Ar-Ge projelerinin odağında; KOBİ-Sanayi-Üniversite iş birliği var
Savunma sanayi alanında Ar-Ge projelerinin başlatılma kararlarının alındığı Ar-Ge Panellerinin 8’incisi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı’nda (SSB) 18 Nisan tarihinde gerçekleştirildi. SSB 8. Ar-Ge Paneli toplantısında; 9 projenin başlatılmasına ve 1 alanda ‘Geniş Alan Çağrısı’na (SAGA) çıkılmasına karar verildi. SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, bugüne kadar tamamlanmış ve devam eden toplam 119 Ar-Ge projesine; 4,1 milyar liralık harcama yapıldığına dikkat çekti.
Ar-Ge Panellerinde, SSB’nin yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, TÜBİTAK’tan temsilcilerle projelerle ilgili akademisyenler üye olarak yer almakta. SSB Ar-Ge Panellerinde, TSK’nin mevcut ya da planlı sistem ve platformlarının ihtiyacı olan kritik bileşenlerin veya geleceğe dönük yeni teknolojilerin geliştirilmesi için proje başlatma kararları alınıyor. Aynı zamanda son ürün teslimatı içermeyen teknik gösterim ağırlıklı projeleri hedefleyen geniş alan çağrıları yapılmasına karar veriliyor. Projelerde KOBİ-Sanayi-Üniversite iş birliğine önem veriliyor. Üniversiteler, enstitüler veya KOBİ’ler projelerde yüklenici veya alt yüklenici olarak görev alıyorlar.
Ar-Ge harcamaları yılda 1 milyar 250 milyon doları geçmekte
İlki 2016 yılında gerçekleştirilen ve şu ana kadar 8 kez toplanan Ar-Ge Panelleri sonucunda toplamda 49 projenin başlatılmasına ve 20 alanda ‘Savunma Sanayi Geniş Alan Çağrısı’ (SAGA) yayımlanmasına karar verildi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, konuyla ilgili açıklamasında; bugüne kadar tamamlanmış ve devam eden toplam 119 Ar-Ge projesine; 4,1 milyar liralık harcama yapıldığına dikkat çekerek bu projeleri; üniversiteler, firmalar, araştırma kurumları ve enstitülerle birlikte yürüttüklerini dile getirdi. 20 yıl önce savunma sanayinde Ar-Ge harcamalarının yılda 50 milyon doları bile bulmazken, bugün yılda 1 milyar 250 milyon doları geçtiğini ifade eden Demir, “Tam bağımsız savunma sanayi hedefinde; Ar-Ge ve teknoloji konularındaki çalışmalardan taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu. SSB 8. Ar-Ge Paneli Toplantısı sonucu başlatma kararı alınan Ar-Ge Projeleri ve SAGA Çağrıları ise şöyle: GÖÇMEN Programı Geniş Alan Çağrısı / Su Altı Sentetik Açıklıklı Görüntüleme Yeteneği Kazandırılması (SAS) Projesi ile insansız denizaltı araçları başta olmak üzere çeşitli deniz platfomlarındaki uygulamalara hizmet edebilecek şekilde sentetik açıklıklı sualtı görüntüleme yeteneğinin yurt içinde kazanılması amaçlanıyor. / Seramik Katkılı Metal Matris Kompozit Malzemeler için Lazer Metal Toz Ergitme Prosesinin Geliştirilmesi Projesi / Yüksek Sıcaklık Ötektik Oksit Seramik Matris Kompozitlerin Geliştirilmesi Projesi / Grafen Esaslı Esnek Elektrot Malzemelerinin Geliştirilmesi Projesi ile askeri personelin vücut sinyallerinin takibi için kutanöz elektrot malzemelerinin üretimine yönelik, grafen esaslı, esnek, giyilebilir ve hassas sensör malzemelerinin geliştirilmesi hedefleniyor. / Düşük Faz Gürültüsüne Sahip Osilatör Geliştirme Projeleri / YIG Filtre Geliştirme Projesi ile Elektronik Harp Sistemleri / Yüksek Güçlü Elektromanyetik (YGEM) Tehditlere Dayanımlı Önkat Limitleyici Geliştirme Projesi / X Band RF Uygulamaya Özgü Tümdevre (TETİK) Yurt içi Üretim Prosesi Geliştirme Projesi / Ku-Bant Çok Fonksiyonlu RF Çip (RF CoreChip) Yurt içi Üretim Prosesi Geliştirme Projesi