Ar-Ge’yi odağına taşıyan merkezler, bilgi birikimini artırıyor
En yeni teknolojiler üzerine çalışan ve özel Ar-Ge mühendislerinin görev yaptığı bu merkezler, hem istihdam hem de yarattığı katma değerle bulunduğu ülkeler için değer yaratıyor. Ülkemizde pek çok büyük şirket Ar-Ge merkezlerine ev sahipliği yapıyor. Ericsson, Huawei, Alcatel Lucent gibi uluslararası oyuncuların bölgesel Ar-Ge merkezleri ülkemizde konumlanırken telekom oyuncularının da kapsamlı Ar-Ge merkezleri, ekosisteme değer katıyor. Türk Telekom İTÜ Arı Teknokent ve Ankara ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren merkezleriyle Ar-Ge organizasyonunda 700’ün üzerinde mühendis ve araştırmacıya ev sahipliği yapıyor. Turkcell, Avea, Vodafone gibi mobil operatörler de Ar-Ge merkezleri ile yeni iletişim teknolojileri ve uygulamaları alanında çalışmalarını sürdürüyor. Kendi bünyesinde Ar-Ge merkezi oluşturan pek çok kurum da bulunuyor.
Turkcell Teknoloji’de Ar-Ge kadrosunda 5 yıl içinde yüzde 854 artış oldu.
Turkcell’in Ar-Ge Merkezi Turkcell Teknoloji de, Türkiye’de faaliyet gösteren önemli Ar-Ge noktalarından biri. Gebze’de bulunan TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi Teknoloji Serbest Bölgesi’nde (TEKSEB) 15 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan Turkcell Teknoloji Araştırma Geliştirme 2007 yılından beri faaliyet gösteriyor. O yıllarda 44 mühendis ile yola çıkılan Turkcell Teknoloji çatısı altında bugün 440 mühendis görev yapıyor. Merkezdeki Ar-Ge kadrosu da 5 yıl içerisinde yüzde 854 artış göstermiş durumda. Merkezde lokasyon tabanlı uygulamalar, yakın alan iletişimi (NFC-Near Field Communication), mobil ödeme, telemetri gibi çok çeşitli alanlarda yeni fikirler, en ileri teknolojilerle birleştirilerek geliştiriliyor. Turkcell Teknoloji’de yürüttüğümüz projeler ve Ar-Ge faaliyetlerimiz TÜBİTAK tarafından takip ediliyor ve belgeleniyor. Merkezde fikir üretme ve olgunlaştırma süreçlerinde yararlanmak üzere çevrimiçi platform “Think” kullanılıyor.
Huawei’nin dünyadaki ikinci büyük Ar-Ge Merkezi İstanbul’da
Türkiye’de faaliyet gösteren önemli Ar-Ge merkezlerinden biri de dünyada 17 Ar-Ge merkezi olan Huawei’nin Türkiye’deki Ar-Ge merkezi. Huawei’nin dünyada Çin dışındaki en büyük ikinci Ar-Ge merkezi konumunda olan Ar-Ge merkezi 2010 yılı Şubat ayından bu yana faaliyet gösteriyor. Çalışmaları Türkiye operasyonları ile sınırlı kalmayan Türkiye Ar-Ge merkezi, Avrupa ve BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) ülkelerine yakın olması nedeniyle, bu bölgelerdeki müşterilerin ihtiyaç ve taleplerini karşılama açısından da önemli bir üs oluşturuyor. Kurulma süreci 2009 yılında başlayan ve açılışı Şubat 2010’da gerçekleşen Türkiye Ar-Ge merkezi için ilk üç yıl içerisinde yapılan toplam yatırım miktarı 50 milyon dolar düzeyinde. Huawei Türkiye Ar-Ge merkezi ortaya koyduğu çalışmalarla şirketin küresel yapısı içinde de öne çıkıyor.
KoçSistem Ar-Ge Merkezi ile bulut bilişime yoğunlaşıyor
KoçSistem Ar-Ge Merkezi de, 2008 yılından bu yana faaliyette bulunan ve tümü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 112 mühendisimizin bulunduğu bir Ar-Ge merkezi. Çalışma alanı temel olarak “Bulut Bilişim” olarak tanımlanan merkezde bir yanda bulut bilişimin veri merkezlerindeki otomasyona yönelik hizmet ve servislere müşteri ve kullanıcıların erişimi, ilgili kaynak, platform ve servislerin operatöre gerek kalmaksızın kurgulanarak devreye alınması süreçleri üzerinde çalışılırken, diğer yandan da bu yapının sektörel ihtiyaçlara cevap verecek çözümlere ilişkin uygulamaları, uluslararası Ar-Ge ve teknoloji platformlarıyla birlikte yürütülüyor.
