Ar-Ge’yi kolaylaştıran Ar-Ge
Gazi Teknopark’ta 2010 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı TeknoGirişim desteği ile kurulan Robutel, gömülü bilgisayar tasarımı ve üretimi, gömülü bilgisayar danışmanlığı ve bu alana yönelik yazılım geliştirme faaliyetleri yürütüyor.
Yüksek teknolojili Ar-Ge faaliyetleri konusunda uzmanlaşma yoluna gittiklerini ifade eden Robutel Genel Müdürü Şadi Çağatay Öztürk, “Geliştirdiğimiz yazılım ürünleri olsun ya da elektronik kartlar olsun hepsinin hedefi Ar-Ge’yi kolaylaştırmak. Örneğin yeni bir kart geliştirme süreci 6 ay ile 1 sene arasında geliştirilebiliyor. Burada şirketler şu avantajı yaşıyor. Şirketler Ar-Ge faaliyetlerinde ürüne odaklanıyor. Ar-Ge süreçleri kısalıyor” şeklinde konuştu.
Mühendislik süreçlerinde Ar-Ge kolaylaştırılmalı
Tüketici elektroniğinin her geçen gün kullanımı kolay ürünlere yöneldiğini ve hızlı gelişmeler yaşandığını ifade eden Öztürk ancak işin mühendislik tarafının bu kadar hızlı ilerlemediğine dikkat çekti. Öztürk, hedeflerini ise şu şekilde aktardı: “Bizim hedefimiz burada bu mühendisliği kolaylaştırmak. Burada daha hazır ve esnek bloklar kurarak bu süreçleri hızlandırmak. Bu anlamda yazılım ve elektronik mühendisliğine büyük katkı sağlayabiliyoruz.”
Her yerde çalışan C++ programlama çatısı
ROFPP yazılım geliştirme kütüphanesi hakkında bilgi veren Öztürk, yazılım geliştirime süreçlerinde farklı platformlarda yazılım geliştirmenin şirketlere ek maliyet ve zaman kaybı oluşturduğunu belirtti. Windows tabanlı bir yazılımın mobil platformlarda uygulanması için yeniden yazılması gerektiğine değinen Öztürk, geliştirdikleri ROFPP programlama çatısı sayesinde yeniden kod yazmaya gerek duymadan Windows, Linux, Mac OS gibi birden fazla platform üzerinde yazılımları çalıştırabildiklerini ifade etti.
C++ programlama dilinin zor bir dil olduğu için daha az tercih edildiğini ancak C++’ın daha az işlemci döngüsü ile daha çok iş yapabilme kabiliyetinin bulunduğunu vurgulayan Öztürk, bu sayede yazılımlarda iş mantığına daha çok odaklanılabildiğini belirtti.
Gömülü bilgisayar ailesinin ilk örneği
Tamamen yerli tasarım ile geliştirilen ROECS-C1’in gömülü bilgisayar ailesinin ilk örneği olduğunu belirten Öztürk, bu ürünün ROIDE geliştirme aracı tarafından desteklendiğini söyledi. Öztürk, “Robutel’in işlemci ve FPGA temelli gömülü bilgisayar ailesi olan ROECS-C’nin ilk örneğidir. ROECS-C ailesi dağıtık işleme, bulut hesaplama, paralel kontrol ve benzeri paralelleştirilebilir uygulamalar için özel olarak tasarlanmıştır. ROECS-C1, endüstriyel kontrol
sistemleri, ev otomasyonu,
görüntüleme ihtiyacı olan uygulamalar, paralel görüntü ve ses işleme, dağıtık hesaplama uygulamaları ve bulut hesaplama ile sunucularda kullanılabilir bir ürün” dedi.
Türkiye’de Ar-Ge’nin zorluklarını bildiklerini ve yüksek teknolojili Ar-Ge yapan ülkelere yetişilebilmesi için bilgi birikimini paylaşabilen yeteneklerin ve Ar-Ge iş süreçlerini kolaylaştıran donanım ve yazılımların artırılması gerektiğini söyleyen Öztürk, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gerek gömülü sistemler tasarlamak gerek yazılımlarını üretmek çok geniş bir yelpazede Ar-Ge çalışması yapmanızı gerektirir. Bu durum, şirketinizin asıl faaliyet alanında çalışan kaynaklarının bir kısmından feragat edip onları başka alanlara kaydırmanıza sebep olur. Ayrıca, teknoloji değiştikçe yeni ürünler pazara çıktıkça tekrar Ar-Ge yapmanız gerekir. Dolayısıyla bu işlemler şirketler için önemli zaman ve para kaybına neden olur” dedi.