Analitik becerilerde ve sözel yeteneklerde eksikler var
Telekomünikasyon ve iletişim teknolojileri alanında kariyer yapmak isteyen yeni mezunları değerlendirmek üzere Assessment Systems tarafından 4 yıldır düzenli olarak gerçekleştirilen genel yetenek testi sonuçları incelendi. Buna göre, genç yeteneklerin çoğu, testin sözel yetenek ve analitik düşünme boyutlarında sınıfta kalıyor.
Assessment Systems tarafından yeni mezunlar, yüksek lisans öğrencileri ve üniversitelerin 4’üncü sınıf öğrencilerine uygulanan testte adaylar; sözel yetenek, sayısal yetenek, dikkat ve analitik düşünme açısından değerlendirildi. 2013 – 2016 yılları arasında yapılan çalışmada yaklaşık 3 bin adayın genel yetenek testi sonuçları kullanıldı.
Eğitim durumu fark yaratmıyor
Yıllar bazında sonuçlar incelediğinde; hem erkek hem kadın adayların sözel yetenek puanlarında azalma görülürken, sayısal yetenek puanlarında artış var. Sonuçlar, adayların eğitim durumlarına göre incelendiğinde ise adayların sözel yetenek, sayısal yetenek, dikkat ve analitik düşünme boyutlarındaki ortalama başarısı farklılık göstermiyor. Yani adayın yüksek lisans, lisans, ön lisans ya da lise mezunu olması, adayın testteki başarısını etkilemiyor.
Cinsiyete göre sonuçlarda ise adayların 4 boyuttaki başarısının farklılık göstermediği, testteki tüm boyutlarda kadın ve erkek adayların ortalama başarısının birbirine oldukça yakın olduğu görülüyor. Analitik düşünme boyutu ise hem kadın hem de erkek adayların tüm yıllarda en az başarılı olduğu boyut. 4 yıllık test sonuçlarını değerlendiren Assessment Systems CEO'su Levent Sevinç, şu bilgileri paylaştı:
“Sektöre başvuru yapan yeni mezunların sözel puanlarındaki azalma eğilimi, sektör için tehlike oluşturabilir. İletişim teknolojileri sektöründeki İK profesyonellerinin bu konuda dikkatli davranmasını öneriyorum. İK profesyonelleri, sözel yetenek boyutunda her yıl bir önceki yıla göre daha az başarılı bir aday grubu ile karşılaşıyor. Bu da, özellikle sözel yetenek gerektiren pozisyonlar için sorun yaratabilir. Türkiye genelinde sektör farkı gözetmeden gerçekleştirdiğimiz başka bir araştırmada da gençlerin analitik düşünme boyutundaki başarısının son yıllarda azaldığını görmüştük. İletişim teknolojileri sektörüne başvuran adayların bu boyuttaki ortalama başarısının yıllara göre farklılık göstermemesi, Türkiye genelindeki eğilim düşünüldüğünde, olumlu sayılabilir. Ancak adayların diğer boyutlara oranla bu boyutta daha az başarılı olması, sektör için risk olabilir. Günümüzde analitik düşünme yetkinliği birçok pozisyon için kritik.”