Amazon’un bulut servisi bir fırtınada çöktü
Geçtiğimiz haftasonu Türkiye dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde kullanıcılar ağırlıklı olarak Twitter üzerinden Instagram, Pinterest gibi servislerde kesinti raporlamaya başladılar. Sonradan bu servislerin yanına Netflix ve Heroku gibi servisler de dahil oldu. Tüm bu hizmet veren platformların ortak noktası Amazon tarafından sunulan bulut servisleri üzerinde barındırılmaları.
Kesintilerin sebebi, Amerika’nın Virjinya eyaletinde geçtiğimiz haftasonu yaşanan şiddetli fırtına nedeniyle Amazon’un bölgede bulunan ve bulut hizmeti veren sunucularının devre dışı kalması. Kesinti nedeniyle 6 saat boyunca bahsi geçen platformlarda birçok aksama gerçekleşti.
Fırtınanın şiddeti ne olursa olsun geleneksel veri merkezi kavramını ortadan kaldırmanın eşiğinde, bulut tabanlı hizmetlerin bu şekilde arızalanması “güvenilirlik” konusunu yeniden gündeme getiriyor.
Amazon ve benzeri bulut servisleri bu tür kesintileri her zaman yaşıyor ama oluşan kesintiler yük dengeleme sistemleriyle bir şekilde tolere ediliyor. Yani bir diğer servisin boşta kalan sunucusu, üzerinde yoğun istek olan sunucuya bir süre için destek veriyor ve olay çözülüyor.
Ancak bu defa kesinti sırasında aşırı miktarda sunucunun devre dışı kalmasının yanı sıra, elastik yük dengeleme sisteminin de düzgün çalışmaması nedeniyle sistemleri genel bir kaosa sürükledi.
Bulut sağlayıcısı zararları karşılamıyor
Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Amazon’un sunduğu bulut servislerinin arızaları sonucu Foursquare, Reddit gibi sistemler zarar görmüş ve bir hafta boyunca hizmetlerinde kesintiye gitmek zorunda kalmıştı.
Bulut hizmetleri alırken belki de en önemli tehditlerden birisi, hiçbir sağlayıcının bir garanti vermemesi. Bunun yanında herhangi bir kesinti olduğunda bulut tabanlı servislerle para kazanan şirketlerin de zararları temin edilmiyor. O dönemde Amazon, şirketlere sadece 10 günlük bedava hizmet kullanım hakkı sunduğunu açıklamıştı.
Twitter’ın bir gün için kapalı kalmasının kendisine maliyeti en az 400 bin doları buluyor. Amazon’un kendi e-ticaret sitesinin bir gün kapalı kalması durumunda en az 82 milyon dolar zarar edecek.
Geçtiğimiz yıl yaşanan olaylar sonunda Amazon, bir daha benzer kesintilerin yaşanmaması için bir dizi önlem açıkladı.
Ayrıca kullanıcılardan özür dileyen bulut sağlayıcısı, “Servislerimizi kullanan müşterilerimizin işlerinin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu olaydan gerekli dersleri çıkarıp servislerimizi geliştireceğiz” açıklamasında bulunmuştu.