Ar-Ge odaklı çalışma merkezleri
Ülkemiz Ar-Ge merkezleri açısından son yıllarda uluslararası şirketlerin de teknoparklar içinde açtığı merkezler ile bu konuda yol katediyor. Ericsson, Huawei, Alcatel Lucent gibi uluslararasu oyuncuların bölgesel Ar-Ge merkezleri ülkemizde konumlanırken telekom oyuncularının da kapsamlı Ar-Ge merkezleri, ekosisteme değer katıyor. Türk Telekom İTÜ Arı Teknokent ve Ankara ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren merkezleriyle Ar-Ge organizasyonunda 700’ün üzerinde mühendis ve araştırmacıya ev sahipliği yapıyor. Turkcell, Avea, Vodafone gibi mobil operatörler de Ar-Ge merkezleri ile yeni işetişim teknolojileri ve uygulamaları alanında çalışmalarını sürdürüyor. Kendi bünyesinde Ar-Ge Merıkezi oluşturan pek çok kurum da bulunuyor. Ericsson’un 10 Nisan 2010’da faaliyete geçen Ericsson Ar-Ge Merkezi ise iki farklı yerde, üç farklı ofis alanında faaliyet gösteriyor.
Fikir üretme ve olgunlaştırma süreçlerinde yararlanmak üzere on-line platform “Think”
Turkcell Teknoloji ‘nin Türkiye’nin lider Ar-Ge ve inovasyon merkezlerinden biri olarak başarısını, iyi tanımlanmış ve iyi yönetilen yenilikçi yaratıcılık süreçlerine borçlu olduğunu belirten Turkcell Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, her bir çalışanının inovasyon sürecine dahil olmasına büyük önem verilen Turkcell Teknoloji’de şirket içinde fikir üretme ve olgunlaştırma süreçlerinde yararlanmak üzere “Think” adlı bir çevrimiçi bir platform kurulduğunu belirtti. Turkcell Teknoloji ‘nin Türkiye’nin lider Ar-Ge ve inovasyon merkezlerinden biri olarak başarısını, iyi tanımlanmış ve iyi yönetilen yenilikçi yaratıcılık süreçlerine borçlu olduğunu belirten Turkcell Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, her bir çalışanının inovasyon sürecine dahil olmasına büyük önem verilen Turkcell Teknoloji’de şirket içinde fikir üretme ve olgunlaştırma süreçlerinde yararlanmak üzere “Think” adlı bir on-line bir platform kurulduğunu belirtti. Fikirler ve bu fikirlere ilişkin diğer çalışanların görüşlerinin girilebildiği, puan verilebildiği, birlikte çalışma teklifinin götürülebildiği bu platformun, inovasyonun olmazsa olmazı olan ağ kurma ve işbirliği potansiyelleri yakalama hedefi için çok başarılı bir ortam yarattığını belirten Kuruöz, “Bu ortamda olgunlaşan fikirlerin, her ay yapılan proje pazarlarında projelendirilerek sunulması ve değerlendirme sonucu uygun bulunan projelerin hayata geçirilmesi ile inovasyon süreci, yani fikirden ekonomik değere uzanan zincir tamamlanıyor. Turkcell Teknoloji, ulusal ve uluslararası Ar-Ge şirketleri, üniversiteler, araştırma merkezleri gibi ekosistemi içinde yer alan iş ortaklarıyla iş birliği yapıyor, yeni fikirler birlikte olgunlaştırılıyor ve değere dönüştürülüyor” diye konuştu. Uluslararası Ar-Ge programlarında da etkin rol alan Turkcell Teknoloji’nin, dünyanın lider Ar-Ge teknoloji şirketleri ve üniversiteleriyle çalıştığını da dile getiren Kuruöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz günlerde İstanbul Üniversitesi işbirliği ile kullanıma sunduğumuz Turkcell Sağlık Takip cihazı bunun en güzel örneklerinden biri. Tamamen Turkcell Teknoloji mühendisleri tarafından yerli kaynaklarla geliştirilen Turkcell Sağlık Takip, her yaştan kronik hastanın zaman ve mekândan bağımsız olarak yaptıkları ölçümleri tek tuşla doktoruna iletmesine olanak tanıyor.”
