Ankara, ‘Oyun Vadisi’ olacak!
2-5 Haziran tarihinde Ankara’da düzenlenen ‘e-gameshow – Oyun Yazılım ve Donanımları Fuarı’, ‘Yaşamın sırrı oyunda gizli’ temasıyla, bilişimin hem eğlendirici hem üretici yüzünü 7’den 77’ye göstermek üzere birçok farklı etkinliğe ev sahipliği yaptı. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen e-gameshow; Atis Fuarcılık, Semor ve TOGED (Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği) tarafından düzenlendi. e-gameshow’a Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ankara Kalkınma Ajansı, KOSGEB, ODTÜ Teknokent ve Hacettepe Teknokent katılım ve içerik desteği verdi. Açılışa; Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan Acar, Semor Genel Müdürü Nezih Kuleyin, ATİS Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, TBD Denetleme Kurulu Başkanı Erdal Naneci, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ASO yetkilileri ve çok sayıda oyunsever katıldı. Fuarda 75 oyun geliştirici firmanın yer aldığını belirten Aygül, Ankara’yı ‘Oyun Vadisi’ haline getirmek istediklerini söyledi. Kuleyin de oyun yazılımı üretmenin çok ciddi bir iş olduğunun altını çizerek “Ankara’da, 5 teknokentin her birinde oyun üreten firmalar yer alıyor. Ayrıca evde oyun üretenlerin büyük bölümü de Ankara’da yaşıyor. Başkentimiz büyük bir üniversite kenti ve tüm üniversitelerde oyun kulüpleri ve toplulukları bulunmakta. Ankara nüfusunun önemli bir bölümünü de öğrenciler oluşturuyor. Dolayısıyla Ankara, sektörün hedefinde yer alması gereken önemli bir oyun pazarı konumunda. Biz Ankara’yı oyun geliştiricilerin merkezi haline getirmeye çalışıyoruz. Oyun yazılımını geliştirdiğimizde savunma sanayimizi de geliştireceğiz. Ankara; Türkiye’nin oyun merkezi ve dünyanın tanıtım noktalarından biri olacak” şeklinde konuştu.
Oyun platformları, endüstri ve ticarette de kullanılabilir
ASO Başkanı Özdebir, Ankara’nın, sahip olduğu potansiyelle ‘Oyun Vadisi’ oluşturma fırsatını kaçırmaması gerektiğine dikkat çekerek “ASO başkanının oyun fuarında ne işi var? Çünkü burada yazılım var!” ifadesini kullandı. Özdebir, “Oyun ve yazılım, ülke ekonomileri için büyük önem taşıyor. Türkiye olarak daha bu işin başındayız. Eğer kod yazmayı bilmiyorsanız geleceğin dünyasında yeriniz yok! Oyun platformları, endüstri ve ticarette de kullanılabilir. Oyun sektörü olarak Ankara’da ‘Oyun Vadisi’ni kaçırmamız gerek! Bunu elbirliğiyle başarmalıyız” açıklamasını yaptı.
Çocuklar ‘Hackidhon’da akıllı araba ürettiler
e-gameshow’da; Ankara Kalkınma Ajansı'nın ve ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteği ve iş birliğiyle Bilişim Garaj Akademisi tarafından ‘Hackidhon’ adlı 'bilişimle üretim' yarışması gerçekleştirildi. Yarışmaya; devlet okullarında okuyan 200 civarında lise, ortaokul ve ilkokul öğrencisi katıldı. 3 gün süren yarışmalar boyunca, öğrenciler 2 aydır çevrimiçi ortamda aldıkları elektronik tasarım ve kodlama eğitimlerinde kazandıkları becerilerini sergileyerek en iyi 'akıllı arabayı' üretmeye çalıştılar. Yarışmalar sonucunda yaş gruplarına göre kategorilerde dereceye giren öğrencilere ödülleri dağıtıldı.
‘Yeni nesiller için açık kaynak kod maratonu / hac-KID-hon’u düzenleyen, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bilişim Garaj Akademisi Kurucusu Doç. Dr. Selçuk Özdemir “Genç nesillere bilişim araçlarının sadece haberleşme veya eğlence değil aynı zamanda problemleri çözmek ve değer yaratmak için de kullanılabileceğinin farkındalığını kazandırmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.
Dijital oyun koleksiyonu e-gameshow’a taşındı
Fuarda katılımcı ve ziyaretçilere, çeşitli turnuva, yarışma, konferans, panel, seminer ve etkinliklerden oluşan zengin bir içerik sunuldu. RIOT GAMES, 600 m2’lik bir alanda büyük bir sahne kurguladı. LEAGUE OF LEGENDS (LOL) olarak bilinen ve Türkiye’de en çok oynanan bu oyunun üniversiteler arası ülke finali gerçekleştirildi. Diğer yandan ödüllü cosplay ‘Kostümlü Oyun’ yarışması düzenlendi. Fuar alanı içerisinde TÜRKSAT bir planetaryum kurarak gençliğin uzay dünyasıyla buluşmasını sağladı. Türkiye’nin en eski oyun portallarından Merlin’in Kazanı’nın sahibi ve yayın yönetmeni Murat Oktay, yılların birikimi dijital oyun koleksiyonunu e-gameshow’a taşıdı. İlk el konsollarından nostaljik video oyunlarına uzanan yüzlerce parçayı bir araya getiren Oktay, “Bu koleksiyonun 20 senelik bir geçmişi var. 4 sene önce elimdeki parça sayısı belli bir noktaya ulaşınca bunu koleksiyona dönüştürmeye ve paylaşmaya karar verdim. Koleksiyonun parçaları; Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya, Afrika ve Türkiye’nin de dâhil olduğu birçok Avrupa ülkesinden bir araya toplandı. Bu ilk ve tek dijital oyun müzesi” dedi.