Ar-Ge çalışmaları ödülsüz kalmıyor
Yeni haftadan merhaba,
Bilişim Zirvesi ‘19’u da geride bıraktık, her zamanki gibi ekipçe sağlam yorulduk ve ‘Yetmez’ diyerek 2020 zirvesi için hazırlıklarımıza başladık. Mevzumuz bu sefer kuantum olacak, detaylar için arada sana ipuçları vermek de boynumun borcudur. Böylece geleyim gündemime… Visa ve Türk Eğitim Vakfı (TEV), üniversite öğrencileri için önemli bir işbirliğine imza atmış. Visa, TEV’in maddi imkansızlıklar nedeniyle üniversite hayatına devam edemeyen öğrencilere yönelik “Kazandığı Üniversiteyi Kaybetmesin” kampanyasını farklı lokasyonlara yerleştirilecek temassız bağış kioskları ile destekleyecek. Yenilikçi ödeme çözümleri ile sosyal sorumluluk buluşuyor ve bu temassız bağış kioskları, bağış kültürünü günlük hayata katıyor. Bağışçılar, ilk ay İstanbul’un farklı AVM ve plazalarına, ikinci ay itibariyle de Ankara ve İzmir’deki yüksek trafikli noktalara yerleştirilecek kiosklarda temassız kredi kartları ile öğrencilere destek verebilecek. Adres bilgileri de www.tev.org.tr sitesinde.
Sıra bilinçli elektrik tüketiminde. 2019’da elektrik tedarikçisini değiştiren serbest tüketici sayısında ve dolayısı ile rekabette düşüş yaşanmış. Öyle ki, 2017’de 4,7 milyon tüketici tedarikçisini değiştirmişken, 2019’da bu sayı 130 bine gerilemiş. Ama bu düşüş de yerini yükselişe bırakmış, rekabet hareketlenmeye başlamış. Sözün özü, rekabetin fiili olarak yeniden açılması ile biz tüketiciler, olabilecek en ucuz fiyattan elektrik kullanabilecek, hizmet kalitesinde artış elde edebileceğiz. EnCazip’in kurucusu Çağada Kırım, “Elektrik piyasasında uzun yıllardır tedarikçilerin rekabete aykırı hareketlerini gözlemliyoruz. Fakat bunun ne tedarikçiye ne de tüketiciye faydası olduğunu; Rekabet Kurulu kararını saymasak dahi serbest tüketici sayısının 5 milyondan 100 bine gerilmesi ile tasdiklenmiş oldu. Yani tedarikçiler de kaybetti. Burada rekabetin gelişmesi açısından en doğru yaklaşım tüketicileri bilgilendirmek olacak. Zira tüketici haklarını bilirse, tedarikçilerin ihlalleri de ortadan kalkacak. Tüketiciler, tedarikçi değiştirdikleri durumda dağıtım şirketlerinin değişmeyeceğini, yalnızca enerji tedarik eden şirketin değişeceğini ve kablo, sayaç bakımı gibi konuların dağıtım şirketleri tarafından verilmeye devam etmek zorunda olduğunu bilmeli, şirketlerden aksi bir yorum gelirse de bunu EPDK’ya bildirmeli” uyarısını yapmış, hepimizin bilgisine olsun.
Bilinç içeriğine devam… Samsung Electronics Türkiye, kullanıcılara olumsuz etki eden içeriklere karşı mücadele amacıyla iki yıl önce yola çıktığı ‘Siber Zorba Olma!’ kampanyasının ardından ‘İnterneti Tadında Kullan’ dijital farkındalık kampanyasıyla karşımızda. İnterneti sorumlu kullanma konusunda toplumsal farkındalık yaratmayı amaçlayan İnterneti Tadında Kullan kampanyasının ikinci filmi ‘Hayatı Kaçırma’ (JOMO-Joy of Missing Out) https://www.youtube.com/watch?v=hr28nOW3fxo adresinde.
Kadın istihdamına her daim çok yönlü destek veren Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), çalışma ortamında cinsiyet eşitliği ve kadın istihdamını destekleyen firmaların yapacağı yatırımlara finansman sağlamak amacıyla, Fransız Kalkınma Ajansı’ndan (AFD- Agence Française de Développement) 85 milyon avro tutarında kredi temin etmiş. Fırsat eşitliğine yönelik birçok projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayan TSKB Genel Müdürü Suat İnce’nin belirttiği gibi, kadın istihdamına özel olarak odaklanılıyor, kadın dostu firmaların yatırım projeleri finanse ediliyor. Netaş ise Borsa İstanbul’da işlem gören ve sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerin yer aldığı Sürdürülebilirlik Endeksi’ne dahil olmuş. Vestel mühendisleri ve Young Guru Academy’nin (YGA) desteklediği, görme engellilerin sosyal hayata eşit ve tam katılımı için teknolojiler geliştirmeyi amaçlayan WeWALK’un akıllı bastonu ise birçok ödül ve takdirin ardından, son olarak haber dergisi TIME tarafından 2019 yılının en iyi icatlarından biri olarak seçilmiş. Bu arada Vestel, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen 7. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge Merkezleri Ödülleri’nde 250 ve üzerinde Ar-Ge personeli istihdam eden büyük ölçekli firmalar arasında birincilik ödülüne layık görülmüş. AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye de İstanbul’daki iki Ar-Ge merkezinde yaptığı istihdam yatırımlarıyla 7. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge Merkezleri Töreni’nde 76 ila 250 Ar-Ge Personel İstihdamı kategorisinde ödülün sahibi olmuş. AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye Genel Müdürü Dr. Serkan İmpram, 2020’de de önemli yatırımları hayata geçirmeye hazırlandıklarını söylemiş.
Bu gurur veren haberlerin ardından nokta için sıra kitabımda: Sigrid Nunez’in ABD’de 2018 Ulusal Kitap Ödülü’nü kazanan, Ayça Sabuncuoğlu’nun çevirisini yaptığı “Dost” romanı. Romanın isimsiz kadın anlatıcısı, hocası da olan arkadaşının intiharı sonrası, arkadaşının yaşlı köpeğini evine almak zorunda kalıyor. Birlikte yas tutarken birbirini tanımaya çalışan bu iki canlının hikayesi var kitapta ve şu satır bile beni kitaba bağlamaya yetti: “’Bütün evin köpek kokuyor’ diyor ziyarete gelen birisi. İcabına bakacağımı söylüyorum. Bunu da o kişiyi bir daha asla davet etmeyerek yapıyorum.”
Haftaya buluşmak dileğiyle,