Ankara’nın girişimcilik potansiyeli yükseliyor
Gerek günden güne gelişen sanayisi, gerekse her gün yeni bir adım atılan teknolojisi ile ülkemizin ve dünyanın enerji talebi giderek artıyor. Günümüzün en büyük konularından biri olan enerji sektörü ise günden güne gelişmeye devam ediyor. Kamu, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, özel sektör ve daha nice kurumlar ise bu alanda daha ileri gidebilmek için var gücü ile çalışıyor.
Ülkemiz enerji sektörünün önemli istihdam sağlayıcılardan biri olan Enerjisa’nın İnsan Kaynakları ve Kurumsal Yetkinlikler Başkanı Hakan Timur ile Ankara’da birçok kamu bilişim projesinin hayata geçirilmesinde önemli rol oynayan ve start-up’ların önemli destekçilerinden olan Oracle Türkiye’nin Kamu Sektörü Satış Yöneticisi Utku Kaya ile küçük bir sohbet gerçekleştirdik.
Utku Kaya’nın “Eğer bir girişim başarısız olursa, örneğin Enerjisa gibi bir kurumsal firma, başarısız girişimciye nasıl bakar?” sorusuna Hakan Timur, “Bir girişimcide bulunan en temel özellik cesarettir ve bunu tüm kurumsal firmalar artı bir özellik olarak değerlendirir. Girişimin başarısız olması ise bu gerçeği değiştirmez” şeklinde cevap verdi. Utku Kaya’nın da özel olarak ilgilenip desteklediği Ankara’daki yerleşik girişimci ekosisteminin farkında olduklarını, gerektiğinde iş birlikteliklerine sıcak baktıklarını vurguladı. Teknoloji alanındaki insan kaynağının gelişimine ve girişimciliğine önem veren Timur’un sorulara verdiği cevaplardan anlıyoruz ki Enerjisa, girişimcilerin yolculuğunda önemli bir iş ortağı olabilir.
Hakan Timur ve Utku Kaya’nın verdiği bilgilere göre Ankara’da bilişim teknolojileri girişimleri özellikle kamu ihtiyaçlarını karşılamaları dolayısı ile oldukça hızlı bir şekilde yükselme potansiyeline sahip. Bu potansiyel ise birçok start-up’ın girdikleri bu zorlu sınavdan alınlarının akı ile çıkmalarını sağlıyor. ODTÜ, Bilkent ve Hacettepe gibi büyük ve köklü üniversitelerin Ankara’da bulunması sebebi ile, şehirden birçok başarılı bilgisayar mühendisi ve yazılım uzmanının çıkması kaçınılmaz oluyor. Böylece bilişim sektörüne adım atmış start-up’lar, donanımlı ve deneyimli çalışana sahip olma imkanı buluyor. Gelişen ve değişen dünya standartlarına ulaşmak için kendilerini ortaya koyan genç mühendisler, ürettikleri bilişim ürünleri ile gerek dünya standartlarında ödüllere layık görülüyor, gerekse farklı ürünler ile yarışmalara katılıyor. Bu potansiyeli gören büyük firmalar ise start-up’lara desteklerini sunuyor.
–