Turkcell’in Ar-Ge Merkezi Turkcell Teknoloji de, Türkiye’de faaliyet gösteren önemli Ar-Ge noktalarından biri. Gebze’de bulunan TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi Teknoloji Serbest Bölgesi’nde (TEKSEB) 15 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan Turkcell Teknoloji Araştırma Geliştirme 2007 yılından beri faaliyet gösteriyor. Merkezi o yıllarda 44 mühendis ile birlikte kurduklarını belirten Turkcell Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, şu anda Turkcell Teknoloji çatısı altında tam 440 mühendisin görev yaptığına dikkat çekiyor. Merkezdeki Ar-Ge kadrosunun 5 yıl içerisinde yüzde 854 artış gösterdiğinin altını çizen Kuruöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Turkcell ve Turkcell Teknoloji bünyesinde yabancı uyruklu mühendis bulunmamakta. Turkcell Teknoloji’nin en önemli hedeflerinden biri, Türkiye’de Türk mühendisleri ile telekom sektöründe dünya çapında ürün ve servisler geliştirmek. Lokasyon tabanlı uygulamalar, Yakın Alan İletişimi (NFC-Near Field Communication), mobil ödeme, telemetri gibi çok çeşitli alanlarda yeni fikirleri en ileri teknolojilerle birleştirerek Turkcell’lilere sunuyoruz. Turkcell Teknoloji’de yürüttüğümüz projeler ve Ar-Ge faaliyetlerimiz TÜBİTAK tarafından takip ediliyor ve belgeleniyor. Sözünü etmeden geçemeyeceğimiz bir diğer çalışmamız da TıklaKonuş. Çalışmalarımızın başarısını patent sayımızla da ortaya koyuyoruz. 15 ülkede 80 milyon müşteriye ulaşan Turkcell Teknoloji, ürettiği projelerle 126 ulusal, 22 uluslararası patent aldı.”
Türkiye’de faaliyet gösteren önemli Ar-Ge merkezlerinden biri de dünyada 17 Ar-Ge merkezi olan Huawei’nin Türkiye’deki Ar-Ge merkezi. Huawei’nin dünyada Çin dışındaki en büyük ikinci Ar-Ge merkezi konumunda olan Ar-Ge merkezi 2010 yılı Şubat ayından bu yana faaliyet gösteriyor. Çalışmaları Türkiye operasyonları ile sınırlı kalmayan Türkiye Ar-Ge merkezi, Avrupa ve BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) ülkelerine yakın olması nedeniyle, bu bölgelerdeki müşterilerin ihtiyaç ve taleplerini karşılama açısından da önemli bir üs oluşturuyor. Kurulma süreci 2009 yılında başlayan ve açılışı Şubat 2010’da gerçekleşen Türkiye Ar-Ge merkezi için ilk üç yıl içerisinde yapılan toplam yatırım miktarı 50 milyon dolar düzeyinde. Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Yöneticisi Kamil Şahin 350’den fazla mühendisin istihdam edildiği merkeze önümüzdeki dönemde de her yıl en az 20 milyon dolar ek yatırım yapılması planlandığını belirterek şöyle konuştu: “Huawei Türkiye Ar-Ge merkezi faaliyetlerini temel olarak ürün geliştirme ve analiz/iyileştirme başlıkları altında yürütüyor. Ürün geliştirme başlığı altında yazılım platform, uygulama, katma değerli servisler (VAS) ve iş destek sistemleri (BSS) çözümleri yer alıyor. Ayrıca yeni nesil ve inovasyon temelli ileri teknoloji projelerinin geliştirildiği ön-araştırma çalışmaları yürütülüyor. Analiz/iyileştirme başlığı altındaysa (2G/3G/4G), All-IP, FMC, NGN alanlarında yeni gereksinim/özellik araştırma ve analizleri ile ürün planlama, optimizasyon ve performans geliştirme çalışmaları yürütülüyor. Huawei Türkiye Ar-Ge merkezi ortaya koyduğu çalışmalarla şirketin küresel yapısı içinde de öne çıkıyor. Örnek olarak Huawei Türkiye Ar-Ge merkezi ekipleri tarafından geliştirilen ve dünyanın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren çok sayıda operatörün kullanımına sunulan Geri Arama Tonu (RBT) uygulamasından söz etmek mümkün. Huawei Türkiye Ar-Ge merkezi, rekor sürelerde teslim edilen bu projelerdeki başarısı nedeniyle Huawei genel merkezi tarafından 2011 Altın Madalya Onur Ödülü’ne layık görüldü.”
