Ankara ‘Sanayi 4.0’a hazırlanıyor
‘Ankara Sanayi 4.0 Hazırlıkları Yerel İzleme Grubu Kurulması Avrupa Birliği Projesi -Yerel İzleme Grubu’ Birinci Toplantısı, 20 Eylül tarihinde düzenlendi. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’nın ‘Sivil Toplum Destek Programı’ kapsamında yürütülen projede; Ankara’daki sivil toplum, üniversite ve kamu iş birliğiyle ‘Sanayi 4.0’ hazırlıklarıyla ilgili demokratik bir izleme süreci geliştirmek ve Ankara’nın sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak amaçlanıyor.
Ankara Sanayi Odası (ASO), OSTİM Sanayici ve İş Adamları Derneği (OSİAD), İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Federasyonu (İCASİFED) ve Bilkent Cyberpark’ın desteklediği projenin birinci toplantısının açılış konuşmasını, Teknoloji, Araştırma – Geliştirme, Bilim ve İnovasyon Derneği (TABİD) Başkanı Nuray Başar gerçekleştirdi. Başar, “Türkiye maalesef dijital dönüşümü yakalamakta gecikiyor. Dijitalleşmede kullanıcı konumundayız. Dışardan yazılım alma yoluna gidiyoruz; kısmen ihracata başladık ama ithalatın önünü kesemiyoruz. Diğer yandan devletin en önemli maddelerinden biri 4. Sanayi Devrimi. Bu noktada insanlarımıza yönlendirme yapmak da çok önemli. Tüm paydaşlarla birlikte oluşturacağımız yol haritamızı düzgün çizersek ‘Milli Teknoloji Hamlesi’nde bu proje ile dijital dönüşüme tohum atmış oluruz” açıklamasını yaptı.
Strateji dokümanı yıl sonunda politika yapıcılara sunulacak
Yerel İzleme Grubu Proje Koordinatörü Fatma Hikmet Barutcu, projeyi TABİD’in yürüttüğünü kaydederek rekabet yaparken bile iş birliği olması gerekliliğine dikkat çekti. Barutcu, “Tüm paydaşların etkin bir şekilde bir araya gelmesi büyük önem taşıyor. Hedefimiz ‘Sanayi 4.0’a uyum sağlanması. İlgili aktörlere iş birlikçi yaklaşım için örnek oluşturacağız ve strateji dokümanı hazırlayacağız. Bu dokümanı da bu yılın sonunda politika yapıcılara sunacağız” şeklinde konuştu. TÜSİAD’ın sanayide dijital dönüşüm üzerine çalışmaları ve etkileri üzerine bilgi veren TÜSİAD Sanayide Dönüşüm Çalışma Grubu’ndan Hazal İnce, dijital dönüşümü; TÜSİAD’ın tüm faaliyetlerini yatay kesen bir çalışma olarak gördüklerinin altını çizdi. İnce, “Dijital dönüşüm gerçekleşirse verimlilik, ekonomik büyüme ve istihdamda her alanda kazanç sağlayacağız. ‘Sanayi 4.0’ ile küresel rekabet gücümüz artacak. ‘Sanayi 4.0’da ciddi anlamda yönetimsel sorunlar mevcut. Türk ekonomisinin yüzde 99’unu KOBİ’ler oluşturduğu için onların dönüşümü ve dönüşüm esnasında stratejik iş ortaklarının saptanması çok önemli. Çünkü KOBİ’ler ‘Sanayi 4.0’a nereden başlayacağını bilemiyor” değerlendirmesini yaptı ve TÜSİAD’ın tedarikçilerle kullanıcılar arasında köprü görevi gören ‘Sanayide Dijital Dönüşüm Programı SD2’den bahsetti.
‘Model Fabrika’da ‘yalın kültürü’ anlatılıyor
Atılım Üniversitesi’nden Dr. Ziya Karakaya, projeyle bağlantılı olarak Ankara ‘Sanayi 4.0’ hazırlıkları hakkındaki gelişmeleri paylaştı. Ankara firmalarının çoğunun tedarikçi olduğunu kaydeden Karakaya, faaliyet çıktıklarında en başta gelen sektörün savunma olduğunun altını çizdi. Karakaya, Ankara firmalarının sanayi devriminin farkında olmadıklarını belirterek gerçekleştirdikleri anket sonucunda teknoloji üretenlerin yeterince yetkin olmadığı sonucunun ortaya çıktığına dikkat çekti ve dolayısıyla projenin ne kadar önem taşıdığına vurgu yaptı. Serdar Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Tütek, Ankara için sektörel politikaları ve önerileri sundu. Tütek, toplumsal kalitenin her şeyin tepesinde olduğunu vurgulayarak bunun için öncelikle kendi şehrimizden; Ankara’dan başlamanın önemini kaydetti ve şunları aktardı: “Bir şeyleri değiştirmek istiyorsak öncelikle gemileri yakmamız gerek. ‘Yalın kültürü’ çok önemli. ‘Model Fabrika’ projesiyle; ‘yalın kültürü’nü model fabrikadaki firmalarımıza anlatıyoruz. ‘Öğren – dönüş’ modelini uyguluyoruz. Ürüne katma değeri olan işleri yapalım, katma değeri yoksa yapmayalım, bu süreçte gereksiz paralar harcamayalım diyoruz. Dijitalden önce mekanik altyapımızı oturtmamız gerekiyor. ‘Yalın’, doğal olarak toplam kaliteyi artırıyor.”