ARI Teknoloji Transfer Ofisi, inovasyonların ticarileştirilmesine odaklanıyor
İTÜ ARI Teknokent bünyesinde kurulan ve bu yılın başında faaliyetlerine başlayan ARI Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) proje teşvikleri, fikri mülkiyet hakları, iş birliği ve kümelenme çalışmaları kapsamında teknoloji odaklı ekonomik kalkınmaya destek oluyor. İTÜ ARI Teknokent’te faaliyet gösteren firmaların proje çıktılarının çeşitlendirilmesi ve yeni proje çalışmalarında nitelikli başvuru koşullarının sağlanması için de süreci yürüten ARI TTO hakkında bilgi veren İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, “ABD başta olmak üzere dünyada bugün yaklaşık 2000’ yakın TTO bulunuyor. Avrupa’da ise 200’den fazla TTO faaliyet gösteriyor. Ülkemizde ise 2022 yılı itibarıyla yaklaşık 140’ın üzerinde TTO yer alıyor. Bu sayıların artması, üniversitelerde yapılan bilimsel araştırmaların ve teknolojik inovasyonların ticarileştirilmesi açısından büyük değere sahip. Biz de Türkiye’de ilk kurulan teknokentlerden biri olmanın sorumluluğu içinde 2022 yılının temmuz ayında ARI Teknoloji Transfer Ofisi’ni kurduk ve bu yılın Ocak ayında faaliyetlerini başlattık. Bu sayede teknokentimizde faaliyet gösteren şirketlerin ve girişimcilerin inovasyonlarının ticarileştirilmesi daha da kolaylaşıp hızlanacak” dedi.
Üniversitelerde yapılan araştırmaların ticarileştirilmesinin yanı sıra paten başvurusu ve lisanslama işlemleri için TTO’ların gerekliliğine değinen Prof. Dr. Attila Dikbaş, ARI Teknoloji Transfer Ofisi’nin ana hedeflerine dair şunları söyledi:
“Teknoloji transferi öncelik verdiğimiz konular arasında yer alıyor. Bu süreçte, üniversiteler ve sanayi arasında teknoloji transferi sürecinin yönetilmesi, teknolojik fikirlerin ve yeniliklerin ticarileştirilmesi için stratejilerin geliştirilmesi, iş birliği anlaşmalarının hazırlanması gibi konularda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. ARI TTO firmalarımızın araştırmalarını ticarileştirilmesi için gereken yenilikçi projelerin desteklenmesi adımı da bir diğer hedefimiz. Bu noktada da yeni teknolojilerin ticarileştirilmesi için gerekli olan iş fikirlerinin ve iş planlarının hazırlanması konularında çalışma gerçekleştiriyoruz. Araştırma ve geliştirme çalışmalarından elde edilen buluşların ticarileştirilmesi için büyük öneme sahip patent süreçleri de büyük önem verdiğimiz noktalardan. Patent başvuru süreci de bu ticarileştirmenin önemli bir parçasını oluşturuyor. ARI TTO da bu süreçte firmalarımız ve girişimcilerimize çeşitli şekillerde destek sağlıyor. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için ARI TTO; üniversiteler, sanayi ve diğer paydaşlar arasında iş birliği yaparak, teknoloji transferi sürecinin yönetilmesi ve yeni teknolojik fikirlerin ticarileştirilmesi için yoğun efor sarf edecek. Özellikle KOBİ’lerin patentleme konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıklarını ve bu nedenle ürettikleri inovatif ürünleri korumak için patent başvurusu yapmadıklarıyla çok sık karşılaşıyoruz. Bu nedenle, KOBİ’lerin patentleme konusunda farkındalığının artırılması ve patent başvuru süreçlerinin kolaylaştırılmasında öncü rol üstleneceğiz. Bu görev, inovasyon ve teknoloji transferi faaliyetlerinin sürdürülebilirliği açısından önemli.”