AnkaSEC’te güvenlik konuşuldu
Bilgi Güvenliği Akademisi tarafından Türkiye’de bilgi ve bilişim güvenliği çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen Ankara Bilgi Güvenliği Konferansı (AnkaSEC) 23 Aralık’ta TÜBİTAK Başkanlık binasında gerçekleştirildi.
“İnternet Güvenliğinde Vaka Örnekleri” oturumunda konuşan İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, DSL şifresinin paylaşılmaması, bilinmeyen içeriklerin kullanılmaması, korsan yazılımdan kaçınılması ve bilgisayar antivirüs kullanımının güncellenmesi gibi önlemlerle, internette yüzde 99 güvenilirlik sağlanabileceğini belirtti.
Siber güvenlik konusunun “kırmızı kitaba” girerek ulusal bir devlet politikası haline geldiğine dikkat çeken Özeren, bu konunun özellikle gelişmiş ülkelerin öncelikli konuları arasında olduğunu söyledi.
WikiLeaks belgelerine ilişkin görüşlerini de açıklayan Özeren, ABD’nin güvenlik konusuna büyük bir yatırım yaptığını anlattı ve “WikiLeaks ortaya çıkardı ki işletmeler ne kadar önlem almaya çalışsa da güvenlik tehdidi aslında içeride başlıyor. Bu nedenle kurumların kendi siber güvenlikleri kadar çalışanlar konusunda da önlem alınması gerekiyor” dedi.
Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Adli Bilişim Uzmanı Çığır İlbaş da bilinçsiz internet kullanıcılarının, farkında olmadan bilişim suçlarına iştirak edebildiğini vurguladı.
Türk insanının, yapısı gereği yardımlaşmayı sevdiğini ancak bu özelliğinin teknoloji dünyasında büyük sıkıntılar yaratabileceğine dikkat çeken İlbaş, “Özellikle ADSL şifrelerinin paylaşımı büyük bilişim suçlarına neden olabiliyor. İnternet aboneliği, ruhsatı üzerimize kayıtlı silah gibidir. IP adresini bir silahın seri numarası olarak düşünebiliriz” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı Görüntülü Haberler Müdür Yardımcısı Ali Duatepe ise yaptığı konuşmada e-devlet uygulamalarında kişisel bilgilerin güvenliğinin sağlanmasının önemini vurguladı. Duatepe “Savaşların artık cephede değil elektronik ortamda gerçekleşiyor. Türkiye de bu konuda farkındalık yaratmak için önemli çalışmalara imza atıyor” dedi.
Etkinlikte ayrıca; Sanallaştırma Projelerinde Güvenlik, Kripto Algoritmaları Yan Kanal ve Maskeleme, C2C, Bulut Bilişim Risk Değerlendirmesi, Yeni Nesil Tehditler, Güvenlik Duvarları, Adli Bilişim, Büyük Ortadoğu’da 2010 Yılı Hacking Vakaları, Sınır Güvenliğinde Ürünlerinde Ortak Kriterler Sertifikasyonu, Güvenlik Tehditleri, Yeni Nesil Telefonlardaki Tehlikeler, Ortak Kriterler ve Türkiye, Çevrimiçi Oyun Tehditleri, Adli Bilişimde Kalite Süreçleri ve Linux Tabanlı Adli Bilişim Programları gibi konular yer aldı.