Anı kitabı “fantazi” oldu
Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in yazdığı otobiyografi “Seyahat” (A Journey) Facebook’ta hızlı bir protestoyla karşılandı. Irak Savaşı’na verdiği destek nedeniyle, sevilmiyor. Bu nedenle, Facebook’ta “Tony Blair’in Anı Kitabını Kitapçıda Cürüm Kitapları Arasına Taşıyın” grubu kuruldu. İddiaya göre o gün bin, sonraki günlerde toplam 8 bin kişi bu sayfaya katıldı.
Ve şimdiye kadar görülmemiş bir eylem yapıldı: Protestocular, büyük kitapçılara giderek, kitabı, sergilendiği “Biyografi” raflarından alıp, “Cürüm” veya “Hayal Ürünü-Fantazi” raflarına taşımaya başladılar.
Bunu, sakin sakin, kitap bakıyorlarmış gibi, dikkat çekmeden, birer-ikişer yaptılar. Akşam, kitapçıda Tony Blair’in çoğu kitabının, bambaşka yerlerde durduğunu gören kitapçılar, bunun nasıl olduğunu anlayamadı. Konu, ertesi gün internette iyice yayılıp, büyük basına ve televizyona haber olunca durum anlaşıldı. Hatta kitabın, bazı kitapçılarda “Ürkütücü Fantazi” (Dark Fantasy) bölümlerine taşındığını, saygın Daily Telegraph gazetesi resimli bir haberle yayınladı.
Facebook’taki protesto bununla da kalmadı. Birçok kişi, İngiltere’nin en büyük süpermarket zinciri Tesco’da da satılan kitabı, temizlik ürünleri reyonuna tuvalet kağıtlarının yanına götürüp bıraktı. Kitabın orada çekilen fotoğrafları Facebook’ta yayınlandı.
Yayıncılık ve kitapçılık tarihinde ilk kez böylesine haşarı ve esprili bir protesto eylemi yapılmış oldu. Tony Blair, kitabının tanıtımı için İrlanda’da Dublin’e gittiğinde yumurtalı protesto saldırısına uğradı. İnternetteki eylemin de ardından, Londra’da kitap imza günü iptal edildi.
Olay, sosyal paylaşım sisteminin nasıl virüs gibi davrandığını bir kez daha göstermesi bakımından
“zamanın ruhu”nu yansıtıyor.