Amaçlar güzel, adımlar güçlü ve biz teknoloji sevdalıları için çok sevindirici
Ziyaret ettiğim AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı, 24 Mart 2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği ile kurulmuş. Kurulduğu günden itibaren dijital dönüşüm sürecini hayata geçirmek noktasında yoğun çalışmalar ortaya koyan Başkanlık, görünen o ki yapay zekâ ve uzay alanındaki stratejik yol haritalarına, Ar-Ge merkezlerinden teknopark ve bilim merkezlerine, yazılımcı yetiştirme noktasında çeşitli bakanlıkların uyguladığı programlara kadar geniş bir yelpazede bu önemli dönüşümün yapı taşları yerlerine yerleştirmiş. Ben çalışmaları taktir ve saygı ile dinlediğim AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanı Dr. Ömer İleri de çok dolu birisi. Başkan’ın etkileyici özgeçmişini altta ayrıca açıkladım.
Sıcak ve samimi sohbetimizde Ömer Bey Başkanlığın kuruluş amaçlarını ve kısa süredeki yolculuğunu anlattı.
“Partinin uçtan uca dijitalleşmesi ve süreçlerini daha verimli, takip edilebilir kılmak noktasında yenilikçi platform çözümleri üzerine çalışmaktayız” diyen Başkan, hedeflerinin kullandıkları talep takip sistemleri ve teşkilat platformlarından seçim günü yazılımlarına kadarki yelpazede bu yazılımları eş güdüm içerisinde ve entegre ederek yönetmek olduğuna vurgu yaptı.
“Yaptığımız etkinlerle akademisyenlerimizi de sıklıkla konuşmacı olarak dâhil ederek gençlerimize geleceğin dijital Türkiye’si hakkında fikir vermek, dijital dönüşümü ve katma değer odaklı bilgi ekonomisine geçişi yöneten devlet aklını anlatmanın onları motive ettiğini ve heyecanlandırdığını görüyoruz”
Başkan sözlerine şöyle devam etti: “Günümüzde artık teknolojilerin toplumları şekillendirmesinin de ötesinde toplumların da teknolojileri yönlendirmesi söz konusu. Bu karşılıklı etkileşim doğal olarak çok boyutlu olarak hayata geçiyor. Teknolojik boyutu olduğu gibi toplumsal, sosyolojik, hukuki, ekonomik boyutları da gündeme geliyor. Bu nedenle teknoloji politikalarımızda mutlaka siyasi bakış açılarını da göz önünde bulundurmamız gerekiyor.
Ülke olarak dijital dönüşüm sürecinde nüfus yapımızdan iş yapma kültürümüze kadar geniş bir yelpazede önemli avantajlara sahibiz. Bunlara ek olarak, teknoloji dünyasındaki yeni gelişmeler, yıkıcı dönüşümler ise bize bu anlamda önemli fırsatlar sunuyor. Bu süreçte, özellikle Web 2.0 teknolojilerini takiben merkeziyetsiz Web 3.0 teknolojilerinin gündeme geldiği şu günlerde, bir yandan inovasyonun önünü açacak ancak diğer yandan da vatandaşımızı koruyacak yenilikçi düzenlemelerin ve politikaların belirlenmesi kritik önem taşıyor.
Bu istikamette ve ‘Dijitalin Siyaseti’ kapsamında yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bu doğrultuda sektör buluşmaları, ekosistem toplantıları düzenleyerek ülkemizdeki bilişim sektörünün ve Ar-Ge ekosisteminin mevcut durumunu konuşuyoruz. Bunların da ötesinde özellikle Metaverse ve Blokzincir gibi yeni gelişmekte olan alanlarda paneller, arama toplantıları düzenliyoruz. Geçtiğimiz Mart ayında Cumhurbaşkanımızın teşrifleri ile düzenlemiş olduğumuz Forum Metaverse etkinliğimiz bu anlamda güzel bir örnek teşkil ediyor.
Türkiye’mizi bu alanların lider ülkelerinden biri haline getirmek noktasında tüm paydaşlarla beraberce çalışmaya devam edeceğiz.”
Amaçlar güzel, adımlar güçlü ve biz teknoloji sevdalıları için çok sevindirici. Ve her zaman diyorum ki teknoloji konusunda kim ne katkı sağlarsa onlar bizim baş tacımız.
Evet, yukarıdaki satırlarda da bahsettiğim gibi, Dr. Ömer İleri’nin özgeçmişini kısaca anlatmak isterim.
Boğaziçi Üniversitesi’nden Elektrik Elektronik Mühendisliğini bitirmiş, Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans (2003) ve Doktora (2007) derecelerini ABD’de Rutgers, The State University of New Jersey-New Brunswick’ten almış. 2011 yılında ise İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde MBA eğitimini tamamlamış. 2007-2009 yılları arasında İsveç Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan İleri, 2009-2011 yılları arasında ise TÜBİTAK’ta önce Bilimsel Program Uzmanı daha sonra Kıdemli Araştırmacı olarak görev almış. Ömer İleri, 2011-2014 yılları arasında Avea’da Ar-Ge Operasyon Müdürü, 2014-2015 yılları arasında Cypress Semiconductor Corporation’da Yazılım Mühendislik Müdürü, 2015-2017 yılları arasında Mimosa Networks’te Ürün Müdürü olarak çalışmış. 2017-2020 yılları arasında ise Amazon Lüksemburg ofisinde Kıdemli Ürün Müdürü ve Kıdemli Program Müdürü olarak çalışmalarına devam etmiş. 2020 yılı Eylül ayında yurda dönüş yaparak yedi ay kadar Sabancı Üniversitesi’nde Ar-Ge ve Lisansüstü Politikalardan Sorumlu Direktör, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev almış. Kablosuz iletişim teknolojileri alanında birçok uluslararası yayına sahip olan İleri, mikroekonomik oyun teorisi ve spektrum ekonomisi üzerine çalışmalar yürütmüş, çeşitli üniversitelerde bu konularda dersler vermiş. Birçok bilimsel derginin ve konferansın hakem heyetinde bulunmuş olan İleri 2009 yılında IEEE Fred Ellersick makale ödülünü almış.
Yazdım…