Ar-Ge?
Çarşıdan alınan plastik oyuncakla, manyetik sistem tren deneyi ne kadar gerçekçi olabilir?
Hadi diyelim ki, oldu… Ya, bu haberi yazan muhabirin, konusunu araştırmadan ve sorgulamadan yazmasına ne demeli?
Haberden şu cümle: “Ancak 23 yıldan beri oyuncak trenle denediğimiz maglev…”
Acaba “2-3 yıldan beri” dediler ve muhabir 23 diye mi yazdı? Bunu bilemiyoruz.
Muhabir devam ediyor: “…maglev sistemli hızlı trenler Çin ve Japon’da hatta Almanya’da bile kullanılmaya başlandı.”
Çin’de şimdilik sadece Şanghay şehrini 31 Aralık 2002’den beri havaalanına bağlayan tek bir hat var. Beijing’de 10 km bir hat inşa ediliyor.
“Japon”da ise, maglev 2005 Dünya Fuarı için 9 km bir hat olarak kullanıldı. Daha uzun bir güzergah için denemeler sürüyor.
Güney Kore’nin teknokenti Daejeon’da sadece bir kilometrelik bir hat var. Ama hükümet, maglev’i geliştirmeye kararlı. Ar-Ge’sine 285 milyon Euro ayırdı.
Almanya’da “bile” kullanılmıyor. Çünkü, Hamburg-Berlin arasında maglev yapmayı öneren Başbakan Schröder’e koalisyon ortağı Yeşiller itiraz etmişti: “Trenin geçeceği güzergahta inekler manyetizmadan etkilenir.” (Vallahi doğru! Şaka değil!)
Alman icadı maglev, Hollanda sınırı yakınında, icat edildiği Laathen kasabasında turistleri ve potansiyel müşterileri ağırlıyor kendi başına…
İran, Tahran-Meşhed arasında maglev istiyor. Başka ülkelerde başka projeler de var. Ama maglev’in ticari amaçlı kullanımı halen tek tük.
Acaba KTÜ hocaları neden maglev araştırması için TÜBİTAK veya AB’den fon almıyor? Neden, ticari yararı olabilecek bir Ar-Ge projesi için Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı’ndan değil de Çevre ve Şehircilik Bakanı’ndan “rica”da bulunuyor?
Muhabir, bu soruları sormamış. Biz de okuyucu olarak bilemiyoruz.