Artan veri ortamı iş dünyasını değiştiriyor
Borsa İstanbul Başkanı Dr. M. İbrahim Turhan: “Mikro saniyelerin performans kriteri olduğu bir dönemde verilerden istifade etmemek mümkün değil”
IBM Türk’ün etkinliğinde konuşan Borsa İstanbul Başkanı Dr. M. İbrahim Turhan: “Artan veri ortamı iş dünyasını kökten değiştiriyor. Verileri doğru ve hızla anlamlandırmak gerekiyor. Bundan istifade etmemek gibi bir şansımız yok, çünkü siz etmezseniz rakibiniz edecek. Borsa İstanbul olarak beraber çalıştığımız tüm kurumlar için değer sağlayan bir pozisyonda olabilmek için bilgi teknolojileri ve veri üretim araçları arasındaki ilişkileri en iyi noktaya taşımaya özen gösteriyoruz.” dedi.
Yeni IBM araştırması, kurumsal riskin yönetilmesini ve farklı bilgi kaynaklarının birbirine bütünleştirilmesiyle etkili iş öngörüleri yaratılmasının yöneticilerin gündemlerinde üst sıralara tırmandığını gözler önüne seriyor. 2005 yılında CFO’ların %35’i kuruluşlarının farklı bölümlerinden elde edilen bilgilerin bir araya getirilmesinin “hayati önem” taşıdığını düşünüyordu ve %16’sı, finans organizasyonunun bunu etkin olarak yerine getirdiğine inanıyordu. Öte yandan, bugün CFO’ların %82’si kuruluş çapındaki bilgilerin bütünleştirilmesinin önemini kabul ediyor ancak ekiplerinin bu görevi başarıyla yerine getirebileceğini düşünenler sadece %24 oranında seyrediyor.
Borsa İstanbul Başkanı Turhan finans sektörünün geleceğini ve teknolojinin etkisini değerlendirerek “Sadece son 4 yıl içerisinde CFO’nun değişen rolünü çok net görebiliyoruz. Ve bu değişimin gerçekleştiği alanların hemen hepsi veri ve bilgi ile ilgilidir. Borsada doğrudan muhatap olduğumuz en kritik noktalardan birisi verinin hızı konusudur. 2012’de borsadaki “latency time” dediğimiz, işlemin girdiği andan bütün sürecin bitmesi zamanı yaklaşık 100 mili saniyeydi. Halbuki bu alandaki en iyi performans gösteren bazı borsalarda bu süre 36 mikro saniye idi. Mevcut sistemde iyileştirmeler yaptık ve 5 mili saniyenin altına düşürdük. Stratejik ortaklıklarla bu kapasitemizi artırıyoruz ve mikro saniyeler artık bizim için performans kriteri olacak. Borsa İstanbul olarak beraber çalıştığımız tüm kurumlar için değer sağlayan bir pozisyonda olabilmek için bilgi teknolojileri ve veri üretim araçları arasındaki ilişkileri en iyi noktaya taşımaya özen gösteriyoruz.” dedi.
Etkinliğin son bölümünde düzenlenen “Rakamlarda Stratejiye: Dijital Dönüşümde CFO’nun Değişen Rolü” isimli panele Anadolu Grubu CFO’su Can Çaka, Kibar Holding CEO’su Tamer Saka, Türk Telekom CFO’su Murat Kırkgöz ve IBM Türk CFO’su Timo Mohr katıldı. Panelde öne çıkan tespitler arasında giderek artan yeni CFO modelinin finanstan ve mevzuattan fazlasını bilmesi gerektiği, giderek artan oranda tüketiciyi anlamak gerektiği, CFO’nun değişiminin yalnızca araçlarla değil zihniyetle de ilgili olduğu, şirket kültürünün veriden bilgi ve değer yaratacak şekilde değişmesi ihtiyacı ve değişimdeki en önemli unsurun CFO kadar ekibinin de olduğu yer aldı.