Analitik yetkinliği ışık hızında!
Microsoft ve OneDataLake işbirliği, SAP sistemlerinde analitik yetkinliği pekiştirdi.
Microsoft ve Qlik markasının veri entegrasyon platformu çözümleri konusunda teknolojik destek, satış ve danışmanlık hizmetleri sunan OneDataLake doğru bir entegrasyonun sağladığı faydaları ile önemli bir başarı hikayesine imza atıyor. Microsoft Azure Synapse, SAP ve Qlik entegrasyonunun analitik başlığında farklı modellemeler, hızlı ve kolay biçimde yapılabilen analizler ön planda. “Faster time-to-insight for SAP Data with Azure Synapse and Qlik Data Integration” başlığında Microsoft Azure, SAP ve Qlik entegrasyonunun detaylarının paylaşıldığı dijital toplantı da bu değişimin doğru kurgulanması halinde ne gibi kurumsal faydaları beraberinde getirdiğine odaklandı. Etkinlikte şirketlerin operasyonların üzerinde çalıştığı SAP sisteminden verilerin anlık olarak Azure Synapse analitik platformuna aktarımı detaylı biçimde ele alındı. Bu analitik platform üzerinde farklı modellemelerin, hızlı ve kolay biçimde ilgili analizlerin yapılabilmesi ve ortaya çıkan içgörülerin farklı arayüzlerle Power BI üzerinden analizi ve anlamlandırılması süreci demolarla zenginleşen bir etkinlikte ele alındı. İlk söz alan isim Microsoft Türkiye Kurumsal Hizmetlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Berna Yıldız, özellikle bulut bilişimle analitik teknolojilerin gelişiminin hız kazandığına işaret etti. Berna Yıldız’ın dikkat çektiği gibi, bulut bilişim; daha esnek, daha hızlı ve daha ölçeklenebilir bir ortamda yapay zeka, makine öğrenimi gibi farklı araçların kullanılmasıyla ortaya çıkan modellerle karar alma mekanizmalarımızda anlık olarak işlem yapabilme yetkinliğini sunuyor.
Tek arayüz üzerinden erişim avantajı
Microsoft Teknoloji Merkezi İstanbul’dan Teknik Mimar Arzu Türkeli, sunumuna Azure Synapse Analytics çözümünün önemine dikkat çekerek başladı. Azure üzerinde halihazırda sunulan birçok analitik servis var. Ama Arzu Türkeli’nin dikkat çektiği gibi, bir büyük veri analitiği projesi uçtan uca ele alındığında, birçok teknik aracı bir arada kullanıp, çeşitli problemlere çözüm üretebilmeyi de gerekli kılıyor. Yani yapısal olan ve olmayan verilerin buluşması, veri üreten kaynaklara erişim, verilerin düzenlenip ilgili ara katmanlara taşınması, veri gölleri ve veri ambarlarının oluşturulması, makine öğrenimi ve yapay zeka adımlarının atılması, elde edilen çıktıların son kullanıcıya raporlanması, sürekli artan verinin doğru depolanmasının sağlanması, işlemci gücünün tüm bu süreçleri desteklemesi, ihtiyaç anında kullanılabilecek programlama dillerinin devreye alınabilmesi bu süreçte önemli. Tüm bu ihtiyaçları karşılayan analitik servisler ise Azure Synapse Analytics üzerinde buluşuyor. Uçtan uca yapay zeka ve iş zekası çalışmaları yürütmeyi mümkün kılan bu yapı SQL, Spark, Azure Data Factory, Azure Data Lake Storage ve Power BI ürünlerini buluşturuyor. Limitsiz depolama alanı sunan, ölçeklenebilir işlem kapasitesine sahip, dağıtık mimaride bütünleşik bir mimari böylece hayat buluyor. “Microsoft Azure Synapse Analytics bu yönüyle büyük veri analitiği süreçlerinde ortaya çıkan birçok problemi tek çatı altında çözümlüyor” vurgusunu yapan Arzu Türkeli’nin dikkat çektiği gibi, dağıtık mimarisi sayesinde ihtiyaca göre işlem gücünü ayarlayabilir, sınırsız depolama alanına sahip olabilirsiniz. Bunları lokalinizdeki Azure Data Factory, Power BI gibi araçlarla çalıştırabileceğiniz gibi, tarayıcınız üzerinde çalışan Azure Synapse Studio ile hiçbir kuruluma gerek kalmadan da yapabilir, tüm bu uygulamaları yeniden açmaya gerek kalmadan hepsine Azure Synapse Studio içinde ulaşabilirsiniz. Tek bir arayüz üzerinden erişimin avantajlarına dikkat çeken Arzu Türkeli, şöyle devam etti:
Gerçek zamanlı veri entegrasyonu işbaşında
