Ar-Ge merkezlerinin gücü
Merhaba,
Bitse de gitse diye beklediğimiz 2021’in son ayından selam. Yine zengin bir içeriğim var. Açılışım ise çevresel gündemle. Yenilenebilir enerji, sürdürülebilir turizm ve balıkçılık: Mavi Gelecek Belgeseli, Hırvatistan, Tunus ve İtalya’dan Akdenizli üç gencin balıkçılık, turizm ve enerji sektörlerinde daha sürdürülebilir bir yaklaşım geliştirmek için bilgi ve becerilerini kullanmanın yolunu buluş hikâyesini anlatıyor. WWF Akdeniz Girişimi, Marina, Rania ve Simone’un deneyimlerinden hareketle yeni fikirler, teknolojiler ve yaklaşımlarla mavi ekonomiyi canlandırmanın yollarını gösteriyor. Marina, aşırı avlanma nedeniyle stokları azalan Norveç ıstakozu konusunda bilimsel veriler toplayan ve stokların yönetilmesi ve eski haline getirilmesi için balıkçılarla çalışan bir deniz biyoloğu. Rania, yerel ekonomileri ve gelenekleri desteklemek için Tunus’un kuzey kıyılarında ekoturizm uygulamalarını hayata geçiren bir girişimci; Simone ise İtalya’da dalgaları ve akıntıları kullanarak yeni bir yenilenebilir enerji türü geliştirmeye çalışan bir mühendis. Benden bu kadar olsun, fragman için adresimiz https://youtu.be/7yLVyhQcgmc.
Zorlu Holding’in ana partnerliğinde gerçekleşen, toplumsal ve çevresel fayda üreten girişimlerin desteklenmesi kapsamında etki hızlandırıcı programı imece impact’e katılmaya hak kazanan 7 etki odaklı girişimden biri olan AnadOlive, program kapsamında yarattığı sosyal etkiyi Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın desteği ile BctA ekibi tarafından hazırlanan ‘etki raporu’ aracılığıyla ölçeklendirmiş. Sorumlu üretim ve tüketim etrafında iş modelini kuran AnadOlive, zeytin tozu, zeytin çekirdeği, doğal özler ve diyet lifi gibi gıda endüstrisinde değerlendirilebilecek yeni ürünler üretirken zeytinyağı fabrikalarının ürettiği atıklarda ise azalma gerçekleştiriyor. AnadOlive’in kurucusu Aysu Gürman, şirketin uzun vadeli etki hedefleri arasında zeytinyağı üretiminde kimyasal malzemelerin kullanımının azaltılmasının ve çevre dostu uygulamaların teşvik edilmesinin yer aldığını söylemiş.
Bu arada AXA Sigorta, uzay teknolojilerinin gelişimine katkı sağlamak için iki yıldır ana sponsoru olduğu İTÜ Rover Takımı’na desteklerini sürdürüyor. 2016 yılında Türkiye’deki uzay teknolojilerinin gelişimini hızlandırmak ve insansız gezegen keşif aracı projelerine katkı sağlamak amacıyla kurulan İTÜ Rover Takımı’nın iki yıldır Big Bang (Ana) sponsoru olan AXA Sigorta, yeni nesil “rover” aracını da yerinde görmüş. Roverler, üzerindeki robot kolu ile insan elinin yapabileceği işleri yerine getirerek uzay araştırmalarında astronotlara destek oluyor. İTÜ Rover Takımı da her yıl NASA ve Mars Society tarafından düzenlenen ABD Utah’daki University Rover Challenge (URC) ve Polonya’daki European Rover Challenge (ERC) yarışmalarında Türkiye’yi temsil ediyor.
Gurur veren bu haberler, doğal olarak ödülleri de getirir. Logo Yazılım MarCom Awards’tan 4 ödül aldı. Pazarlama ve iletişim alanındaki en yaratıcı projelerin yarıştığı ödül programında Logo Yazılım, 1-0 önde 360 entegre iletişim kampanyası ile ‘Stratejik İletişim’ başlığında yer alan ‘Entegre Pazarlama’, ‘Markalaşma’ ve ‘Marka Yenileme’ kategorilerde 3 Platinum Ödülün sahibi olurken; 800’den fazla iş ortağı için online gerçekleştirdiği iş ortakları toplantısı ile ‘Özel Etkinlikler’ kategorisinde Altın Ödül almaya layık görüldü. Teknosa, International Customer Experience Awards-Uluslararası Müşteri Deneyimi Ödülleri’nde 3’ü altın, biri gümüş olmak üzere 4 ödül birden kazanmış. Uyumsoft ise 2021 Türkiye İnovasyon ve Başarı Ödüllerinde “Yılın Lider Dijital Dönüşüm Çözümleri Markası” ödülünün sahibi olmuş.
1990 yılından bu yana İKSV’nin düzenlediği İstanbul Müzik Festivali kapsamındaki konserlere destek olan TSKB, 2018 yılında İstanbul Müzik Festivali işbirliğiyle hayata geçirdiği “Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu” ile uluslararası arenada yeni ufuklar açmayı hedefleyen genç kadın müzisyenleri hayalleriyle buluşturuyor. Fondan yararlanmaya hak kazanan genç müzisyenler geçtiğimiz yıllarda İdil Biret, Ayla Erduran, Ayşegül Sarıca gibi duayen sanatçılarla aynı sahneyi paylaştılar. Bu yıl ise konuk sanatçı Gülsin Onay’ın katılımıyla gerçekleşen ve pandemi sebebiyle Yeldeğirmeni Sanat’ta seyircisiz olarak çekilen konser, İKSV’nin YouTube kanalında yayınlanacak. Konser serisi 22 Aralık’a kadar her hafta Pazartesi ve Çarşamba günleri izleyicilerle buluşacak. Takvimimizde yerini alsın.
Sırada iki kitabım var. İlki trajikomik bir toplumsal eleştiri ile toplumun her kesiminden insanın hayatına değinen Oya Denizyaran imzalı roman “Düş Uykusu”. Kitap, İnkılâp Kitabevi etiketiyle bizi bekler. İkinci kitabım ise bir ceza avukatının anılarını içeren “Koridor Hikayeleri”. Ceza Avukatı Cem Şeflek, 30 yıllık meslek hayatında karşılaştığı olayları ve unutamadıklarını kitaba dönüştürmüş. Memento Mori Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alan Av. Cem Şeflek’in “Koridor Hikayeleri” kitabında anlattığı anılar, insana şaşkınlık veren olayları da içeriyor.
Haftaya yine buradayım,