Apple’da yeni bir dönem
Apple’da geçen ayın sonuna doğru BT dünyasında geniş yankılar uyandıran bir gelişme yaşandı. Steve Jobs, 2004 yılında geçirdiği pankreas ve 2009 yılındaki karaciğer ameliyatından sonra CEO görevinden tedavi amacı ile iki kez geçici olarak ayrılmak zorunda kalmıştı. 56 yaşındaki Jobs bu kez ciddileşen sağlık sorunu nedeniyle beklenenden çok daha önce aniden Apple’dan ayrılırken bu şirketin teknoloji dünyasının en değerli şirketi olmasında en büyük payı olan Jobs’ın dönemi de sona erdi.
1984 yılında Palo Alto’da evinin garajında arkadaşı Steve Wozniak ile geliştirdiği bilgisayarın patenti için isim bulmaya çalışan Steve Jobs yarısına yakın yediği elmaya bakarak bu bilgisayarı Apple olarak adlandırırken kurduğu şirketin ismi de Apple Computer oldu. Steve Jobs döneminde Apple şirketinin ürünü olan Macintosh bilgisayarı ile kişisel bilgisayar dünyasında bir devrim gerçekleşirken son yılların en önemli ürünleri sayılan iPod, iPhone ve iPad de Steve Jobs’ın dehası ve vizyonu ile geliştirildi.
Steve Jobs’ın 2004 ve 2009 yıllardaki Apple’dan ayrılığı süresince kendisine vekalet eden, Apple’ın operasyonlarından sorumlu 51 yaşındaki Timohty Cook beklendiği gibi yeni bir dönemin başladığı Apple’ın CEO’su oldu. IBM’de 12 yıl çalışıp 1998 yılında Compaq Computer’dan Apple’a geçen Cook’ın şimdiye dek gösterdiği performansı ile Steve Jobs’ın halefi olması zaten bekleniyordu.
Macintosh müşterilerinin daha ucuz Dell ve HP PC’lerine geçtiği bir dönemde verimsiz üretim ve lojistik sorunları çözmek üzere Apple’a transfer olan Cook günlük operasyonlarda yaptığı radikal değişikliklerle Macintosh’u dünyanın en popüler bilgisayarı konumuna getirdi.
Apple’ın yüksek düzey yönetim ekibi arasında başka bir şirketin (Nike) yönetim kurulu üyeliğini de yürüten tek kişi olan Cook aynı zamanda bir işkolik olarak ve maraton toplantılar yapması, gece geç saatlere kadar çalışması ile tanınıyor. Toplantılarda sürekli soru soran, karşılaşılan sorunların nedenlerini araştıran Cook hafta sonları da şirket operasyonları ile ilgili olarak Apple yöneticilerini aramaktan caymıyor.
Toplantılarda yumruğunu masaya vuran, sesini yükselten ve son zamanlarda gittikçe asabileşen Jobs’ın aksine Cook’ın son derece sakin olarak işlerini yürütmesi ve Apple’ın bugünkü konumuna gelmesinde Jobs’ın arkasındaki dahi olarak tanınması ile Jobs’ın yerini alması son derece doğal karşılandı. Jobs’ın Apple’dan ayrılması ile şirketin hisse senetlerinin yüzde 7’ye varan düşüşten sonra yeniden değer kazanması yatırımcıların Tim Cook’a olan güvenini kanıtlamış oluyor.
Apple’dan ayrılırken arkasında Tim Cook’a güçlü ve deneyimli bir yönetici ekibi ile mali bakımdan yaklaşık nakit 50 milyar dolar bırakan Steve Jobs’dan sonraki Tim Cook döneminin de Apple tarihindeki başarıları sürdüreceği teknoloji dünyasının uzmanlarının ortak görüşünü oluşturuyor.