“Bağımsız araştırma kuruluşlarının analizlerine göre Azure Synapse Analytics ile 14 kat daha hızlı sorgular çalıştırmak mümkün ve bu da önemli bir performans demek. Hem de diğer bulut sağlayıcılarla kıyasladığımızda, bu performansı yüzde 94 daha ucuza sunuyoruz. Yönetim güvenlik sistemleri ile entegre olması ve Azure’un hibrit yetkinlikleri de fark yaratıyor. SAP ile resmin nasıl değiştiğine de bakmak gerek. Satış, üretim ve finansal süreçlerle ilgili kritik verileri barındıran SAP uygulaması, küresel şirketlerin iş uygulamalarının merkezinde ama ileri veri analitiği için kullanımı zor ve pahalı. SAP verileri kapalı olarak silolar halinde tutuluyor. Bu nedenle iş zekası ve makine öğrenimi gibi platformlarla entegrasyon zor ve karmaşık. SAP müşterileri kritik önemdeki SAP verilerini SAP-dışı verileri ile birleştirerek tüm büyük verilerinden gerçek zamanlı olarak anlam çıkartıp değer yaratmak istiyorlar. Bu noktada Microsoft, Qlik ile bir işbirliği yaptı. Böylece Qlik Data Integration araçları olan Qlik Replicate ve Qlik Compose sayesinde SAP verisi Azure Synapse Analytics, Azure Machine Learning ve Power BI servislerine gerçek zamanlı olarak entegre ediliyor. Azure Synapse ve Qlik veri entegrasyonu iki önemli kurumsal değer getiriyor. Birincisi; SAP ERP verilerine gerçek zamanlı olarak doğrudan bağlanma imkanı veriyor. Yani gerçek zamanlı bir veri entegrasyonu söz konusu. İkincisi ise analitiğe hazır çözümlere en kolay ve en hızlı biçimde sahip olmanızı sağlıyor. Bu işbirliği de ‘proof of value’ olarak tanımladığımız yapıyı sunuyor ve müşteriler Azure Synapse Analytics, Azure Machine Learning, Power BI ve Qlik Data Integration ile çalışarak SAP verilerinden gerçek zamanlı anlam çıkarabildiklerini görebiliyorlar. Bu sunum iki hafta sürüyor ve müşterilere sağlanan ücretsiz deep dive oturumlar, Azure Synapse uzmanları ve SAP realtime data integration uzmanları ile birlikte yarım günlük bir mimari workshop, Qlik data entegrasyon ekibi ile ücretsiz yazılım kayıtları gibi birçok hizmet sunuluyor.”
OneDataLake uzman çözüm mimarı Kutay Çilingiroğlu, geleneksel veri kaynakları ile yeni nesil analitik platformları buluşturduklarını anlattığı sunumunda, bir demo ile izleyenlere bilgiler verdi. Qlik’in Data Entegrasyon platformu sayesinde SAP, Oracle, SQL, Postgre gibi onlarca veri kaynağını, kurumların dilediği veri gölü, veri ambarı veya bulut servisinde gerçek zamanlı olarak değerlendirebileceğini aktararak, demoda gösterilen SAP ve Azure Synapse entegrasyonunun bu örneklerden sadece birisi olduğunu vurguladı. Uçtan uca otomasyonla veri entegrasyonu sağlanan bu çözümle, kurumların sürekli değişen yapıya çok daha hızlı yanıt verebileceklerini aktararak, yeni tip veri kaynaklarının veya servislerinin çok daha hızlı ve neredeyse hiç kod yazmadan entegre edilebildiğini, klasik yöntemlerle uzun süren süreçler ve platform maliyetleriyle kıyaslandığında da ciddi tasarruflar ve kazanımlar sağlanabildiğini vurguladı. Microsoft Teknoloji İstanbul’dan teknik mimar Mustafa Aşıroğlu da yine kapsamlı bir demo sunumunun ardından, “Günümüzde farklı kaynaklardaki çok büyük ve karmaşık veriyi hızlı işleyebilmek; daha etkin karar alma süreci sağlamakta” vurgusunu yaptı.
En güncel analitik avantajlar elinizin altında
Forrester araştırmasına göre; mevcutta Azure Synapse Analytics çözümlerine yatırım yapan ve bunları kullanan müşteriler, bu yatırımlarının geri dönüşünün ortalama yüzde 70 olduğunu, yaptıkları ileri veri analitiği sayesinde müşteri memnuniyetinin arttığını, sahip olma toplam maliyetinin ise azaldığını bildirdi. Bu kadar güçlü ve net getirinin olduğu Azure Synapse Analytics ve Power BI çözümlerine Qlik data entegrasyon araçlarıyla SAP verisi eklendiğinde ise SAP müşterilerine önemi faydalar sunuyor. Azure veriden hızlı biçimde içgörüler çıkartırken, Azure Synapse Analytics sayesinde önemli bir maliyet avantajı elde ediliyor.