Amazon ücretsiz oyun motoru sunuyor
Günümüzün önemli, geleceğin çok daha önemli hale gelecek eğlence dalı bilgisayar oyunları için büyük şirketler yatırım yapmaya devam ediyor. Amazon’un 2014’te satın aldığı çevrimiçi oyun canlı yayını platformu Twitch, bugün Alexa’da dünya sıralamasında 140. sırada yer alıyor. Bilgisayar veya konsol oyuncularının oyunlarını oynarken canlı yayın yapmasını ve izleyicilerin de sohbet bölümüyle yayına dahil olmasını sağlayan Twitch, günümüzde pek çok gencin geleceğini şimdiden garanti altına aldığı bir gelir kaynağı aynı zamanda. Twitch’in iyi gidişinin farkında olan Amazon, bu alandaki yatırımlarını biraz daha genişleterek ücretsiz oyun motoru sunmaya hazırlanıyor.
Lumberyard adı verilen yeni oyun – grafik motoru, kullanıcıların istedikleri gibi, çoklu platform oyunlar tasarlamalarına olanak sağlayacak. Henüz beta aşamasında olan Lumberyard SDK’si, Twitch’e ve Amazon’a özel yetenekleriyle dikkat çekiyor.
Lumberyard motorunun Amazon’un bulut servisleriyle uyumlu olacağı belirtiliyor. AWS Cloud ile beraber hem işlem, hem de depolama servislerinden faydalanabilecekler. Pek çok çevrimiçi oyun kendine özel sunuculara sahip ve bunların gerek bakımı, gerek ilk kurulum masrafları oldukça maliyetli. Görünen o ki “kullandığın kadar öde” bulut bilişim modeli, oyun sektörüne de böylece adım atıyor. Oyun geliştiriciler kullanılacak sunucuların ilk maliyetini düşünmeden, büyük bir yatırıma ihtiyaç duymadan AWS servislerinden faydalanarak oyunlarının sunucu maliyetlerini karşılayabilecekler. Ayrıca oyuncu başına ufak bir ücret karşılığında, GameLift servisi ile tüm sunucu operasyonlarını karşılayabilecekler.
Bir diğer dikkat çekici nokta ise motorun Twitch entegrasyonu. Twitch’in sohbetiyle uyumlu olan Lumberjack, sohbetteki kullanıcıların oyun içerisine komut verebilmesini mümkün kılıyor. Bu “oyun içine komut” sistemi, daha önce Twitch Plays Pokemon isimli bir kanalda kullanıldı. Nintendo’nun efsane oyunu Pokemon’a Twitch sohbet entegrasyonu getiren bir yayıncı, Pokemon’u komutlar aracılığıyla tamamen sohbetteki insanların oynamasını sağlıyor. “!up” yazan bir kullanıcı yukarı tuşuna basmış sayılıyor, ardından “!start” yazan başka kullanıcı da başlat tuşuna basmış oluyor. Böyle bir entegrasyonun Lumberjack motoruna direkt entegre olması heyecan uyandırıcı. Oyun geliştiricilerin bu özellik sayesinde neler yapabileceğini tahmin etmek kolay değil. Mesela bir futbol oyununda tribünün, tamamen Twitch sohbet odasındaki kullanıcılarla doldurulması mümkün olabilir. Hatta “zıpla” gibi bir komut ayarlanarak izleyicilerin Meksika Dalgası yapması bile sağlanabilir. Ya da “bağır” komutuyla yayıncıya oyun içerisinde tribünden daha fazla ses gitmesi sağlanabilir. On binleri bulan izleyici sayısına sahip yayıncıların Lumberjack ile yapılmış bir oyunu oynaması halinde ne gibi etkileşimler gerçekleşebileceğini önü açık.
Bakalım Amazon’un Lumberjack oyun motoru Unreal Engine ve Unity gibi dev oyun motorlarıyla yarışabilecek mi?