ANKARA ÜNİVERSİTESİ TTO, YÖNLENDİRİCİ BİR ROL OYNUYOR
Sağlık hizmetleri başlangıçta akut, yani anlık ortaya çıkan hastalıkların tedavisini amaçlarken, modern toplumlarda, kronik, yani süregelen ve izlenmesi gereken hastalıkların tedavisini, salgın hastalıkların izlenerek kontrol altına alınmasını, koruyucu sağlık programlarıyla hastalıkların engellenmesini de hedeflerine ekledi. “Bu yüzden sağlık hizmetleri, yenilikçi bilişim teknolojilerinin henüz çözüm sunabildiği zorluklarla aslında uzun zaman önce karşılaştı” diyen Yonca Teknoloji Mühendislik Direktörü M. Kamil Sulubulut, şunları kaydetti: “Aynı zamanda, teknolojilerin potansiyelini ve uygulama alanlarını açıklamak için verilen örneklerde sağlık hizmetleri uygulamaları genellikle ilk sıralarda yer alıyor. Biz inanıyoruz ki; bu iki durum, ihtiyaçlar ve teknolojik potansiyel arasında mükemmele yakın bir uyumu işaret ediyor.
Yenilikçi bilişim teknolojilerinin sağlık hizmetlerinde kullanılacak olgunluğa erişmesi, modern sağlık hizmetlerine şu katkıları sağlıyor: Sağlık hizmetlerindeki süreçlerin daha doğru ölçülmesi ve izlenebilirliğin artması, bu hizmetlerinin kalitesini arttırıyor ve maliyetlerini düşürüyor. Hastalar ve hastalıklarla ilgili daha çok veri toplanabilmesi ve bu verilerin yetkinlikle analiz edilebilmesi kişiye özel tedaviye olanak sağlıyor. Süreç ölçümlerinin ve sağlık verilerinin büyük ölçekte analiziyle, sağlık hizmetlerinin başarımını arttıracak ‘karar destek sistemleri’ geliştirilmesini sağlıyor. Bu karar destek sistemlerinin erişilebilirliğinin artmasıyla, hastayı kendi başına yönlendirebilecek koruyucu sağlık destek sistemleri geliştiriliyor. Son olarak toplum için potansiyel sağlık tehditlerinin erkenden fark edilerek kontrol altına alınması ve önlenmesiyle, ilgili önleyici sağlık destek sistemleri geliştiriliyor. Biz, Yonca Teknoloji’de, sağlık hizmetleri için karar destek sistemleri geliştiriyor, süreç ve maliyet modelleri üzerine çalışıyoruz. Veri ve süreç madenciliğinde, yapay zekâ ve öğrenme yöntemlerindeki yetkinliğimizi sağlık kuruluşlarıyla yaptığımız iş birliklerinde uygulamaya taşımayı ve sağlık bilişimi alanında küresel ölçekte yenilikçi çözümler geliştirmeyi hedefliyoruz.
Mevcut yapıda TÜBİTAK tarafından desteklenerek hayata geçmiş olan Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi her türlü imkân ve olanakları dahilinde bizlere projeler anlamında yönlendirici bir rol oynuyor. Bununla birlikte teknolojik yatırımların öncesinde, hâlihazırdaki altyapı kullanılarak sadece süreçlerin düzenlenmesiyle, teknolojinin sağladığı yeni imkânların kullanımı mümkün olabilir.”