Ankara’nın bilişim potansiyeli değerlendirilemiyor
1. Büyük Ankara Kurultayı, 7 -11 Ekim 2013 tarihinde Ankara Kulubü Derneği ve Ankara Yenimahalle Belediyesi iş birliğinde Nazım Hikmet Kültür Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlendi.
Kurultayın açılış konuşmasını Ankara Kulübü Derneği Başkanı Dr. Metin Özaslan ve Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar gerçekleştirdi. Özaslan, bu etkinliği Ankara’nın başkent oluşunun 90. yılı sebebiyle düzenlediklerini belirtirken, Ankara’da başta mimari, şehir planlama olmak üzere ilklerin uygulandığını dile getirdi ve kentin kültür sanatla donatılan bir merkez ve laboratuvar hizmeti gördüğünün altını çizdi. Özaslan zaman içinde, Ankara’da yerel barış ve uzlaşmanın kaybolduğunu, bu nedenle başarılı kalkınma modellerinin uygulanamadığını aktardı. Ankara’nın bir bilişim şehri olduğunu da hatırlatan Özaslan, bu potansiyelin değerlendirilemediğini vurguladı. Cumhuriyeti kuran felsefenin Ankara’yı bugünlere taşıdığını söyleyen Fethi Yaşar, şöyle devam etti: “Ankara Cumhuriyetin başkenti. Ankara Cumhuriyetten sonra çok güzel planlanmış ama nazım planlara uyulmamış. Dünyanın hiçbir yerinde bir şehre dört yanından sanayiyle girilmez. En büyük savurganlığı altyapılarda yapıyoruz”
Daha çok ütopya gerek!
Açılışın ardından ‘Başkent Ankara’da Kent Planlama ve Şehircilik’ oturumu düzenlendi. Oturumun moderatörlüğünü ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr. Baykan Günay yaparken, Ankara DTCF, Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Hayriye Erbaş, ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ela Babalık, TMMOB Kentsel Dönüşüm Çalışma Grubu Başkanı, İnşaat Mühendisi Erdoğan Balcıoğlu konuşmacı olarak katıldı.Erbaş, Ankara’da kent, sınıf ve siyaset konusunu irdeleyerek bu ilişkilerin doğru şekilde kavranması gerektiğine ve üretimle bölüşüm kavramlarını birlikte düşünmenin önemine vurgu yaptı. Babalık, Ankara’da ulaşım politikalarının evrimini anlatıp ulaşım planı yapılmadan yatırımların gerçekleşmesine dikkat çekti. Balcıoğlu, ‘kentin temsili’ sorununun altını çizdi ve Türkiye’nin en önemli yolsuzluklarının imar kaynaklı olduğunu söyledi. Günay şu yorumda bulundu: “Daha çok mekân öyküsü, daha çok ütopya bekliyorum”
Kurultayda; Ankara’da şehircilik kültürü ve siyaset, meslek odalarının gözünden Ankara’nın dönüşümü, ‘Ankara’nın ekonomisi 90 yılda nereden nereye?’, ekonomi kurumları gibi konular ele alındı.