Armongate COO’su Göksun Aktaş: “Tüm kanallarda entegrasyon esas”
Günümüzde sadece klasik mağazalar değil, internet satış siteleri ve 5.2 milyar kullanıcının olduğu YouTube, Instagram, Facebook, X (Twitter), TikTok, LınkedIn gibi sosyal medya platformları da birer perakende mecrasına dönüşmüş durumda. E-ticaretin hacmi, hangi dönemi ve hangi coğrafi bölgeyi incelediğinize bağlı olarak değişmekle birlikte Türkiye’de müthiş bir gelişim söz konusu. Armongate COO’su Göksun Aktaş’a göre, bu artışta online alışverişi mümkün kılan ağ altyapılarının, WiFi7 gibi hızlı internetin, Artırılmış ve Sanal gerçeklik (AR) (VR) teknolojilerinin payı çok büyük. 3’üncü taraf çerezleri ile markalar dijital reklamlarına yön verirken, Göksun Aktaş’ın belirttiği gibi, tüketici alışkanlıkları yapay zeka ve makine öğrenimi tarafından destekleniyor, aynı zamanda da oluşturulmaya çalışılıyor. “Kişiye özel reklamlar, indirimler ve ürün tavsiyeleri bu kategoriye giriyor” örneğini veren Göksun Aktaş, değişimi şu sözlerle ele aldı:
“Artık bir ürünü alırken önce YouTube’da en az 2 videosunu izliyoruz. Sonra Google’da ürünü satan siteleri geziyor, tüketicilerin verdiği puanları ele alıyor, yorumlarını okuyoruz. Ardından en hızlı ve güvenli şekilde fintek yöntemi ile satış bedelini tahsil eden şirkete ücretini ödüyoruz. Ardından ya ürün kargo ile geliyor ya da gidip fiziksel mağazasından teslim alıyoruz. Bu süreçler 10 yıl önce bu kadar gelişkin değildi. Fakat perakende sektörü hangi ürünün satışa konulacağından ürüne ilişkin nasıl bir pazarlama faaliyeti yürütüleceğine, ürünün satış eğrisinin analiz edilmesinden Ar-Ge’de geliştirilmesine, hangi influencer tarafından tanıtılacağından depolama ve lojistik ile iade süreçlerine kadar her noktada teknolojiyi kullanıyor.”
Ödeme yöntemleri gelişecek
Önümüzdeki dönemde perakende sektörü, bu gelişmelerin ışığında fiziksel mağazalarının da teknolojiye ayak uydurduğu bir döneme geçiş yapacak. Bu beklentiyi dile getiren Göksun Aktaş, sektöre dair şu verileri paylaştı:
“Ülkemizde zincir marketlerin her birinin 10 binin üzerinde şubesi var. 50 bine yakın sadece market perakende mağazası bulunuyor. Buna zincir, hazır giyim ve gıda markalarını ekleyince rakam katlanıyor. Çalışanların mesai sadakatinin ölçülmesi gibi işlemler için geçiş teknolojileri de dahil olmak üzere birçok yeniliğin perakendede devreye alınacağını düşünüyorum.”
Göksun Aktaş’a göre, yapay zeka, ürünlerin tasarlanmasından satışına kadar her alanda etkin rol üstlenecek. Kişileştirilmiş reklamlar, sanal turlar ve sanal ürün deneyimleri için 6G’nin de devreye girmesiyle birlikte dokunma, tat ve koku hissi veren teknolojiler kullanılacak. Göksun Aktaş, IoT’nin sadece üretimde değil, perakendedeki soğutma araçları ve kasa arasında da etkili olacağı beklentisini dile getirdi. Göksun Aktaş, ödeme başlığında da, “Fintech etkin rol oynayacak, sadece QR kodlu ödeme değil, blokzincir’den temassız ödeme de daha çok kullanımda olacaktır” değerlendirmesini yaptı.