AMD’den SSD çıkarması
Giriş ve orta seviye işlemcileri ve fiyat / performans oranı yüksek ekran kartlarıyla tanıdığımız AMD, günümüzün ve geleceğin depolama birimleri olan SSD’lere yöneliyor. SSD’ler, eskiye göre GB başına maliyeti düşmüş olmasına rağmen klasik hard disklere oranla hala pahalı konumdalar. Özellikle Windows 8 ve Windows 10 ile beraber iyiden iyiye ihtiyaç haline gelen SSD’ler, yavaş yavaş ucuzlamakla beraber farklı markalar tarafından da üretilir oldular. AMD de bu markalardan biri ve R7 240G SSD’siyle karşımızda.
Hem masaüstü hem dizüstü bilgisayarlara
2,5 inç formundaki ürün, 115 gram ağırlığa sahip. Sağlam bir kasaya sahip olan ürün, darbelerde kolay bozulacak gibi görünmüyor. Zaten SSD’lerin hard disklere göre en büyük avantajlarından biri, içerisinde herhangi bir mekanik / manyetik bileşen barındırmaması ve dolayısıyla darbelere çok çok daha dayanıklı olması. AMD’nin bu ürünü de ekstra sağlam.
Ürün, SATA 3 (6 Gbps) arabirimini kullanıyor. SATA 2′ye göre daha yüksek performans alanı sunan bu arabirim, günümüzün güncel tüm bilgisayarlarında kullanılıyor diyebiliriz.
Toshiba NAND çiplerini kullanan R7 240G’nin teorik maksimum hızı 550 MB/s okuma, 530 MB/s yazma olarak belirlenmiş. CrystalDiskMark ile yaptığımız testlerde ise 444 MB/s okuma ile 404 MB/s yazma hızlarına erişebildiğini gördük. Klasik hard disklerde bu değerler 150 MB/s civarında. Elbette ki sabit disklerdeki mekanik yapıdan kaynaklanan gecikme süreleri, SSD’lerde yok denilecek kadar az. Dolayısıyla oyunların, programların ve işletim sistemlerinin yükleme sürelerinde 3 kattan çok daha fazla etki yaratabiliyor.
Hızdan ödün vermek istemeyen kullanıcılar için en önemli yükseltme olan SSD’ye geçiş, dizüstü bilgisayar kullanıcılarına da ciddi anlamda fayda sağlayabiliyor. Biraz önce bahsettiğimiz darbelere dayanıklılık, bunlardan yalnızca biri. Diğer taraftan 3.4 watt güç tüketimi, performans (ki dizüstü bilgisayarlarda 5400 RPM diskler kullanılıyor) ve sessizlik gibi etmenler SSD’yi taşınabilir bilgisayarlarda son derece cazip kılıyor.