Avea Ar-Ge Merkezi’nde değişik alanlarda çalışmalar yapılıyor
Avea Ar-Ge Merkezi 1700 metrekarelik alanda tamamı Türk olan 210 mühendisin görev yaptığı bir merkez. Ar-Ge sertifikasının alındığı 2010 yılı Mayıs ayından bu yana geçen kısa sürede, Ar-Ge harcamalarına ciddi yatırımlar yapılmış. Ar-Ge merkezi bünyesinde inovasyon çalışmalarına öncülük etmek üzere AveaLabs yapılanması oluşturulmuş ve bu yapılanma altında bir kuluçka merkezi kurularak telekom sektöründeki girişimcilere de bir destek ekosistemi oluşturulmuş durumda. Merkezin çalışma alanları arasında “Ağ teknolojileri (çekirdek ve radyo erişim), bilişim teknolojileri ve mobil hayat temalı uygulamalar (akıllı ev, akıllı şehir, mobil sağlık, vb), mobil finans ve NFC tabanlı ödeme sistemleri yer alıyor.
Türk Telekom’da iki merkezle Ar-Ge’ye yoğunlaşıyor
İki şehirde ve iki merkezde toplanan Türk Telekom Ar-Ge Organizasyonu da, Türkiye’deki önemli Ar-Ge noktalarından birini oluşturuyor. 2009 yılı Aralık ayında kurulan ve Ar-Ge faaliyetlerini biri İstanbul’da İTÜ Arı Teknokent, diğeri Ankara ODTÜ Teknokent’te olmak üzere iki merkezde sürdüren Türk Telekom Grup Ar-Ge Organizasyonu’nunda 700’ün üzerinde mühendis ve araştırmacı görev yapıyor. Merkezlerde Türk Telekom grubunun ihtiyaçlarının yanı sıra stratejik önem taşıyan alanları da içeren kablolu ve kablosuz telekom teknolojileri, teletıp (telemedicine), akıllı enerji sistemleri (smart-grids), akıllı taşıma sistemleri (intelligent transportation systems), ağ güvenliği, mobil iletişim sistemleri (OS), cep telefonu uygulamaları, görselleştirme (visualization) ve zenginleştirilmiş gerçeklik (augmented reality) konuları da çalışılan konular arasında yer alıyor.
Ericsson Türkiye Ar-Ge’sinde iki farklı merkez kullanıyor
Ericsson Ar-Ge Merkezi. 195 Ar-Ge mühendisi ile hizmet vermeye başlayan merkez, iki farklı yerde, üç farklı ofis alanında faaliyet gösteriyor. Ericsson, İTÜ Arı2 Teknopark yerleşkesinde yüzde 100 iştiraki Bizitek şirketi ile iş destek sistemleri odağında yeni yazılım araştırma ve geliştirme faaliyetleri üzerinde yoğunlaşırken, yine aynı yerleşkede bulunan ve yüzde 50 Ericsson iştiraki ST-Ericsson şirketi ise mobil platformlar için yonga dizaynı üzerinde araştırma, geliştirme faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Ericsson İstanbul, Maslak yerleşkesindeki Ar-Ge laboratuvarlarında ise IP ortamında çalışan küçük bir operatörün çekirdek şebeke ihtiyacını karşılayacak ekipman; IPTV ve Mobil TV çalışmalarına ilişkin altyapı ve en yeni IMS çekirdek şebekesi bulunuyor. Laboratuvar, Türkiye’deki tüm operatörlerin, akademik birimlerin ve yerel yazılım geliştiricilerin kullanımına açık olan Ericsson’un dünyadaki 3. IMS Merkezi’ni de içeriyor. Uygulama geliştiricilere IMS tabanlı çözümlerini gerçek şebeke üzerinde test etme fırsatı sunan IMS Merkezi, yerel yazılımcıların ihtiyaç duyduğu teknik platformu sunması itibariyle de önem kazanıyor.
Provus Ar-Ge merkezi, ödeme sistemleri üzerine çalışıyor.
Provus Ar-Ge merkezi 18 Ocak 2012’den bu yana faaliyet gösteren bir başka Ar-Ge Merkezi. Ödeme sektöründe yetişmiş, çoğunluğu bilgisayar ve yakın mühendislik dallarında lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimi görmüş 63 kişilik nitelikli bir kadroya sahip olan merkez, ödeme sistemleri üzerine faaliyet gösteriyor. Ar-Ge merkezimizde; ATM-POS-Kart işletimi, kart kişiselleştirme, yüksek hacimli baskı alanlarında ATM ve ATM monitoring yazılımları, ATM nakit ve lokasyon yerleşim optimizasyonları, POS işletim yazılımları, kart, işletim ve kişiselleştirme yazılımları, uluslarası standartların geçerli şehircilik kart uygulamaları, yakın alan iletişim teknolojileri kullanan ödeme ve sadakat uygulamaları, güvenlik ve benzeri alanlarda projeler yapılıyor.