Koçsistem Ar-Ge merkezi de, 2008 yılından bu yana faaliyette bulunan ve tümü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 112 mühendisimizin bulunduğu bir Ar-Ge merkezi. Ar-Ge merkezinin faaliyete başladığı tarihten bu yana Ar-Ge büyüklüğünün yüzde 214 artarak 2011 yılı sonu itibarıyla KoçSistem toplam cirosunun yüzde 2,06’sına ulaştığını belirten Koçsistem Teknoloji ve İnovasyon Direktörü Bülent Erbaş, Ar-Ge merkezinin faaliyet gösterdiği alanları da temel olarak bulut bilişim olarak tanımladı. Bu başlığın altında teknolojik ve sektörel açılımların bir bütün olarak çalışıldığını belirten Erbaş, “Bir yanda bulut bilişimin veri merkezlerindeki otomasyona yönelik hizmet ve servislere müşteri ve kullanıcıların erişimi, ilgili kaynak, platform ve servislerin operatöre gerek kalmaksızın kurgulanarak devreye alınması süreçleri üzerinde çalışılırken, diğer yandan da bu yapının sektörel ihtiyaçlara cevap verecek çözümlere ilişkin uygulamaları, uluslararası Ar-Ge ve teknoloji platformlarıyla birlikte yürütülüyor. Diğer taraftan içinde bulunduğumuz endüstrinin sınırlarının olmadığını düşünürsek KoçSistem Ar-Ge merkezi her ne kadar İstanbul’daki yerleşkemizde olsa da yürütülen projelerin şimdiden AB sınırlarına dayandığını söyleyebiliriz” diye konuştu.
Avea Ar-Ge Merkezi 1700 metrekarelik alanda tamamı Türk olan 210 mühendisin görev yaptığı bir merkez. Ar-Ge sertifikasının alındığı 2010 yılı Mayıs ayından bu yana geçen kısa sürede, Ar-Ge harcamalarına ciddi yatırımlar yapılmış. Ar-Ge merkezi bünyesinde inovasyon çalışmalarına öncülük etmek üzere AveaLabs yapılanması oluşturulmuş ve bu yapılanma altında bir kuluçka merkezi kurularak telekom sektöründeki girişimcilere de bir destek ekosistemi oluşturulmuş durumda.
Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, mobil iletişim sektörü için önem teşkil eden tüm araştırma alanlarının kendileri için de önemli olduğunu belirterek merkezle ile ilgili şu bilgileri verdi:“Ağ teknolojileri (çekirdek ve radyo erişim), bilişim teknolojileri ve mobil hayat temalı uygulamalar (akıllı ev, akıllı şehir, mobil sağlık, vb) temel çalışma alanlarımız. Bu alanlarda bir çok projeye imza atmaktayız. Trafik yönetiminden mobil tahlile, mobil kaza tespit tutanağı sisteminden depreme karşı tedbiren geliştirdiğimiz “Orada Kimse Var mı?” uygulamasına kadar uzanan geniş yelpazede ürünlerimiz mevcut. Mobil finans ve NFC tabanlı ödeme sistemlerinde ciddi çalışmalarımız mevcut. Tüm bunların yanında yeni nesil ağlar üzerine uluslarası projelere iştirak ediyor ve önemli çalışmalara imza atıyoruz.
