Arama ile başlayan macera büyüyor
Yandex, Türkiye pazarında yeni servislerini kullanıcılara sunma stratejisi ile yol alıyor.
Türkiye pazarında 2011 yılında yerini alan Yandex, Mart ayı itibariyle kullanıcılara sunmaya başladığı bir dizi yeniliği Moskova’da düzenlediği bir toplantıda açıkladı. Toplantıda, Yandex Türkiye’nin ulaştığı nokta ile hedefleri ele alınırken, yeni servisler ve potansiyelleri üzerinde de duruldu. 26 Mart’tan itibaren Yandex Türkiye kullanıcılarına sunulmaya başlanan ‘aramalarda müzik dinleme’ uygulaması ile, internet kullanıcıları bilgisini aradıkları sanatçının eserlerini, arama sayfasında dinleyebilecek. Ücretsiz ve yasal çerçeveye uygun, telif anlaşmaları ile hayata geçen bu uygulamada halen 170 bin yerli ve 2,5 milyon yabancı müzik parçası yer alıyor. Açıklanan diğer yenilik ise Yandex.Shell oldu. Android tabanlı cihazlarda yeni ve özel 3 boyutlu sistem arayüzü olan Yandex.Shell ile kullanıcılar cihazlarına birbirine 3 boyutlu bağlı istedikleri kadar masaüstü kurabilecek, üzerine dosya ve uygulamaları istedikleri gibi yerleştirebilecek. İstanbul panaromalarını da yenileyen Yandex, böylece serviste toplam 4 bin km cadde ve sokak görüntüsünün bulunduğu 130 binden fazla panorama sunar hale geldi. Öte yandan, Twitter’da popüler olanlar da dahil, en güncel bilgi ve görüntüleri arama sonuçlarında daha da iyi görülecek şekilde indeksleyen Yandex, Topsy Labs teknolojileri ile Twitter verilerinin kullanılması hizmetini 15 Mart itibariyle Türk kullanıcılarına sunmaya başladı. Toplantıda gündeme gelen son yenilik ise internet sitelerinin trafiğini ölçmeye, ziyaretçilerin davranışlarını izlemeye ve çevrimiçi reklam ve pazarlama kampanyalarını daha pratik ölçümleme imkanı sunan analiz hizmeti Yandex.Metrica oldu.
Türkiye ve potansiyeli fark yaratıyor
Toplantıda konuşan Yandex CEO’su Arkady Volozh, Avrupa’nın en büyük internet şirketlerinden biri olduklarını, en büyük pazarlarının Rusya olduğunu söyledi. Yandex Rusya’daki ürünlerin Türkiye pazarında zamanla yerini alacağını söyleyen Volozh, buna karşılık Türkiye’deki anasayfanın bir benzerinin Rusya’da hayata geçirileceğini belirtti. 270 binden fazla işletmenin Yandex’i reklam platformu olarak kullandığını ifade eden Volozh, şöyle devam etti:
“Bu yıl, yüzde 40 artışla 1 milyar dolar ciro elde etmeyi hedefliyoruz. Türkiye, Kiril alfabesinde olmayan ilk arama motorumuz. Türkiye’nin kullanıcı potansiyeli ve 4 milyar sayfayı aşan yerel içeriği de bizim için önemli. Rusya’daki tüm servislerimizi yakında Türkiye’de de sunacağız.”
“Ülkelerin kurallarına uyarız”
Arkady, bazı noktaların panaromik görüntüleri ile ilgili yaşanan sorunlarla ilgili olarak, tamamen yasal kurallara uygun çekimlerin yapıldığını ve sitede yer aldığını, her noktadan izin aldıklarını belirtirken, “MİT bu sistemi değiştirmek istiyor ve değişince, biz de yeni sürece göre çalışacağız. Ülkelerin kurallarına saygı duymanın önemine inanıyoruz” yanıtını verdi. Mobil arama servislerini geliştirdiklerini söyleyen Arkady, müzik servisinde güvenlik odaklı sorulara da şöyle yanıt verdi:
“Bu şarkıları biz saklıyoruz, kullanıcılarımız da bunları dinliyor, paylaşımını yapıyor ama yükleyemiyor. Koruma programları çabuk kırılır. Bu yüzden koruma programımız yok ve anlaşmanın tarafları da bunu kabul ederek imza atıyor. Sistem yasal ve paylaşıma açık. Telif sahipleri ve müzik şirketleri bize haklarını devrediyor ve hepimiz bunu ‘korsanla mücadele sistemi’ olarak görüyoruz. Ama ödediğimiz telif rakamı gizli bir bilgi.”
Volozh’dan detaylar…
“Türkiye pazarında önceliğimiz kullanıcı sayısını artırmak. Ardından reklam servislerini ve diğer uygulamalarımızı sunacağız.”
“E-posta uygulamamızda eklentilerde büyüklük sınırı yok. Bu konuda cesuruz, çünkü e-postadan SPAM postaları ayırma teknolojisine sahibiz.
Bu ayrımı yapınca, sınırsız posta kutusu verebilirsiniz. Dünyanın en iyi posta arayüzü olma hedefimiz var.”
“Rus devletinden finansal destek almıyoruz. Bir girişim olarak başladık. Artık kendi sistemlerimizi dünyaya satıyoruz.”
“Aynı anda yüzlerce konuda Ar-Ge çalışması yürütüyoruz. Bunlardan biri de, gelişimi hızla devam edecek olan mobil arama sistemleri.”
“Türkiye’de satın almalar söz konusu olduğunda, buna sürekli bakıyoruz ve bu ihtimale ‘Hayır’ demiyoruz. Ama şu anda somut hedeflerimiz de yok.”
“Harita uygulamamız üstünde reklam, Rusya’da daha az gelir getiriyor. Bunun yerine, ‘sarı sayfalar’ tarzında, yeni formüller üzerinde çalışıyoruz.”
Yandex Moskova ofisinden notlar…
– Her katta bir mutfak var. Şirket çalışanları Türk kahvesini çok seviyor. Şirkette her kattaki mutfaklarda Türk kahvesi muhakkak yerini alıyor, hatta bu kahve İstanbul’dan getirtiliyor.
– Çalışanlar ofiste paltoları gibi sokak ayakkabılarını da çıkartıyor ve daha rahat ofis ayakkabılarını giyiyor.
– Yetkililer, çalışanlara doğal bir ortam yaratma hedefiyle yol aldıklarını ve bunun mimariye yansıdığını belirtiyor.
– Şirket çalışanlarının kurduğu birçok müzik grubu, bu çalışanların enstrümanlarını getirip bıraktığı, prova yaptığı müzik odası var. Konulan kurallar kapının arkasında yazıyor.
– Trafiği İstanbul’dan beter olan Moskova’nın merkezindeki Yandex merkez binasının hemen yanında yeni binanın inşaatı devam ediyor.
– Yandex’in geliştirdiği, yüzleri mozaikleyen yazılımla Atatürk heykellerinin de mozaiklenmesi ile gelen şikâyetler Yandex’i harekete geçirmiş. Şirketteki bir çalışanın getirdiği Atatürk fotoğrafı, Volozh’un isteği ve ‘Kesinlikle bulanıklaştırılmayacak’ talimatıyla merkeze asılmış.