Amazoi, Türkiye’de ilklere imza atıyor
Hacettepe Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren kuluçka firması Amazoi’nin kurucusu, girişimci Zehra Yaşar, iyi fikir, sıfır sermaye ve devlet desteğiyle önemli bir başarıya imza attı. Yaşar, “Amazoi olarak KOBİ’lere yüksek maliyet getiren uygulamaları düşük maliyetli olarak geliştiriyoruz” açıklamasını yaptı.
TÜBİTAK desteğiyle kurulan Amazoi firması, eğitim, teknik eğitim, müze ve bilim merkeziyle sağlık alanlarında Endüstriyel Sanal Gerçeklik (VR) ve Eğitim Sektöründe Artırılmış Gerçeklik (AR) üzerine Türkiye’de ilk olarak gerçekleştirilen projeleri hayata geçirdi. Zehra Yaşar Makine mühendisi eşi Eren Yaşar ile birlikte artırılmış gerçeklik alanında ilk konu anlatımlı mobil uygulamayı ve dijital müze uygulamalarını çıkardı. Zehra Yaşar’ın 2018 yılında Hacettepe Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi üzerinden TÜBİTAK 1512 Tekno-Girişim sermayesiyle 150 bin TL hibe alarak kurduğu Amazoi şirketi yüzde yüz hibe desteğiyle aynı yıl ticarileşti. Savunma sanayinde kullanılan sanal gerçeklik simülasyonlarını endüstride orta ölçekli şirketlere yönelik dönüştüren Yaşar, şirketlere yönelik dijital eğitimlerden satış pazarlamaya yönelik dijital uygulamalara kadar birçok projeye imza atıyor.
‘Endüstriyel Sanal Gerçeklik’ artık tüm şirketler için olmazsa olmaz
“Biz devlet desteğiyle kurularak başarısını devam ettirmiş az sayıda firmalar arasındayız” ifadesini kullanan Zehra Yaşar, “Devletimizin verdiği destekle; sürdürülebilir olmak, genç girişimcilere örnek olmak ve istihdama katkı vermek için mücadele ediyoruz” açıklamasını yaptı. ‘Endüstriyel Sanal Gerçeklik’in artık tüm şirketler için olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Yaşar, “Küresel şirketler, endüstriyel sanal gerçekliği artık kendi bünyelerinde gerçekleştirip ortaklık kuracakları şirketlerde de bu uygulamaların olmasını istiyor. Amazoi olarak KOBİ’lere yüksek maliyet getiren bu uygulamaları düşük maliyetli olarak geliştiriyoruz” dedi. Yaşar, şu bilgileri aktardı: “Pandemi dönemi tüm sektörlerde öncelikleri değiştirdi. Satış pazarlamadan iş güvenliğine, makine tamiratından eğitime kadar şirketler için olmazsa olmazlar sanal ortamda gerçekleşiyor. Amazoi firması olarak endüstriyel alanda pandemi koşullarını göz önünde bulundurarak şirketlerin ürünlerine özel simülasyonlarla satış hacmini artıracak veya eğitim giderlerini azaltacak AR&VR ve WebGL teknolojileriyle projeler geliştiriyoruz. Bunun gibi sanal uygulamalar sayesinde örneğin; şirketler iş güvenliği eğitiminde birçok kazanın gerçekleştiği barut patlatılarak yapılan termokaynak gibi tehlikeli eğitimleri sanal ortamda kimse zarar görmenden verebiliyor. 18 yaşında ya da 50 yaşında bir çalışan ilk defa aldığı ve yaralanma riski yüksek iş güvenliği eğitimini, böylece sıfır risk ile alabiliyor. Şirketler için bir başka avantaj da zorunlu olan şirket içi iş güvenliği eğitimlerinin üretime ara vermeden yapabilmeleri oluyor. Şirketler üretim için devamlı çalışması gereken bir makinanın faaliyetine ara vermiyor. Makine eğitimini sanal ortamda çalışanlarına veriyor. Şirketler eğitimlerini sanal ortamda verdikleri için de çalışanların işlerini aksatmadan uygun oldukları zaman diliminde almalarını sağlayabiliyor. Bir çalışan işini bitirdiğinde ya da işine ara verdiğinde herhangi bir saatte iş güvenliği eğitimini ya da başka bir makinenin eğitimini alabiliyor.”
Uygulamaları şirketlerin satış pazarlama stratejilerine göre şekillendiriyoruz
Zehra Yaşar, Amazoi olarak sadece iş sağlığı ve güvenliğine yönelik projeler gerçekleştirmediklerine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Pandemi ile beraber eğitim sektöründe de faaliyet göstermeye başladık. Yayınevi ve özel okullarla artırılmış gerçeklik ve mobil uygulamalar üzerine çalışıyoruz. Müze uygulaması ise dijital müze olarak Türkiye’de bir ilk olacak. Bunun dışında, geliştirdiğimiz uygulamaları şirketlerin satış pazarlama stratejilerine göre de şekillendiriyoruz. Şirketler pandemi döneminde yurt dışına gidemedi ama ürünlerini sanal ortamda tüm incelikleriyle hedef kitledeki firmalara sunabiliyor. Satış görüşmelerini de dijital ortamda gerçekleştirebiliyorlar.”