Android ve güvenlik
Son yazımda, Android işletim sistemimin kurumsal şirketlerde kullanımının yaygınlaşması sonucu oluşan güvenlik çekincelerinden bahsetmiştim. İşletim sisteminin yapısına teknik olarak az da olsa bakarak, bunun nedenlerini de anlamaya çalışmıştık. Bu yazıda konuya devam ediyorum.
Android’in, kurumsal şirketlerde mobil ürün olarak kullanılan rakiplerinin (Apple, Microsoft) tersine, açık kaynak kodlu mimarisi BT yöneticilerinin Android isminden çekinmelerinin ilk ve önemli sebebi.
Çalışanlardan gelen isteklere sonunda hayır diyemeyerek, kurumunda bir şekilde Android platformunun kullanılmasına izin veren BT yöneticisi dostlarım ile yaptığım sohbetlerde, şirketleri içinde Android kullanımından çekinmelerinin, daha başka birçok sebebi olduğunu da öğreniyorum, gelin inceleyelim:
1. Android’in açık kaynak kodlu yapısı, işletim sisteminin, uygulamaların kurulum sırasında kullanıcıdan 130 farklı güvenlik yetkisi isteyebilecek kadar esnek olarak geliştirilmiş olan bir (bir bakıma işletim sistemi mimarisinin gelişmişliğini gösteriyor aslında) platform olması.
2. Google’ın son kullanıcı odaklı bir üretici olması, ürün ve hizmetlerini geliştirirken daha çok kurumsal ihtiyaçları değil, son kullanıcıların ihtiyaçlarını düşünüyor olduğu izlenimi.
3. Samsung, HTC, Motorola vb. gibi en yaygın Android tabanlı donanım üreticilerinin de, kurumsal e-posta ve takvim yönetimi dışında, MDM (Mobil Cihaz Yönetimi) gibi konularda kapsamlı bir çözümlerinin olmaması.
4. Android işletim sisteminin, geçenlerde bir sunumda Apple CEO’su Tim Cook’un da dediği gibi çok fazla versiyonunun (2.x, 3.x, 4.x) aynı anda piyasada olması.
5. Farklı sürümler sebebi ile, pazarda kullanılan Android cihazlarının, güncellemelerin de gecikmesi ile, merkezi bir kurumsal mobil cihaz yönetimi politikası uygulanmasının zorluğu.
6. Telif hakkı ödenmeden çokluortam içerik kullanımına izin veren, film, müzik, kitap, dergi uygulamaların çokluğu.
7. Bu gibi korsan kullanıma izin veren yazılımların çok fazla olması sebebi ile, kurum çalışanlarının da her geçen evde olduğu gibi iş yerinde de Android cihaz kullanmak istemeleri.
Windows Phone 8 ve iPhone, kurumsal pazarda bu açılardan bakınca daha şanslı görünüyor. Bekleyelim, görelim.