En son Şubat ayında Türkiye’de yeni bir ilke imza atarak, Avea Müşteri Deneyim Merkezi’mizin açılışını gerçekleştirdik. Bu yapılanma, Ar-Ge Merkezimizi akademik dünyaya açmanın ötesinde son kullanıcı ile de temas etmesini sağlayarak çalışmalarımızı doğru yönlendirmemizi sağlıyor. Yurtdışında ise kısa süre önce dünyanın önde gelen üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology (MIT) ile bir işbirliği başlattık. Bu işbirliği kapsamında önemli projelere imza atacağız.”
Provus Ar-Ge merkezi 18 Ocak 2012’den bu yana faaliyet gösteren bir başka Ar-Ge Merkezi. Ödeme sektöründe yetişmiş, çoğunluğu bilgisayar ve yakın mühendislik dallarında lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimi görmüş 63 kişilik nitelikli bir kadroya sahip olan merkez, ödeme sistemleri üzerine faaliyet gösteriyor.
Provus Genel Müdür Yardımcısı Fahri Söylemezgiller, Maslak’ta kurulu merkezin çalışma alanlarını şöyle özetliyor: “Ar-Ge merkezimizde; ATM-POS-Kart işletimi, kart kişiselleştirme, yüksek hacimli baskı alanlarında ATM ve ATM monitoring yazılımları, ATM nakit ve lokasyon yerleşim optimizasyonları, POS işletim yazılımları, kart, işletim ve kişiselleştirme yazılımları, uluslarası standartların geçerli şehircilik kart uygulamaları, yakın alan iletişim teknolojileri kullanan ödeme ve sadakat uygulamaları, güvenlik ve benzeri alanlarda projeler yapılmaktadır.Ar-Ge Merkezimiz İstanbul Maslak’ta kuruludur. Ürün ve hizmetlerini sadece Türkiye’ye değil yurtdışına da sunmaktadır.”
Kuveyt Türk de, Kasım 2010’ dan beri faaliyet gösteren tamamı yerli olmak üzere 80 kişilik bir kadrodan oluşan bankacılık ve finans alanında faaliyet gösteren bir Ar-Ge Merkezi’ne sahip. Kuveyt Türk Proje Yönetimi ve Kalite Müdürü Sinan Çekerekli, 20’ si yüksek lisans mezunu, 12’si yüksek lisansa ve 2’si doktoraya devam eden bir kadroya sahip olan merkezde ağırlıklı olarak bankacılık teknolojisi için mimari tasarımlar, bankacılık yazılımları, yeni kanal ödeme sistemleri, web ve mobil çözümler, bilgi güvenliği çözümleri ve veri madenciliği çalışmalarının yapıldığını belirtiyor. Ortadoğu ve Avrupa’ ya hizmet verme hedefinde olan Ar-Ge merkezinin Türkiye’de hizmet verdiğini ifade eden Çekerekli, “Körfez ve Avrupa bölgelerindeki bankacılık yazılımlarının en güçlü örnekleri incelendikten sonra tamamen kendi Ar-Ge personelimiz tarafından en yeni teknolojilerle yeni bir bankacılık altyapısı geliştirildi ve bu altyapı ile tüm bankacılık sistemini dönüştürmeye başladık. Güvenlik ihtiyaçlarının tamamını parça parça ithal yazılımlarla kullanmak yerine tüm ihtiyaçların tek noktada toplandığı modüler bir çözüm geliştirmeye başladık. Etkileşimli ödeme sistemleri ile alternatif dağıtım kanallarına yeni bir soluk getirecek son derece yenilikçi bir ürünün yazılımına başlandı. Tamamı TEYDEP tarafından desteklenen bu üç projemizin yanı sıra internet, mobil tabanlı projeler geliştirilmeye devam ediyor. Diğer bir yandan bulut ve sanallaştırma teknolojileri için çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.