Ar-Ge öncelikleri belli
Veriye dayalı yönetimde iş analitiği, veri bilimi ve veri mühendisliği teknolojileri kullanarak çözümler geliştiren OBASE, bu çözümleri işletmelere özel olarak uyarlayarak, verimliliklerini ve karar alma süreçlerini optimize etmelerine yardımcı oluyor. Hedef; güvenilir bir veri platformu oluşturarak, bu platform üzerinden işletmelerin karar alma hızını artırmak, verimliliklerini maksimum seviyeye çıkarmak ve müşteri hizmet kalitesini yükseltmek. Makine öğrenmesi ile desteklenen veri platformları, içgörü ve öngörülerin otomasyon içinde yer almasını sağlayarak süreç optimizasyonlarını gerçekleştiriyor.
OBASE Kurucu Ortağı ve CEO’su Dr. Bülent Dal, yaklaşık 30 yıl önce ilk çıkış noktası olarak tanımladığı perakende başlığındaki yetkinliklerinin yanı sıra telekomünikasyon, finans, sigorta, ilaç, ulaşım ve lojistik gibi farklı sektörlerde de faaliyet gösterdiklerini belirtti. Bu sektörlere yönelik sürdürülebilirlik, blok zinciri, büyük veri yönetimi, yapay zekâ ve iş analitiği çözümleri ön planda.
“Perakende sektörü için özel olarak geliştirilen yapay zekâ botu AIR-AI for Retail, mevcut iş akışlarına entegre edilerek perakendecilerin karmaşık görevlerini otomatikleştiriyor ve daha hızlı, doğru sonuçlar elde etmelerine yardımcı oluyor” bilgisini veren Dr. Bülent Dal, ekledi: “Bu teknoloji, günlük operasyonlardan stratejik karar almaya kadar her aşamada kullanıcıların basit doğal dil ile sorular sormasına ve yanıt almasına olanak tanıyor. Ayrıca, geleceğe yönelik tahminler üreterek perakendecilerin iş akışlarını daha kolay yönetmelerini sağlıyor.”
Perakende sektörü için Dr. Bülent Dal’ın tabiriyle “dönüştürücü” bir etkisi olan Platform OBASE, perakendeye odaklanarak başlayan çalışmaların ulaştığı önemli noktalardan biri. Platform; tedarik zinciri iş süreçlerinde üretici, tedarikçi, lojistikçi, perakendeci ve tüketicinin birlikte plan yapmasına ve hızlı, doğru kararlar almasına imkan tanıyor. Bu yapıyı Dr. Bülent Dal, “Tüm iş süreçleri tek bir dijital platformda toplanarak, zenginleştirilmiş sektör ana verisi, konsolide hazır dashboard’lar, güçlü raporlar, yapay zeka ve bulut teknolojisi özellikleriyle paydaşlarını dijitalleşen iş süreçleriyle daha verimli, hızlı ve rekabetçi hale getiriyor” sözleriyle tanımladı ve sorularımızı yanıtladı:
Kurumsal veri farkındalığını ve analitik yetkinliği nasıl değerlendiriyorsunuz?
Her sektörde büyümeye devam eden önemli bir veri birikimi söz konusu. Bu veriler iş kararlarına önemli bir içgörü oluşturuyor. Bu verilerin anlamlandırılması ve karar destek sistemi olarak firmalara katkı yaratması önemli. OBASE’in 250’yi aşan uzman kadrosunun büyük bölümü veri bilimi, veri mühendisliği ve iş analitiği alanlarında profesyonelleşmiş ekiplerden oluşuyor. Bu entelektüel sermayemiz ile ürün, çözüm geliştirme ve profesyonel hizmetlerle firmalara bilgi birikimi transferinde rol alıyoruz. Bu alandaki global iş ortaklıklarımızla pek çok yenilikçi çözümü de firmaların projelerinde hayata geçiriyoruz ve bu teknolojilerin ülkemizde kullanılması yönünde öncülük ediyoruz. Bu sebeple doğan eğitim ve danışmanlık hizmetlerini yoğun bilgi birikimimizle firmalara transfer ediyoruz.
2024 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Halka arz, OBASE için önemli bir dönüm noktası oldu. Yeni dönemde, Ar-Ge projelerimizi hızlandırarak ve entelektüel sermayemizi güçlendirerek geleceğe yönelik yatırımlarımızı artırdık. Bu yatırımların olumlu sonuçlarını almaya başladık. 2023 yılının ilk 3 ayında 32 milyon TL olan yurtiçi iş zekâsı satışlarımız, 2024’ün aynı döneminde yüzde 318 artış göstererek 101,6 milyon TL’ye ulaştı. Bu, şirketimizin satış performansına olumlu yansıdı. Ayrıca, 2024’ün ilk 3 ayında toplam satışlarımızı, 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 88 artırarak 188,4 milyon TL net satış gerçekleştirdik. 2024’te ödüller de kazandık.
Ar-Ge başlığında odağınızda neler var, hangi konularda çalışmalar yürütüyorsunuz?
İstanbul Ümraniye’de yer alan Ar-Ge merkezimizde yaklaşık 120 kişilik uzman kadromuzla, yenilikçi projeler hayata geçirerek firmalara kısa sürede uygulanabilir, tekrarlanabilir çözümler sunuyoruz. Kuruluşumuzdan itibaren ürettiğimiz çözüm ve ürünlerde hep Ar-Ge bakış açısıyla hareket ediyoruz. Bu vizyonumuzla 12 yıl önce yaptığımız yatırımlarla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan “Ar-Ge merkezi” onayı alan ilk yazılım şirketlerinden biri olduk. Ar-Ge merkezimizde dijital dönüşüm ve verimlilik, öngörüsel modelleme, planlama, tahminleme, optimizasyon, veri madenciliği, ileri analitik, veri ambarı ve yönetimi, IoT, yapay zekâ, mobil teknolojiler, veri görselleştirme ve karar destek sistemlerine yönelik çözümler üzerinde çalışıyoruz. Çalışmalarımızda yapay zekâ, blok zinciri ve sürdürülebilirlik odaklı projelere ağırlık veriyoruz.
Orta vade için kurumsal hedef ve stratejilerinizi paylaşır mısınız?
Stratejik önceliğimiz; işletmelerin sağlıklı karar ve aksiyon alma süreçlerini hızlandırma misyonu çerçevesinde yurtiçi pazardaki konumumuzu koruyarak yurt dışı pazarlarda büyümemizi sürdürerek ihracat payımızı artırmak. Ar-Ge Merkezi olarak hem teknoloji üretiyor hem de teknolojik gelişmeleri var olan çözümlerimize hızla adapte ediyoruz. Veri bilimine dayalı çalışmalarımızı ve veriden değer üreten çözümlerimizi bu doğrultuda sürekli geliştiriyoruz. Halihazırda hizmet verdiğimiz pek çok farklı alandaki iş birliklerimizi çoğaltmak ve güçlendirmek de hedeflerimiz arasında.