Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yılmazyiğit: “Sürdürülebilir Kalkınma Kadınlarla Mümkündür”
Çalışmalarını Ankara Sanayi Odası Koordinatörlüğü’nde sürdüren TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Belma Yılmazyiğit, “Sürdürülebilir kalkınma, kadının ekonomik hayata aktif katılımı ile mümkündür. İnanıyorum ki, kadınlar kendi değerini bilerek çok daha iyi konumlara gelecek ve yükselecek “ dedi.
Belma Yılmazyiğit 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Yılmazyiğit’in mesajı şöyle:
“ 2007 yılında, kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politikalar belirlemek, girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere kurulan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu 81 ilde 7000 üyesi ile ülkemizin en geniş girişimci kadın ağıdır. Biz de TOBB Ankara İl kadın Girişimciler Kurulu olarak, kadın girişimci sayısını arttırarak ekonomik alanda daha çok yer almalarını sağlamak üzere çalışmalar yapıyoruz.
Türkiye Cinsiyet Eşitliği Karnesi Ankara sonuçlarında, iyileştirmeye açık alanları tespit ederek, Ankara ortalamasını yükseltmek üzere, oda ve borsalarda yer alma ve şirketlerde kadınların temsil ve ilzama yetkilerinin artırılması konusunda eylem planı hazırlayarak çalışmalara başladık.
Türkiye’de kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi hayata yeterince katılmadıkları ortada. Bunun da bir çok nedeni var ve bu nedenleri ortadan kaldırmak için çalışmak zorundayız. Kadınlar iş gücüne daha çok katılmalı ve iş hayatında desteklenmeli. Özellikle girişimci kadınlarımızı desteklemeliyiz. Maalesef Kadınlarımız hala liderlik vasfını erkekte görüyor, çeşitli roller erkekler üzerinden anlatılıyor. Ben de bir mimar ve bir sanayici olarak, çalışma yaşamında kadın erkek ayırımına inanmıyorum. İşin kadını, erkeği olmaz.
Her ikisi de ülkemiz için kıymetli ve değerli.
Kadın gücünü güneş enerjisine benzetiyorum ve burdan kadınlarımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum: ‘Kadınlar; içinizdeki gücü keşfedin, başarı hikayenizi yazın, sorundan beslenmek yerine sorumluluktan beslenin.’
Sonuç olarak; ülkemizin kadın görünürlüğünü artırmak için, karar verici kademelerde olan, küresel gelişmeleri inovatif ve hızla uygulayabilen ve hedefini bilen, cesur kadınlara ihtiyacımız var. Kadınlarımız güçlü bir ekonomi için yönetimde ve karar mekanizmalarında mutlaka yer almalılar. Bunun için de kadınlar risk almalı, insiyatif almalı. Erkek iş gücünün ağırlıklı olduğu sektörlerde bile gördük ki; uygun çalışma koşulları sağlandığı takdirde kadınların üstesinden gelemeyeceği hiçbir iş ve çalışamayacağı hiçbir sektör yok.
Toplumlar için ‘Güçlü kadın her daim mihenk taşıdır’. Sürdürülebilir kalkınma, kadının ekonomik hayata aktif katılımı ile mümkündür. İnanıyorum ki, kadınlar kendi değerini bilerek çok daha iyi konumlara gelecek ve yükselecek. Girişimci kadınlarımız başta olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.”