde yeşil bina sertifikasına sahip projelerde, son yıllarda sırasıyla Kocaeli, Ankara ve İzmir illerindeki uygulamalar artıyor. Çalışmada yeşil bina uygulamalarının standart bina uygulamalarına göre yüzde 7-15 oranında daha yüksek maliyetli olduğu gerçeğine karşılık, fayda-maliyet veya yaşam döngüsü-maliyet hesabı yapıldığında bu ön maliyet farkının kısa sürede geri döndüğü belirtiliyor. Binanın ekonomik ömrü de göz önüne alındığında, suyu yaklaşık yüzde 40, enerjiyi ise yüzde 25-50 arası daha az tüketen yeşil bina uygulamalarının standart binalara göre kullanma maliyetlerinin oldukça düşük olduğu da araştırmadaki bir diğer önemli bilgi. Gayrimenkul sektöründe iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini hafifletmeye yönelik önlemlerden biri olarak yapı malzemelerinin önemine de dikkat çekiliyor.
Örnek olmasını dilediğim iki haberim var. Amazon Türkiye, görme engellilerin online alışveriş yaparken yaşadıkları zorlukları ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için görme engelliler için özgürlük teknolojileri geliştiren Türkiye merkezli bir sosyal girişim olan BlindLook ile işbirliği yapmış. Böylece Amazon, Türkiye’de BlindLook’un Sesli Simülasyon (Audio Simulation) teknolojisini web sitesine ve mobil uygulamasına entegre eden ilk online perakendeci olmuş. Sesli Simülasyon teknolojisi ile tam veya kısmi görme kaybı olan Amazon müşterileri, çok daha kapsayıcı ve engelsiz bir online alışveriş keyfini çıkarabiliyor.
Türk Telekom da yıllardır görme engellilere erişilebilir bir dijital yaşam sunmaya odaklanıyor. Türk Telekom ve Boğaziçi Üniversitesi GETEM işbirliği ile 10 yıl önce başlatılan Telefon Kütüphanesi uygulaması ile engelliler, sesli kitap ve sanat eserlerine ücretsiz ulaşabiliyor, para tanıma ve ilaç barkodu okuma özellikleri ile hayatlarını bir nebze olsun kolaylaştırabiliyor. EyeSense uygulamasıyla engelliler fotoğraf çekip, çevrelerindeki nesneleri tanıyabiliyorlar. Daha önce Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde sergilenen ‘Tablolar Konuşuyor Dijital Resim Sergisi’ndeki tanınmış eserler, Telefon Kütüphanesi uygulamasının yanı sıra dijital televizyon platformu Tivibu’da da sesli betimlemeli olarak dinlenebiliyor. “Günışığı” ile az gören çocukların, erken müdahale eğitimi sayesinde yardım almadan yaşamlarını sürdürmelerine katkıda bulunuluyor.
Girişimcilik ekosistemimiz giderek daha güçlü bir yapıya kavuşuyor tüm paydaşları için… Bunu tanıtmak adına İsviçre Ekonomi Bakan Yardımcısı Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch, İsviçre Büyükelçisi Jean-Daniel Ruch ve beraberindeki iş insanlarından oluşan heyet, Bilkent CYBERPARK’ı ziyaret etmiş. Hatta Bilkent CYBERPARK’ta yer alan firmalardan; İnfinia Mühendislik, ArkSigner ve Netcad yürüttükleri projeleri heyete tanıtma şansını yakalamış.
Sırada ödüllerim var. Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (NVİGM) Çağrı Merkezi ALO 199, 80’den fazla ülkeden 2 bin şirketin katıldığı çağrı merkezi sektörünün dünya çapındaki en büyük organizasyonu ContactCenterWorld.com’un (CCW) düzenlediği EMEA bölge finallerinde, ‘En İyi Çağrı Merkezi’ kategorisinde birinciliğe hak kazanarak altın madalyanın sahibi olmuş. Böylece NVİGM Çağrı Merkezi ALO 199 da Contact Center World Events’in çevrimiçi düzenlenecek dünya finallerinde ‘En İyi Çağrı Merkezi’ kategorisinde EMEA bölgesini temsil etme hakkını kazanmış.
ViewSonic, başlangıç aşamasındaki girişimlere yatırım yapan bir pre-seed girişim sermayesi firması olan Hustle Fund ile işbirliğiyle girişimcileri ve start up’ları ödüllendiriyor. “Acceleration for All 2022” (The Affies) adıyla ilk kez düzenlenen yarışmaya başvurular 15 Kasım’a kadar www.afaawards.com adresinden alınacak. Ödül töreni ise 12 Ocak 2022’de çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek.
Bu hafta iki kitabım var. İlki, Emine Kazan’ın eseri olan, halkla ilişkiler tarihini farklı bir bakış açısıyla ele alan “Eski Türklerde ve Osmanlı’da Halkla İlişkiler” isimli kitap. 2007’de yayınlanan ilk baskısının ardından genişletilerek yeniden yazılan, halkla ilişkiler yöntemlerinin örnekleri ile yer alındığı kitap Yakamoz Yayıncılık tarafından yayınlandı.
İkinci kitabım ise Epsilon logolu “Jeff Bezos: Amazon Hissedarlarına Mektuplar” kitabı. Steve Anderson ve Karen Anderson tarafından, Amazon CEO’su Bezos’un hissedarlara yazdığı mektuplar analiz edilerek derlenmiş.
Haftaya yine buradayım,